Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po 12 dnech skončila na Tachovsku likvidace 750 000 kusů drůbeže v chovu zasaženém ptačí chřipkou

Definitivně už skončila likvidace drůbeže v chovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se na konci prosince potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR. Ve třech třípodlažních halách bylo původně na 750 000 nosnic. Hasiči a pracovnicí firmy Česká drůbež, které chov patří, tak museli z hal vynosit kolem 1000 tun slepic. Pracovali na tom 12 dní.

Usmrcená drůbež končila v kafilerii v Biřkově na Klatovsku. Z chovu se odvezlo k likvidaci v asanačním podniku v Žichlínku na Orlickoústecku a ve spalovně v Chotíkově u Plzně také kolem sedmi milionů vajec. Přesná čísla bude mít Státní veterinární správa (SVS) k dispozici v příštím týdnu. „Po vyklizení drůbeže nyní bude následovat vynášení velkého objemu podestýlky. Potom si bude muset majitel chovu zajistit důkladnou dezinfekci všech prostor,“ řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Z hal museli hasiči a zaměstnanci firmy vynášet drůbež, která hromadně hynula v důsledku nákazy, v týdnu to bylo denně přes 100 tun nosnic. Současně museli odchytávat živé slepice a vynášet je ven, kde byly utráceny oxidem uhličitým v kontejnerech. Na vynášení bylo denně nasazeno až kolem 130 lidí, rozdělených do 12 týmů, které se v průběhu dne střídaly.

V posledních dnech tempo práce zpomalilo, protože bylo třeba odchytat a vynosit ven všechny živé slepice. Snížil se i počet nasazených týmů. Za pátek se podařilo zlikvidovat asi 46 tun drůbeže. V sobotu a dnes to bylo Vorlíčka přibližně po 20 tunách. „V neděli kolem poledne vyklízení drůbeže skončilo," uvedl Vorlíček. Hasičům z Plzeňského kraje pomáhali postupně jejich kolegové z Karlovarského a ze Středočeského kraje a ze záchranného útvaru.

Nákaza se v chovu potvrdila na konci prosince, nejdřív v jedné části jedné ze tří hal chovu. Původně mělo být zlikvidováno 120 000 nosnic z této zasažené části. Virus se ale postupně rozšířil i do dalších hal a veterináři rozhodli o likvidaci všech 750 000 nosnic. Představuje to 15 procent nosnic v zemědělských chovech v ČR. S likvidací chovu se začalo 3. ledna odpoledne, kdy se do utěsněné první poloviny jedné ze tří hal napustil oxid uhličitý, který slepice v této části haly hromadně usmrtil. Od 4. ledna hasiči a pracovníci firmy nosnice z hal vynášeli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Brod nad Tichou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po 12 dnech skončila na Tachovsku likvidace 750 000 kusů drůbeže v chovu zasaženém ptačí chřipkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.