Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Se zapálenými pochodněmi sjížděli lyžaři sjezdovku v Nýrsku, na nedalekém Špičáku pouze běželi z nejprudší české sjezdovky

Zatímco na šumavském Špičáku se tradiční silvestrovská jízda s pochodněmi z nejprudší tuzemské sjezdovky uskutečnila jen „na sucho“ a bez lyží, tak v nedalekém a o něco níže položeném Nýrsku se lyžaři se starým rokem rozloučili skutečným sjezdem s hořícími pochodněmi v rukou.

Sjezdovku v Nýrsku na Klatovsku sjeli lyžaři se zapálenými pochodněmi celkem třikrát, aby si tak netradiční zážitek i podívanou pořádně užili nejen samotní jezdci, ale také diváci. Akci sledovalo pod sjezdovkou asi 150 lidí. Účastníci akce pak všem popřáli hezký nový rok za nýrské lyžaře. S pochodněmi se v Nýrsku na Silvestra jezdí už několik let. I když se sjezdovka v Nýrsku nachází v šumavském podhůří, její provozovatel v době nedávných mrazů stihl vyrobit dostatečné množství technického sněhu, který mu i po oblevě umožnil lyžování v areálu. 

O něco výše na Špičáku vzdáleném od Nýrska asi 24 kilometrů, sledovala asi tisícovka diváků, jak třicet lyžařů a členů Horské služby Šumava běží s pochodněmi po nejprudší české sjezdovce Šance v největším skiareálu Ski&Bike Špičák. Tradičně sjíždějí 43stupňovou, 450 metrů dlouhou sjezdovku na lyžích, ale letos kvůli nedostatku sněhu nemohli. Celá přírodní trať, která se nezasněžuje, aktuálně je zelená a úplně bez sněhu. Ze svahu se spustil na lyžích pouze jediný lyžař Jiří Bárta, který extrémní úsek zdolal po trávě a borůvčí. Jeho dědeček stál před lety u vzniku této tradice.

Po doběhu všech lyžařů a záchranářů zapálil pod svahem velký pyramidový oheň, na jeho vrcholu shořela číslovka 23. Tradice sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Byla přerušena v roce 1951 kvůli zřízení pohraničního pásma. V roce 1957 byla obnovena a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí, od roku 1972 je začali sjíždět celé.

Kvůli nedostatku se naposledy běželo s pochodněmi z nejprudší šumavské sjezdovky v roce 2019. V následujících dvou letech bylo sněhu dost, ale jízda se nesměla uskutečnit vzhledem ke koronavirové pandemii. V botách se běželo po Šancích s pochodněmi kvůli nedostatku sněhu v letech 2006, 2015, 2016 a naposledy v roce 2019. Dvakrát byl sjezd kvůli nedostatku sněhu úplně zrušen. Poprvé se běželo v botách v roce 2006 kdy řádil orkán Kyrill.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Plzeňská Drbna

Štítky jízda s pochodněmi, silvestrovská jízda, sjezdovka v Nýrsku, Ski&Bike Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se zapálenými pochodněmi sjížděli lyžaři sjezdovku v Nýrsku, na nedalekém Špičáku pouze běželi z nejprudší české sjezdovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.