Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ROK 2020: Plzeňský kraj i město čekají příští rok rekordní investice

Miliardové stavby naplánoval díky dotacím EU na příští rok Plzeňský kraj. Město Plzeň počítá s investicemi 3,25 miliardy korun, kraj plánuje kapitálové výdaje zhruba ve stejné výši.

Hlavní a dosud největší silniční stavbou Plzeňského kraje a Plzně bude poslední etapa západního obchvatu Plzně, která má začít na jaře. Do roku 2022 si vyžádá 2,3 miliardy Kč. Ředitelství silnic a dálnic zahájí na jaře za Plzní svoji největší silniční stavbu příštího roku na frekventovaném tahu I/27 z Plzně do Klatov. Nová přeložka Šlovice - Přeštice, jejíž součástí je obchvat Horní Lukavice, bude dlouhá 6,3 km a přijde na 1,2 miliardy korun. Potrvá čtyři stavební sezony. V Plzni bude pokračovat stavba části východního obchvatu za 600 milionů Kč, 15. října se řidičům otevře na okraji Plzně nová komunikace Třemošenský rybník - Orlík na frekventovaném tahu I/27 na Most.

Plzeň začne v dubnu se stavbou technologického parku DRONET z 360 milionů Kč v areálu bývalých kasáren a pivovaru Světovar. Vzniknou tam prostory pro progresivní start-upové firmy, prototypové dílny, sály a testovací nádrž pro speciální drony. Město bude pokračovat s dvouletou přestavbou sportovního areálu Prokopávka, která vyjde na 220 milionů Kč, 100 milionů půjde na halu Krašovská a 74 milionů do přestavby dětského bazénu na Slovanech. Město začne na jaře investovat 136 milionů Kč do revitalizace Zátiší, kde vznikne 18 nových domů se 192 byty. Projekt za 400 milionů korun je rozdělen do tří etap a nabídne kvalitní bydlení pro seniory, handicapované i mladé rodiny.

Tachov začne na jaře s dlouho plánovanou rekonstrukcí společenského areálu kina Mže, která by se měla podle vedení města vejít do 60 milionů. Plasy chtějí v březnu otevřít nový lékařský dům za 50 milionů Kč. Železná Ruda dokončí v květnu dlouho odkládanou stavbu požární stanice za 50 milionů Kč. V Domažlicích skončí počátkem roku další dvouletá etapa přestavby pivovaru na kulturní centrum za více než 110 milionů korun. Součástí bude nový městský pivovar, který by měl po čtvrt století od ukončení výroby uvařit první pivo. Budováním ochranných valů má v Dobřanech na Plzeňsku začít stavba venkovní střelnice za 150 milionů Kč. Bude určená pro všechny disciplíny, zábavní střelbu, vojáky, policisty i myslivce. Kraj začne stavět u sportovního gymnázia v Plzni kryté atletické sportoviště za 120 milionů korun.

Příští rok bude v kraji také ve znamení velkých oprav památek. V Klatovech se uzavře před koncem roku velká oprava barokního jezuitského kostela za více než 100 milionů korun. V prosinci mají být hotové opravy v klášterním kostele v Plasích na Plzeňsku za 70 milionů, úpravy se naplno rozběhnou i v sousedním klášteře. Revitalizací projde příští rok vodní hamr v Dobřívi u Rokycan a skončí unikátní dostavba ambitu s kaplemi v barokním objektu v Mariánské Týnici na Plzeňsku tak, jak to plánoval jeho stavitel Jan Blažej Santini.

Od od 14. června vyjede na všechny linky v kraji 315 nových autobusů firmy Arriva, která bude zajišťovat veřejnou dopravu do roku 2030. V Nemocnici Sušice se má v lednu opět otevřít lůžková chirurgie a jednotka intenzivní péče. Provoz nemocnice si v září od soukromníka převzalo město. Fakultní nemocnice v Plzni vybuduje centrum robotické chirurgie na některé typy chirurgických, urologických a gynekologických operací.

V kraji začnou nebo budou pokračovat sledované soudní procesy. Počátkem roku by měl padnout rozsudek nad osmnáctiletým mladíkem, který podle obžaloby letos v květnu zavraždil stejně starou spolužačku ve Zdemyslicích, a u plzeňského soudu začne proces se ženou, která provozovala množírnu psů. Krajský soud bude pokračovat v případu vraždy ženy, z níž je obžalovaný její druh kosovský Albánec Albert Aliu a vrátí se k projednávání případu matky obžalované z vraždy novorozeného dítěte v Plzni.

Největšími společenskými a kulturními událostmi v regionu budou 1. až 6. května Slavnosti svobody v Plzni a 14. až 16. srpna 66. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti v Domažlicích. V Plzni se 27. a 28. března opět uskuteční festival světla Blik Blik a od 27. února do 26. března 40. ročník Smetanovských dnů. Od 16. do 22. dubna bude Plzeň hostit 33. ročník filmové přehlídky Finále Plzeň. Divadelní léto pod plzeňským nebem uvede na přelomu června a července komedii Kena Ludwiga Shakespeare v Hollywoodu. Na podzim bude v Plzni mezinárodní festival Divadlo a 7. a 8. února bavorsko-český festival Treffpunkt.

Na festivalech pod širým nebem vystoupí ze světových kapel například německá heavy metalová skupina U.D.O. na Pekelném ostrově v Holýšově, který bude 3. a 4. července. Tisíce návštěvníků naláká do plzeňského amfiteátru tradiční festival Metalfest od 5. do 7. června. Na stejném místě bude 16. května už 30. Majáles. Od 21. do 29. srpna se v plzeňských ulicích rozezní přehlídka Živá ulice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, kultura, hospodářství, Plzeňský, 2020, Plzeň, Plzeňský kraj, Evropská unie, festival, jaro, rekonstrukce, Klatovy, Ředitelství silnic a dálnic, Přeštice, Jan Blažej Santini-Aichel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ROK 2020: Plzeňský kraj i město čekají příští rok rekordní investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.