Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záchranná stanice živočichů se dočká rozšíření prostor, zastupitelé schválili změnu územního plánu

Zásadní bod pro další existování a fungování plzeňské záchranné stanice živočichů schválili zastupitelé Plzně. Odsouhlasili mimořádnou a urgentní změnu Územního plánu města Plzně z důvodu plánované rekonstrukce, rozšíření a modernizace Záchranné stanice živočichů Plzeň. Tam by mělo vzniknout nové léčebné zařízení pro zvířata.

„Lokalita, kde sídlí stávající záchranná stanice živočichů je vymezená v územním plánu jako plocha přírodní, která neumožňuje navrhované využití. Část lokality je navržena ke změně tak, aby byla umožněna právě rekonstrukce zázemí záchranářů. Zpracovatelem změny bude Útvar koncepce a rozvoje města Plzně, který byl rovněž zpracovatelem územního plánu. Předpokladem je, že touto změnou nedojde ke změně jeho koncepce,“ vysvětlil první náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

Zastupitelé města už letos schválili převod pozemku, na kterém stojí záchranná stanice, za symbolickou korunu. „Nyní jsme odstranili další administrativní překážku v podobě zahájení pořizování změny Územního plánu Plzně. Město záchrannou stanici živočichů podporuje finančně, letos obdržela 620 tisíc korun na činnost a odborný servis, který zvířatům i obyvatelům města poskytuje. Na příští rok jsme schválili stejnou částku. Budeme se snažit podpořit také projekt nového zázemí ochránců zvířat,“ doplnil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Po 30 letech potřebujeme nové léčebné i chovatelské zázemí s většími voliérami a ošetřovnou včetně sociálního zázemí a šatny, tak abychom splňovali současné předpisy a normy,“ řekl Karel Makoň, předseda spolku DES OP – Záchranná stanice živočichů Plzeň. Připomněl, že již před třemi lety chtěli vybudovat novou stanici zcela na zelené louce, která by vyrostla zhruba půl kilometru od současné.

„Měli jsme zpracovanou i studii, vybudovali bychom prvotřídní zařízení, ale vzhledem k současné ekonomické situaci, to za původních cca 30 až 40 milionů nevybudujeme. Proto se ze záměrem vracíme zpět na stávající adresu a řešíme celkovou rekonstrukci, modernizaci a rozšíření stávajícího léčebného areálu. Za výhodu považujeme i to že po třiceti letech činnosti víme úplně přesně co chceme a zároveň usilujeme i to, aby nové zařízení bylo funkční provozně i ekonomicky udržitelnou chloubou našeho města a kraje,“ doplnil Karel Makoň.

Zraněná orlice nalezená v nepřístupné rokli i přes péči veterinářů uhynula. Za smrt může náraz do drátů vedení vysokého napětí

Smutný konec má případ zraněné orlice, kterou před více než týdnem našli dva muži v obtížně přístupném terénu hluboké rokle Chlumské stráně na Rokycansku. I když se samice orla mořského dostala velmi rychle do péče veterinářů, kteří jí poskytli...

Záchranáři nahradí současné dřevěné objekty novými většími, které budou zděné. Ve dvou objektech vznikne provozní místnost, sklady, sociální a technické zázemí, ošetřovna, dílna vše se zelenou střechou. Navazovat budou venkovní expozice a voliéry. „V letošním roce budeme mít hotový projekt. Odhadované náklady jsou zatím do 15 milionů korun a děkujeme vedení města a Zastupitelstvu města Plzně za operativní jednání, podporu a výrazný posun v naší věci. Když to dobře dopadne, tak zhruba do roka bychom mohli získat stavební povolení a za rok či dva začít stavět, dodal Karel Makoň. 

Co je spolek DES OP? 

Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva (DES OP) je nezisková organizace s celorepublikovou působností specializující se na praktickou ochranu přírody a životního prostředí. Spolek byl založen již v roce 1992 a působí hlavně na území Plzeňského kraje, přičemž mezi jeho hlavní cíle patří tři základní projekty. Jde o provozování záchranné stanice živočichů, zabezpečení chodu léčebného a chovatelského zázemí včetně poskytování odborného servisu, dále projekty druhové ochrany zaměřené na preventivní ochranná opatření, která zabraňují zranění volně žijících živočichů a v neposlední řadě se spolek zaměřuje na projekty ekologické výchovy.

Ohodnoť článek

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky DESOP, Karel Makoň, zvířecí záchranáři, změna územního plánu, rozšíření záchranné stanice živočichů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice živočichů se dočká rozšíření prostor, zastupitelé schválili změnu územního plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.