Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

S paralyzérem jsem to trošku přehnal, říká Babišův nejvytrvalejší odpůrce. Protestovat na jeho akcích nepřestane

Sociálními sítěmi v uplynulých dnech kolovalo video z Babišova mítinku v Plzni, kde došlo k roztržce mezi jedním seniorem a pořadateli akce. Starší muž o holi se dožadoval vstupu až nakonec zaútočil na organizátory paralyzérem. Celou věc musela přijet vyřešit policie. Oním důchodcem byl dvaasedmdesátiletý Josef Šlesinger ze Zbůchu u Plzně, který objíždí Babišovy akce a je pro jeho tým známou figurou. Nikdy ovšem situace nezašla tak daleko a on sám v rozhovoru pro Plzeňskou Drbnu nyní přiznává, že mu zkrátka ujely nervy a svého činu lituje.

Důchodce se dožadoval vstupu na Babišovu talk show. Když neuspěl, pokusil se organizátory napadnout paralyzérem

Na vystoupeních Andreje Babiše není o vypjaté okamžiky nouze. Pořádně horko bylo i na jeho talk show v Plzni, kam přijel besedovat coby prezidentský kandidát. Kromě jeho podporovatelů dorazili na místo i jeho odpůrci. Kvůli jednomu z nich nakonec...

 

Část dramatické situace na plzeňském mítinku zachytil na video reportér z Českého rozhlasu. „Poté, co jsem záběry uviděl, tak musím říct, že se to nemělo stát. Nicméně na tom videu bohužel není vidět, co všechno tomu předcházelo. Když jsem dorazil na místo akce, tak ke mně přišel někdo z týmu Andreje Babiše s tím, že toho pána s holí dovnitř pustit nemůže. Šli se mnou ještě nějací dva studenti, které jsem potkal až tam a také je odmítali vpustit. Chvilku jsme se tam dohadovali slovně, pak přešlo na fyzické útoky. Dva pánové mi bránili, až mě vystrčili ze dveří a zbytek je na tom videu,“ popisuje Josef Šlesinger.

„Do té doby byly dveře normálně otevřené a vjela do mě zlost. Viděl jsem, že jeden z nich drží klíče a chce zamknout, tak jsem udělal, co jsem udělal,“ řekl Šlesinger. Když před ním pořadatelé uzamkli dveře, vytáhl z kapsy paralyzér, přiložil ho na dveře a spustil. I když kliku držel z druhé strany jeden z pořadatelů, žádný zásah proudem viditelně nedostal. „Zavolali policii a odvezli mě na oddělení. Dál se to bude řešit jako přestupek. Určitě dostali pořadatelé hlášku od týmu Andreje Babiše. Vyvolali proti mně násilí, ale dopadlo to tak, že policie nakonec odvezla mně. Já se tomu směji, jak to špatně funguje,“ vysvětluje Šlesinger.

A skutečně. Pro tým bývalého premiéra a prezidentského kandidáta není Šlesinger neznámou figurou. „Pán je v Plzeňském kraji dobře známý, jezdí zde na všechny akce pana Babiše se svým megafonem, do kterého rád bez ustání něco vykřikuje a vulgárně nadává. Zástupci kraje, kteří byli v době jeho příchodu na akci u dveří, se proto rozhodli, že ho tentokrát dovnitř nevpustí, aby v sále zaplněném do posledního místa předešli jakýmkoliv konfliktům s podporovateli, které svým chováním často vyvolává," řekl pro server iDNES.cz mluvčí Andreje Babiše Vladimír Vořechovský.

S tím senior ovšem nesouhlasí. „Nejhrubší slova, která jsem kdy použil byla: hajzl, estebák, komunista, lhář a zloděj. Nikdy jsem nepoužil tak hrubá slova, jako jeho příznivci proti mně. To, co říká pan Vořechovský není vůbec pravda. Přitom kolikrát stál na mítincích vedle mě a slyšel, jak na mě lidé křičí, že jsem č*rák a svině. Viděl i jak mě napadají,“ podotýká Šlesinger.

„Nebál jsme se za komunistů, nebojím se ani teď.“

Když s objížděním Babišovo akcí začínal, tak se vše odehrávalo v poklidné a skoro až přátelské atmosféře. Několikrát spolu hovořili a jeden druhého si dobírali. „Babišovi jsem zazpíval “StB, StB, je mi smutno bez tebe“ a byla to sranda. Ještě mi říkal, že mě vezme do karavanu. Konkrétně v Mariánských Lázních, když jsem se k němu dostal, tak se třeba zeptal, jestli mám baterky do megafonu, protože ty mi na jiné akci v Nejdku ukradli. Vtipné je, že mi je sebral zastupitel Nejdku za ANO,“ směje se Šlesinger.

Osobně objel senior celkem 37 akcí v Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském i ve Středočeském kraji. Přítomný byl i na velmi vyhroceném mítinku v Domažlicích, kde došlo ke sporu mezi Babišovo fanynkou a jeho odpůrkyní. Potyčku tehdy natočilo několik lidí na mobilní telefony. Je na ní zachyceno, jak starší žena z řad příznivců hrubě zaútočila na mladší ženu, pískající neustále na píšťalku. Ta se bránila tím, že útočnici kousla do ruky a pokračovala v pískání. „Tenkrát jsem tam tu policii zavolal já,“ doplnil.

Webové stránky konfrontují lži Andreje Babiše s realitou, vytvořil je naštvaný manažer IT firmy

Babiš je lhář. To je název webové stránky, která představuje přehledný seznam doložených nepravd, jež bývalý premiér a současný kandidát na prezidenta vypustil do éteru. Autorem stránek je programátor a manažer IT firmy Miroslav Suchý. Seznam...

 

Že byla atmosféra na Chodsku opravdu vypjatá pocítil i on sám. „Na akce si vozím s sebou židli a zrovna v těch Domažlicích mi ji hodili Babišovo příznivci do kašny. Na dalších akcích jsem byl i napaden. Ta agresivita začala vrcholit poté, co se mýtinky přesunuly do Jihočeského kraje,“ popisuje Šlesinger. Na předvolebních akcích byl třikrát okraden, dvakrát to bylo o baterky do megafonu, jednou mu sebrali papír, na němž měl vypsaná všechna hesla a jednotlivé body, které proti Babišovi používal.

Někteří mu nadávali a přáli smrt

Například v Borovanech ležících 17 kilometrů od Českých Budějovic se situace velmi vyhrotila. Proti sobě stály dva tábory příznivců a odpůrců. Na místě byl i Josef Šlesinger, kterému rozlícená trojice seniorů podkopla hůlku. „Naštěstí v jižních Čechách se vždy našel někdo, kdo mě ochránil a pomohl. Jeden pán pak se mnou jel na další tři mítinky jako taková ochranka. Nikdy jsem se na těch akcích nebál. A nebál jsem se za komunistů, nebudu se bát ani teď.

Lidé ale nejdou daleko ani pro hrubá slova. Někteří mu přáli smrt a smáli se při větách, že „půjde brzy do futrálu.“ Jedna z fanynek Babiše dokonce Šlesingera zezadu zlila vodou. „Říkal jsem pravdu, a to jeho příznivci slyšet nechtějí. Například jsem říkal, jakou má pan Babiš účast ve Sněmovně a podobně,“ uvedl. Podle jeho slov lidé vůbec nevnímají, že má problém s nohami i s páteří a chodí o hůlce. „Vůbec nemají úctu ke stáří, nehledě na to postižení, které mám,“ říká sklesle dvaasedmdesátiletý Šlesinger. Ani přes všechny tyto útoky a slovní napadení nechce s výjezdy po Babišovo akcích přestat. „Zaznívá tam hrozně lží. Rozděluje společnost a jen pěstuje v lidech nenávist k druhým. Určitě bych se rád ještě zúčastnil nějaké akce pana Babiše, pokud ještě do voleb bude,“ říká Šlesinger.

O prezidentských volbách už má aktivista jasno. „Chtěl bych volit pana Fischera, ale všichni vidíme ty volební preference, které má poměrně nízké. Rozmýšlím se proto, že to hodím paní Nerudové. Ale když by se dostal do druhého kola Babiš s Petrem Pavlem, tak samozřejmě ten má také předrevoluční minulost podobnou jako pan Babiš. Ale po revoluci u něj jde všechno do plusu. U Babiše to jde pořád jen do mínusu. Určitě bych potom volil pana Pavla,“ dodal Josef Šlesinger.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Šlesinger

Štítky Josef Šlesinger, Andrej Babiš, prezidentský kandidát, incident, předvolební mítink, útok paralyzérem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S paralyzérem jsem to trošku přehnal, říká Babišův nejvytrvalejší odpůrce. Protestovat na jeho akcích nepřestane  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.