Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pozor, lesníci začnou kácet uschlé stromy v blízkosti cest v rekreační oblasti Boleveckých rybníků

Uschlé a poškozené stromy v rekreační oblasti Boleveckých rybníků začnou začátkem příštího týdne kácet lesníci plzeňských městských lesů hlavně v blízkosti cest. Těžba potrvá přibližně do poloviny února. Návštěvníci by neměli s ohledem na vlastní bezpečnost nevstupovat do míst, kde se právě těží dřevo.

„Odstraňování suchých a poškozených stromů probíhá v městských lesích vždy v zimních měsících, kdy se v lesích pohybuje nejméně lidí. Prioritně přitom odstraňujeme stromy blízko cest, které by mohly návštěvníky lesa ohrozit. Je pro nás důležité, aby cesty zůstaly bezpečné,“ řekl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí.

V době kácení, které proběhne kolem Seneckého a Velkého boleveckého rybníka, budou některé cesty z důvodu bezpečnosti lokálně uzavřeny. Pracovníci Správy veřejného statku města Plzně prosí občany, aby se řídili pokyny a v zájmu své bezpečnosti v době kácení neporušovali zákaz vstupu do lokality. Ve většině případů budou cesty uzavřeny jen v řádu hodin, jen u cesty za skautskou klubovnou u Seneckého rybníka to zřejmě bude celý den.

Současně bude také v blízkosti Seneckého rybníka probíhat prosvětlování porostu. „Clonná seč, jak prosvětlení lesa odborně nazýváme, je záměrné postupné snižování počtu dospělých stromů v porostu způsobem, který vytvoří optimální podmínky k tomu, aby se dobře ujala semena lesních dřevin,“ vysvětlil vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Milan Sekáč.

Následné odrůstání mladých stromků, které v lese vyrostly bez zásahu lesníků, tedy pomůže jak stávajícím starším, ale zdravým stromům, tak semenáčkům, které vyrůstají pod nimi. „Podpoříme tak přirozené zmlazení lesa a nastartujeme jeho přirozenou obnovu. Dubům, bukům i borovicím, které hůře snášejí klimatickou změnu, tak dodáme více světla i vláhy, která by se k nim při slabém dešti hustými korunami nedostala,“ uvedl Sekáč.

Prosvětlování lesních porostů probíhá postupně, lesníci v něm budou pokračovat i v dalších letech. Je součástí péče o lesy, která podporuje přírodě blízkým způsobem vznik odolnějšího dvougeneračního smíšeného lesa.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky kácení stromů, Bolevecký rybník, uschlé stromy, městské lesy, rekreační oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor, lesníci začnou kácet uschlé stromy v blízkosti cest v rekreační oblasti Boleveckých rybníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.