Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Plzeň opět finančně podpoří rezidenční pobyty umělců

Plzeň opět v příštím roce finančně podpoří rezidenční pobyty umělců, kteří budou ve městě tvořit svá díla. Magistrát na to vyčlenil 300 tisíc korun, stejně jako letos. Může jít o literární, výtvarnou, hudební, divadelní, taneční či designovou tvorbu, řekla primátorova náměstkyně odpovědná za kulturu Eliška Bartáková (ANO).

"Přednost budou mít realizace děl v různých částech centra města Plzně," uvedla. Hlavní myšlenkou uměleckých rezidencí je totiž následná prezentace umění a kultury ve veřejném prostoru. Na podporu stipendií a rezidencí pamatuje i městský program rozvoje kultury pro roky 2020 až 2030. "Snahou je přilákat do města nové tvůrce, know-how, myšlenky a nápady. Tato podpora je zaměřena na umělce z České republiky i ze zahraničí," poznamenala Bartáková.

Podporovanými rezidenčními pobyty umělců se Plzeň podle ní připojuje k celosvětové praxi. Rezidenční pobyty umělců jsou ve světě běžnou záležitostí, ročně se jich ve vice než 50 zemích světa koná okolo tisíce.

Dotace bude město přidělovat prostřednictvím spolků či sdružení, které o podporu na konkrétní projekt zažádají. Na jednu rezidenci město vyplatí maximálně 50 tisíc korun. Žádosti o dotaci bude magistrátní odbor kultury přijímat od 21. do 25. ledna 2020. V minulých letech tento grant využily mimo jiné sdružení Johan, Plzeň 2015, Anymous Art.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, výtvarné, Plzeň, kultura, ANO 2011, residence, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň opět finančně podpoří rezidenční pobyty umělců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.