Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Město chce, aby Peklo nekončilo v pekle. Architektonicky cenný kulturák v havarijním stavu čeká na svoji opravu

Speciální třináctičlenná pracovní skupina sestavená ze zástupců vedení města, kulturních institucí, architektů a památkářů bude řešit budoucnost plzeňského Kulturního domu Peklo. Významný kulturní objekt se už několik let nachází v žalostném havarijním stavu. O jeho koupi podmíněnou rekonstrukcí neměl nikdo zájem. Město teď musí vyřešit, co bude dál s tímto objektem.

Před dvěma lety město nabídlo Peklo k prodeji za necelých sedm milionů korun, ale součástí prodeje byly i tvrdé podmínky na opravu i užívání. Kupující se měl zavázat k tomu, že v přesně stanovené době zajistí rekonstrukci objektu za účelem jeho následného užívání v souladu s kupní smlouvou. Jednou z dalších podmínek byla povinnost zachovat po dobu 20 let od kolaudace stavby velký sál s převažujícím celoročním využitím pro kulturní a společenské akce. Náklady na opravu se odhadovaly na stamiliony korun. Ta těchto podmínek se žádný zájemce nenašel. Město se teď Peklo pokusí opravit.

Na jaře 2018 se zahájila částečná rekonstrukce, na kterou bylo z rozpočtu města Plzně vyčleněno 20 milionů korun. Cílem bylo zejména vybudování nového vytápění, rozvodů vody, kanalizace, provedení rekonstrukce toalet a výměna parket ve velkém sále. Brzy po zahájení prací se však zjistilo, že nad velkým sálem je poškozen strop a krov je napaden dřevokaznými houbami. Objekt byl tedy kvůli havarijnímu stavu uzavřen, jeho stav dál zhoršuje též vzlínající vlhkost. Velmi cenný je v objektu neorenesanční velký sál, který má velmi kvalitní akustiku, jednu z nejlepších v kraji. Plzni přitom chybí kvalitní koncertní sál.

Město chce Peklo zachránit

„Je rozhodně shoda koalice na tom, že budeme zachraňovat tuto kulturní památku. Od komise očekávám, že během prvního kvartálu příštího roku se opakovaně sejde a bude se zabývat zejména využitím. Není třeba příliš spěchat, ale jde o kvalitu výstupu, který komise učiní, aby budoucí využití Pekla bylo pro nás uchopitelné a abychom mohli na základě doporučení komise zkusit sehnat kofinancování na národní nebo evropské úrovni," řekl primátor Roman Zarzycký (ANO). Město se podle něj pokusí získat podporu i u Plzeňského kraje, který chce s magistrátem zase spolupracovat při revitalizaci městských lázní v Plzni

Poslední odhady nákladů na opravy Pekla hovořily až o víc než 700 milionů korun. „V dnešních cenách si troufnu odhadnout, a nemám pro to kvalifikované posouzení, jsme s opravami někde kolem miliardy korun. Je to obrovské sousto, ale my jsme rozhodnutí tuto revitalizaci zahájit i v případě, že bychom nedosáhli na národní zdroje," poznamenal Zarzycký.

V minulosti se mluvilo hlavně o záchraně objektu, teď se město zaměří hlavně na jeho obsah a využití, řekl technický náměstek Pavel Bosák (Piráti). „Ta náplň bude definovat to, jak bude prostor řešen, jakým způsobem budou prostory upraveny," řekl. Jako jedna z možných variant je podle Bosáka i Zarzyckého například využití pro Plzeňskou filharmonii. „Ale je třeba hledat i komerční využití a využití na neziskové úrovni," řekl primátor. Pokud by se nepodařilo sehnat dotace, předpokládá, že se město pokusí sanovat alespoň památkově chráněnou historickou část.

KD Peklo patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni. Počátek stavby se datuje do roku 1894, velký sál v neorenesančním slohu byl přistavěn v letech 1905–1907. Vzhledem k tomu, že je KD Peklo památkově chráněným objektem, musí se veškeré stavební práce provádět se souhlasem památkářů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky KD Peklo, rekonstrukce, kulturní dům Peklo, havarijní stav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce, aby Peklo nekončilo v pekle. Architektonicky cenný kulturák v havarijním stavu čeká na svoji opravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.