Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoo Plzeň dosáhla poprvé za 93 let půl milionu návštěvníků ročně

Zoologická a botanická zahrada města Plzně se předposlední den roku dočkala půlmiliontého návštěvníka. V třiadevadesátileté historii zahrady dosud nikdy tolik lidí nepřišlo. Jubilejním návštěvníkem se dnes před polednem stal Vladimír Finna ze Sulislavi na Tachovsku se svými dvěma malými syny. Zoo navštěvuje s dětmi pětkrát až šestkrát do roka, řekl dnes novinářům.

Plzeňská zoo má mezi zoologickými zahradami v ČR pátou nejvyšší návštěvnost po Praze, Zlíně, Ostravě a Dvoře Králové nad Labem. V roce 2018 ji agentura CzechTourism uvedla jako 14. nejnavštěvovanější turistický cíl v republice, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

V půl milionu návštěvníků zoo doufala posledních zhruba osm let, řekl ředitel Jiří Trávníček. Návštěvnost postupně stoupala, pomáhaly k tomu nové expozice i chovatelské úspěchy, řekl. Hranici 300 tisíc návštěvníků za rok zoo poprvé překonala v roce 2003, o tři roky později se návštěvnost poprvé přehoupla přes 400 tisíc. Loni byla rekordních 481 773 lidí. K novému rekordu podle Trávníčka letos výrazně pomohl nový atraktivní pavilon filipínských motýlů. Až stovky barevných tropických motýlů poletují volně mezi lidmi. "Ti motýli ohromně táhnou. Mám tu jednoho špičkového celoživotního chovatele a sběratele motýlů, kterému jsem expozici ušil na míru," řekl Trávníček.

Plzeň je podle něj "tak trochu jiná zoo", výjimečná v množství chovaných zvířat a pěstovaných rostlin. Jako jediná v ČR v sobě spojuje botanickou a zoologickou zahradu. "Botanická zahrada už má skoro 15.000 taxonů - druhů, poddruhů a kultivarů rostlin, což je obrovské množství. Máme asi 1200 druhů zvířat, z toho asi 800 druhů ukazujeme. Sice to nejsou sloni, jsou to drobní ptáci, hadi, ještěrky, ale tím jsme unikátní," uvedl ředitel. Například zoo ve Zlíně má podle něj jen asi 250 druhů zvířat. "My máme i ta drobná - 30 až 40 druhů hadů, 50 druhů želv, deset druhů bodlinatých myší, 40 druhů švábů, to nikde nikdo nechová. Snažíme se přitáhnout i drobné chovatele, akvaristy, teraristy," řekl Trávníček.

Další metou, o které mnoho let sní, je vybudování slonince. Zoo se rozšíří o 14 hektarů území u řeky Mže. Začátkem roku 2020 se začne pracovat na projektu ke stavebnímu povolení, který by měl být hotový do roka a půl, potom bude zoo usilovat o dotaci na projekt za stovky milionů korun.

"Kdykoliv sem přijdeme, tak je tady vždycky něco nového. Ani nestačíme sledovat všechny novinky, co tady jsou. Přibývají pavilony i drobnosti. Všechno to dohromady dělá celek a děkujeme za to," řekl jubilejní návštěvník Finna. Jeho synové udělali velkou radost řediteli Trávníčkovi, dlouholetému teraristovi a milovníkovi plazů. Šestiletý Šimon Finna má totiž nejraději krokodýly a čtyřletému Filipovi se zas nejvíc líbí hadi.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, zoo, návštěvnost, Plzeň, Jiří Trávníček, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, motýli, Zlín, okres Tachov, botanická zahrada, CzechTourism, Česko, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Plzeň dosáhla poprvé za 93 let půl milionu návštěvníků ročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.