Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chodskými vesnicemi konečně projdou po dvouleté covidové pauze plnohodnotné masopustní průvody

Po covidových omezeních z minulých let projdou konečně letos chodskými městy a vesnicemi plnohodnotné masopustní průvody. Očekává se slušná účast. Naplánované jsou také posezení v místních hospodách a bály. Na Domažlicku se konají průvody s maskami zhruba ve 30 místech. Organizují je vesnice, spolky, občanská sdružení, hasiči, Sokol. Největším masopust na západě Čech je dlouhodobě v Postřekově, kde trvá pět dnů.

„Masopustní průvod v Klenčí začne ve 14:00 a bude opět spojený s dobročinnou akcí pro miřkovský útulek pro týrané koně. Očekáváme kolem 30 masek, dále lidi v krojích, koně i povoz s pivem, kapelu a zpěv," řekl zastupitel Klenčí Jiří Anderle. Průvod letos půjde po zhruba dvoukilometrové trase v zadní části obce, kde se vyhne hlavní silnici, po níž se chodilo řadu let, ale je tam velký provoz a je nutná řada povolení. Podle starosty Jana Bozděcha (Nezávislí kandidáti pro Klenčí) se lidé po covidových omezeních na masopust těší. „Je tradičně dobře navštěvovaný," řekl. Kolem průvodu se vždy pohybovalo 300 až 400 lidí. „Loni tolik lidí nepřišlo. To byly ještě obavy a částečně platila omezení, teď bych čekal zájem větší. Ale hodně záleží na počasí a navíc v sobotu je na Chodsku masopust na dalších 15 až 20 místech, návštěvníci to střídají," řekl Anderle.

V Postřekově je tradičně masopustní veselí největší a potrvá od pátku 17. února do 21. února. „Pořádá je místní TJ Sokol, letos naplno, stejně jako v minulých předcovidových letech. V západních Čechách je náš masopust nejvyhlášenější a největší. Většina lidí si na něj bere dovolenou, a tak to bude i letos," řekl Petr Anderle (Společně za Postřekov), starosta obce s 1100 obyvateli. Neodhadoval letošní účast, protože některé bály po covidu se podaří, jiné mají slabší účast, ale o masopust podle něj zájem bude. Největšími akcí bude kytičkový průvod v neděli od hospody U Adamů a úterní maškarní průvod, který je delší. „Počet masek se pohyboval od 80 do 150 v nejsilnějších letech," řekl starosta. Podle něj se masopust v Postřekově konal vždy od konce druhé světové války, poprvé nebyl v roce 2021 a loni byl omezený. Letos už žádná omezení nejsou, dodal.

Lidé v Postřekově si berou na dobu masopustního veselí v práci dovolenou, aby se mohli naplno zúčastnit všech akcí, které se konají čtyři dny a vše vrcholí masopustním průvodem. Masopust v Postřekově, to jsou desítky krojovaných roztančených dívek s namalovanými srdíčky na tvářích i chlapců v tradičních krojích, obrovské množství masek, nechybí ani bohatě nazdobené alegorické vozy a k tomu všemu vyhrává dechovka. A samozřejmě alkohol teče proudem. Průvod vyvrcholí odsouzením a potrestáním marnotratného Masopusta, který jako obvykle končí v katově oprátce na šibenici.

V Mrákově s více než 1100 obyvateli projde masopustní průvod 18. února jako v Klenčí. „Začíná se ve 13:00," řekl starosta Josef Janeček (Sdružení pro obec Mrákov). Lidem masopust v minulých dvou letech chyběl. Akci pořádají nadšenci z chodských souborů. „Masopustní zábava ale letos nebude. Teď jsme měli hasičský bál a tam přišlo 50 lidí. Lidi nechodí ani do hospody, jenom málo o víkendu," dodal Janeček.

FOTOGALERIE: Masopust v Postřekově

Úterý, 19. ledna 2021, 21:22

FOTOGALERIE: Masopust v Postřekově
FOTOGALERIE: Masopust v Postřekově

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky masopust, masopustní průvod, Chodsko, Domažlicko, Postřekov, Jan Bozděch, Česko, Petr Anderle, lidové tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodskými vesnicemi konečně projdou po dvouleté covidové pauze plnohodnotné masopustní průvody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.