Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vojenské lesy začaly s prodejem ryb z ekologických chovů na Padrťských rybnících, kapry nabízejí pod stovku

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) začaly dnes s předvánočním prodejem ryb ze slavných Padrťských rybníků. Na sádkách v Mirošově na Rokycansku zakoupí zájemci kapry za 99 korun za kilogram. V nabídce jsou dále amuři, štiky, candáti nebo siveni. K zakoupení jsou také vánoční stromky s certifikátem původu z trvale udržitelného lesního hospodaření. Za smrček dají lidé 180 korun. Borovička vyjde na tři stovky. Až do 23. prosince mohou Plzeňané chodit pro ryby a stromky tradičně také ke Košináři.

„Padrtě jsou jedny z nejčistších chovných rybníků v republice. Leží ve vysoké nadmořské výšce a jejich přítoky nepotkaly na své cestě jakoukoliv civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu, jen čistou přírodu. Na rybnících nejsou již roky využívány intenzivní chovné metody, letos jsme přešli na přísně ekologický chov. Proto zde ryby také rostou déle a přirozeněji. Každý z dvojice rybníků se loví jen jednou za dva roky,“ popsal mluvčí VLS Jan Sotona.

Předvánoční prodej potrvá v Mirošově dnes až do 16 hodin. V posledním týdnu před Štědrým dnem od pondělí do pátku pak budou mít rybáři z Brd otevřeno denně od 8 do 16 hodin. Podnik slibuje, že ceny kaprů zůstanou nízké, tedy pod stovku za kilo.

Z prvního stromečku na náměstí se Plzeňané radovali už v roce 1925

Bez vánočního stromečku bychom si vůbec svátky nedokázali představit. Do domácností si našel cestu až ve 40. letech 19. století, nebylo však pravidlem, že by jej měl doma každý. Na náměstí se z vánočního stromku mohli lidé radovat před 97 lety,...

 

„Mírně jsme zdražili, protože do cenotvorby musíme promítnout dražší energie na provoz sádek, paradoxně nám však ekologický management chovu pomohl udržet dobrou cenu. Na Padrťských rybnících se totiž hospodaří extenzivním způsobem bez přikrmování a úpravy chemismu vody. Proto se do ceny tolik nepromítá letošní výrazný růst cen krmných směsí,“ vysvětlil ředitel lesnické divize VLS Hořovice David Novotný.

Vedle kaprů budou mirošovické sádky nabízet amury, líny a dravé ryby, jejichž podíl je na Padrtích po přechodu na ekologický chov v osádce vyšší. V nabídce budou štiky, candáti a siveni. K mání budou také vánoční smrčky a borovičky s certifikátem, který dokládá, že jde o produkt trvale udržitelného lesního hospodaření, jež je šetrné k životnímu prostředí.

„Jde o stromky z výchovných zásahů, takzvaných probírek a prořezávek, prováděných v brdských lesích, které je nezbytnou součástí péče o les a „prořeďují“ se jimi odrůstající porosty. Stromky tak nejsou produktem ekologicky diskutabilních plantážových produkcí. Jsou to české stromky, které rostou v českých lesích, nikoliv exotické cizokrajné dřeviny, původem z asijského Kavkazu,“ vysvětlil Sotona.    

Plzeňané mohou tradičně ke Košináři

Už v polovině listopadu vylovili městští rybáři Třemošenský rybník. Celkem z něj vytáhli čtyři tuny ryb, přičemž do prodeje u Košináře jdou větší kusy. Nejvíce bylo kaprů a amurů. V sítích zůstalo i menší množství dalších ryb, jako jsou líni, štiky či sumci. „Po přetřídění na sádkách se menší ryby vrátí jako násada zpět do vod městských rybníků. To se týká hlavně kaprů s váhou do 2,3 kilogramu,“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka se rozrostl o nové sochy. Lidi přiměje k pohybu i je pobaví

Čtyři nové dřevěné sochy doplnily pětikilometrovou stezku v oblíbené oblasti boleveckých rybníků. Trasa vybízí nejen k procházce na čerstvém vzduchu, ale také přiblíží dětem zajímavosti z okolí. Tuto hravou atrakci Plzeň vytvořila jako poctu k...

 

Poslední ryby bude možné koupit nejpozději 23. prosince v poledne, pokud se do té doby zásoby nevyprodají. Tradičně je o ně totiž mezi Plzeňany velký zájem. Cena za kilogram kapra bude letos jednotně 120 korun. Za kuchání, odstranění ploutví, škrábání případně. stahování zájemci zaplatí 80 korun. 

Na místě jsou k prodeji také vánoční stromky, za které lidé zaplatí od 150 do 350 korun. V prodeji budou smrky a borovice z městských lesů. Více informací najdete ZDE. Po dobu prodeje mohou zájemci přijíždět s auty až k areálu městských sádek.

Ohodnoť článek

Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky prodej ryb, vánoční stromek, prodej kaprů, vojenské lesy, Padrťské rybníky, Košinář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenské lesy začaly s prodejem ryb z ekologických chovů na Padrťských rybnících, kapry nabízejí pod stovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.