Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dlouhá alej na Tachovsku je nejkrásnější stromořadí v Plzeňském kraji, rozhodl o tom jediný hlas

Milovníci přírody mohli opět vybírat svého favorita v oblíbené anketě o nejkrásnější alej. V Plzeňském kraji měli na výběr z šesti nominovaných. Letošní ročník byl velmi napínavý. Pořadí prvních tří míst se neustále měnilo. Nakonec rozhodl jeden jediný hlas. Vítězem se stala Dlouhá alej na Tachovsku, druhé místo obsadila alej U Saské brány v Rokycanech, třetí skončilo stromořadí Hlavňovice k Suché.

„Tato alej se správně jmenuje Dlouhá, ale v Tachově je spíše známá jako alej k minerálce. V letech 1790 až 1791 ji nechal vysázet kníže Windischgrätz. Na jejím konci se nachází minerální pramen a nově i bosochodník. Tvoří ji dnes již cenné stromy. Z tohoto důvodu byla vyhlášena za "památnou alej". Nemocné a poškozené stromy jsou postupně nahrazeny novou výsadbou,“ těmito slovy popsala vítěznou alej Alena Mautnerová, která ji do ankety také přihlásila.

Tachovské stromořadí nakonec získalo 107 hlasů. O jeden hlas méně obdržela alej U Saské brány v Rokycanech. Vysázena tam byla v roce 1893 po zasypání příkopů podél městských hradeb. „Ačkoliv samotná brána byla brzy poté zbourána, prostranství s alejí se výrazně nezměnilo a její jméno si zachovává dodnes. Rostou zde více než dvě desítky vzrostlých lip, z nichž některé jsou zřejmě ještě z původní výsadby. Na alej pak volně navazuje zelená enkláva, která se táhne podél zbytků městských hradeb směrem ke Střelnici,“ uvedl přihlašovatel aleje Jan Sedláček.

Třetí místo získalo stromořadí k Suché. U Hlavňovic na Klatovsku roste zhruba od roku 1980. Původně se tam střídaly břízy a jeřáby. Dnes už stromořadí není kompletní. „V loňském roce jsme se pokusili stromořadí alespoň z části dosázet, velká část stromů se ale neujala, a tak nás letos čeká druhý pokus,“ popsala zastupitelka Hlavňovic Marta Netrvalová.

V celorepublikovém řebříčku aleje z Plzeňského kraje příliš neuspěly. Naše vítězná se umístila až na 19. místě.  Do první dvacítky se vešly ještě Rokycany. Celkovým vítězem se stala lipová alej z osmnáctého století, která se nachází v moravskoslezském Bruntálu. Od lidí dostala 1041 hlasů.

Již 12. ročník ankety Alej roku vyhlásil spolek Arnika. Cílem této akce není jen hodnocení krásy alejí, ale jde hlavně o to, aby se upozornilo na význam zeleně a stromořadí ve městech.  Vzrostlé stromy jsou totiž přínosné nejen pro přírodu, ale i pro lidi. Zejména ve městech slouží v létě k ochlazování vzduchu a pomáhají také například tím, že omezují hluk ze silnic a snižují prašnost. Jsou také domovem pro mnohé živočichy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alena Mautnerová

Štítky alej roku, anketa, stromořadí, zeleň ve městě, příroda, Tachovsko, Rokycansko, Klatovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhá alej na Tachovsku je nejkrásnější stromořadí v Plzeňském kraji, rozhodl o tom jediný hlas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.