Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na Šumavě je sněhu stále málo, alespoň jednu sjezdovku zprovozní na víkend pro lyžaře areál na Špičáku

Alespoň jednu sjezdovku upraví na nadcházející víkend pro lyžaře Ski&Bike Špičák, který je největším šumavským lyžařským střediskem v oblasti Železnorudska. Mimo provoz jsou zatím kvůli akutnímu nedostatku sněhy všechny ostatní lyžařské areály v regionu. Nelyžuje se ani přes hranici u německých sousedů ve středisku Velký Javor.

Provozovatelé areálu na Špičáku plánují otevřít v sobotu 21. ledna rodinnou sjezdovku Spodní Šanci. Po sedmidenní přestávce, kdy od soboty 14. ledna musel být provoz areálu kvůli nepříznivému počasí dočasně přerušen, se podaří na víkend připravit alespoň tuto jednu trať. Lyžovat se bude s třicetiprocentní slevou na skipasy. „Zasněžování jsme díky mrazům spustili hned v neděli 15. ledna, ale přírodní sníh skoro žádný nepřipadl, takže jsme rádi, že můžeme lyžařům nabídnout alespoň jednu trať. V průběhu příštího týdne bychom pak chtěli přidat další,“ uvedl k aktuálním podmínkám Jan Kasík ze Ski&Bike Špičák.

Ostatní areály západočeské Šumavy zatím stojí. „Kdo má sněhová děla, jede naplno, v noci to tu hučí a vlekaři přidělávají sníh, jak to jde,“ řekla Iva Juhová ze železnorudského infocentra. Sněhu podle ní v posledních dnech napadlo do deseti centimetrů, což zatím není dost, aby mohla vyjet do terénu rolba pro úpravu stop pro běžkaře. Město ale není opuštěné. „Opravdu hodně jezdí školy na lyžařské kurzy. Teď měly pár hezkých dní, kdy už nepršelo, tak mohly chodit aspoň ven na procházky,“ řekla Juhová. V Železné Rudě jezdí jen sedačková lanovka na Pancíř, lanovka jezdí pouze pro pěší i v Německu na Velkém Javoru.

Kvůli nedostatku sněhu se nelyžuje ani v dalších areálech v Kašperských Horách nebo v Nýrsku. Sníh není ani v Českém lese, ani tam se proto neupravují stopy pro běžkaře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ski&Bike Špičák

Štítky Ski&Bike Špičák, lyžování, nedostatek sněhu, sněžná děla, zasněžování, Velký Javor, Špičák, Německo, sjezdovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě je sněhu stále málo, alespoň jednu sjezdovku zprovozní na víkend pro lyžaře areál na Špičáku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.