Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brutální zvýšení ceny za teplo se naštěstí nekoná. V Plzni zřejmě zdraží teplárna od ledna jen o 4,8 procenta

Vše směřuje k tomu, aby obyvatelé Plzně od příštího roku platili za teplo z Plzeňské teplárenské o 4,8 procenta více oproti letošním cenám. Reálně ovšem hrozilo zdražení tepla až o 60 procent! Zákazníci plzeňské teplárny budou mít nadále nejlevnější teplo v ČR. Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH miliardáře Daniela Křetínského.

Rozhodli jsme se, že vyšší výnosy z prodeje elektřiny, kterou naše teplárna zjednodušeně vyrábí jako vedlejší produkt při produkci tepla, využijeme na minimalizování dopadů zdražování. Obyvatelé a firmy z Plzně, kteří jsou napojeni na systém centrálního zásobování teplem z našeho zdroje, tak budou ochráněni před dopady energetické krize, a to díky vládnímu zastropování cen energií a přístupu našich akcionářů k cenotvorbě tepla,“ řekl Václav Pašek, generální ředitel Plzeňské teplárenské.

Přitom ještě na jednání zastupitelstva Plzně koncem listopadu ředitel teplárenské společnosti prezentoval zastupitelům města celou řadu důvodů, proč plánuje Plzeňská teplárenská zdražit teplo pro koncové zákazníky o 50 až 60 procent. Zastupitelstvo ovšem takto razantní zdražení odmítlo s tím, že k tomu není důvod s ohledem na skutečnost, že Plzeňská teplárenská je ve výborné ekonomické kondici, jejím zdrojem vytápění je komunální odpad, který se zpracovává ve spalovně v Chotíkově, biomasa v podobě štěpky a zbytek spotřeby doplňuje hnědé uhlí. Není závislá na dovozu plynu a má svá paliva, navíc na příští rok plánuje zisk 1,4 miliardy korun.

Zdražení tepla o 4,8 procenta avizuje pro své teplárny holding EPH, který kontroluje i Plzeňskou teplárenskou. Ta chce ale zdražit až o 60 procent

Tuzemské teplárny spadající pod společnost EPH miliardáře Daniela Křetínského od začátku příštího roku zvýší cenu tepla o 4,8 procenta. To by se mělo týkat i klientů Plzeňské teplárenské, kterou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má...

„V případě standardního uplatnění pravidel regulace by firma mohla zvýšit cenu tepla až o 50 procent. K tomu nedojde, protože aktuálně přijatá vládní legislativa, konkrétně takzvané zastropování cen výrobců elektřiny a daň z neočekávaných zisků, ponechala teplárnám určitý prostor pro tvorbu zisku v segmentu prodeje elektrické energie. Akcionáři Plzeňské teplárenské směřují k dohodě, že tento zisk využijí na dotaci cen tepla,“ informovala Petra Siegerová, manažerka komunikace Plzeňské teplárenské. Valná hromada společnosti projedná tento návrh 12. prosince.

Pokud bude navýšení o 4,8 procenta schváleno, měsíční výdaje za teplo a teplou vodu by se běžné čtyřčlenné domácnosti s roční spotřebou 25 GJ zvýšily o méně než 100 korun. „Naším původním cílem byl nulový nárůst cen, jehož podmínkou bylo, aby Evropská komise akceptovala českou legislativu, která měla po omezené období zmírnit vliv povolenek na teplárenství. Bohužel tato notifikace zatím neproběhla. Po jejím případném schválení jsme připraveni tento pozitivní vliv okamžitě promítnout do cen tepla,“ vysvětlil Václav Pašek.

Plzeňská teplárenská dodává teplo do více jak 54 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brutální zvýšení ceny za teplo se naštěstí nekoná. V Plzni zřejmě zdraží teplárna od ledna jen o 4,8 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.