Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Výhradně díky migraci vzrostl v Plzeňském kraji za tři letošní čtvrtletí počet obyvatel o 1505

Počet obyvatel Plzeňského kraje vzrostl za tři letošní čtvrtletí o 1505. Na konci září jich v regionu žilo 580 212, z toho bylo 292 672 žen. Meziroční nárůst zajistila výhradně migrace, počet zemřelých byl vyšší než počet narozených. Za loňských devět měsíců počet obyvatel poprvé po 16 letech růstu meziročně klesl, což zavinila pandemie koronaviru. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Počet obyvatel za letošních devět měsíců vzrostl v sedmi ze 14 krajů ČR, nejvíc ve Středočeském kraji a Praze. Plzeňský kraj je s aktuálním počtem obyvatel na osmém místě ze všech 14 regionů. Do Plzeňského kraje se za devět měsíců přistěhovalo 6299 lidí, o 584 méně než za stejné období loni. Z ciziny jich bylo 3069, meziročně o 657 méně. Z regionu se naopak vystěhovalo 3948 lidí, meziročně o 249 víc, z toho 1214 do ciziny.

Největší nárůst počtu obyvatel registrovaly okresy Plzeň-sever, kde přibylo 457 lidí, a Plzeň-město s přírůstkem 373 obyvatel. Největší pokles registrovali statistici na Klatovsku, které přišlo o 72 lidí.

Od ledna do konce září se v Plzeňském kraji narodilo 4133 dětí, o 406 méně než za stejné období loňského roku. Své první dítě přivedlo na svět 46 procent rodiček a 580 dětí bylo pro matku třetím nebo dalším dítětem. Celkem 2109 dětí, meziročně o pět procent méně, se narodilo v regionu mimo manželství. Šlo o 51 procent narozených, což je meziročně o dva procentní body víc.

Za tři čtvrtletí zemřelo v kraji 4979 lidí, což bylo o 1027 méně než za stejné období minulého roku. Počet svateb v kraji se meziročně zvýšil o deset procent, do manželství za devět měsíců roku vstoupilo 2519 párů. Počet rozvodů klesl o více než devět procent na 791. Čtvrtina bylo na návrh ženy. V 57 procentech případů byla rozvedena manželství s nezletilými dětmi.

V celém Česku se za první tři čtvrtletí letošního roku počet obyvatel zvýšil o 10 200 na 10,527 milionu. Za nárůstem stála migrace, více lidí se do Česka přistěhovalo. Údaj ale nezahrnuje Ukrajince, kterým ČR po únorovém napadení jejich země Ruskem udělilo dočasnou ochranu. Ke konci září jich bylo podle údajů Cizineckého informačního systému téměř 409 000. Přirozenou měnou podle statistiků obyvatel ČR od ledna do konce září ubylo, když zemřelých bylo o 11 200 více než narozených. Letos nerostla populace ČR přirozenou měrou ani v jednom z prvních tří čtvrtletí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky migrace, počet obyvatel, obyvatelé v Plzeňském kraji

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výhradně díky migraci vzrostl v Plzeňském kraji za tři letošní čtvrtletí počet obyvatel o 1505  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.