Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nesmírně populární betlém s peklem plným čertů najdete na Plzeňsku, přijíždějí k němu návštěvníci i zdaleka

Zástupy dětí i dospělých z blízkého okolí i zdaleka v těchto dnech směřují do obce Příchovice na jižním Plzeňsku, kde vystavuje na zahradě svého rodinného domu betlém malířka a řezbářka Jiřina Andrlíková. Kuriozitou je, že s betlémem sousedí i nádherně vyřezávané a dramaticky osvětlené peklo s postavičkami mnoha čertů.

Na jeho podobě pracovala přes 30 let. Celý betlém má už přes 160 originálních postaviček, nechybí ani velké množství hospodářských zvířat a součástí je i řada hospodářských budov. Figurky představují celou řadu profesí a nechybí situace z každodenního venkovského života. Najdete zde i klasickou zabijačku, rybáře lovícího z kádě vánoční kapry, dráteníky nebo kominíka. Na tvorbě některých objektů se podílí i syn řezbářky. Zahrada příchovické řezbářky Jiřiny Andrlíkové je teď denně volně přístupná veřejnosti až do tří králů.

I když jsou Vánoce hlavně o betlémech, nesmírně populární je v příchovické zahradě pekelná jeskyně plná čertů. Základem pekla je sud obložený kameny, celá scéna je nasvícena tak aby evokovala pekelné plameny. Ústřední postavou je samozřejmě Lucifer předčítající z knihy hříchů. Kolem poskakují čerti a ve spodní části další čerti mastí karty. Jiný čert právě přináší do pekla na zádech k bráně pekelné slavnou Káču.

Úplně první postavičkou, kterou řezbářka vytvořila, byla holčička s houskou, následovala další holčička s košíčkem s vajíčky a ještě jedna s husou. Po nich už se řezbářka pustila do vyřezávání Svatá rodiny. Jako většina řezbářů používala Jiřina Andrlíková k výrobě svých figurek lipové dřevo, několik málo je jich ale i z olše. K umělecké činnosti se řezbářka dostala až ve svých 50 letech, původně se za minulého režimu totiž živila jako řidička, jezdila s nákladním autem pro ČSAD, pro poštu a také pro kulturní středisko.

FOTOGALERIE: Příchovický betlém s peklem

Pondělí, 26. prosince 2022, 10:33

FOTOGALERIE: Příchovický betlém s peklem
FOTOGALERIE: Příchovický betlém s peklem

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky příchovický betlém, betlém a peklo, peklo v Příchovicích, řezbářka Andrlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesmírně populární betlém s peklem plným čertů najdete na Plzeňsku, přijíždějí k němu návštěvníci i zdaleka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.