Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chodci devastují záhony se zasazenými cibulovinami opatřené cedulemi zakazující vstup. Hlínou prošla i žena na vysokých podpatcích

Květinové záhony v sadech Pětatřicátníků centru Plzně devastují chodci. Když na nich v tomto zimním období nic neroste, zcela mylně si záhony pletou s cestičkami a zkracují si po nich svoji cestu mezi jednotlivými chodníky. Na jaře v létě i na podzim v těchto místech kvetou stovky barevných květin. I přes rozmístěné cedule teď po záhonech dupou lidé, kteří si neuvědomují, kudy chodí a jak moc škodí zasazeným cibulovinám.

„NEŠLAPAT PROSÍM, ZDE SPÍ KVĚTINY!" To je nápis, který na místě záhonů upozorňuje případné chodce, že tudy opravdu nevede cesta. I když jsou cedule viditelně umístěné na každé straně záhonu a nelze je přehlédnout, místo je poseté stopami od bot a zemina se postupně udupává. Chodcům evidentně nevadí, že po přechodu záhonu budou mít špinavé boty obalené hlínou. Svědci viděli přes záhon přecházet dokonce i ženu v lodičkách na vysokém podpatku!

„Tohle mě prostě hlava nebere. Mrzí mě, že se takto lidé chovají,“ komentuje smutně pošlapané záhony Lucie Davídková z magistrátního odboru životního prostředí z oddělení městské zeleně, která zajišťuje péči právě na zmíněném kritickém místě. A hned redakci Plzeňské Drbny vysvětlila, jak se může záhon poškodit.

„Když se záhon pravidelně sešlapává a zem bude hodně zhutněná, tak květiny špatně porostou nebo nevyrostou vůbec. Nevyraší ven. My máme cibulky zasazené podle rastru pět centimetrů od sebe. Pak se to někde úplně ztratí, protože to tam bude vydupané. V tuto chvíli se cibuloviny pod zemí začínají probouzet a klíčit. Kritické to bude tak za dva měsíce, kdy už začnou prorůstat zeminou. Ještě nejsou vidět, ale ty listy už tam jsou. A pak se ty listy deformují pod tou půdou,“ uvedla Lucie Davídková.

Zahradníci teď záhony ještě překryjí chvojím. Pro někoho to bude ještě více do očí bijící, že když se na to místo dává chvojí, tak to asi nebude cesta. Ale pro některé chodce to naopak bude výzva, že si chůzí po chvojí nezašpiní boty a zkrátí si cestu.

Cedule upozorňující chodce na květinový záhon jsou rozmístěny jen v lokalitě v sadech Pětatřicátníků poblíž Divadla J. K. Tyla. Lidé ale šlapou také po záhonech v Kopeckého sadech, když tam chodí k vánočně nazdobené fontáně. „Rozhodně nechceme aby sady byly plné cedulek se zákazy. Nechceme tam ani dávat ploty a kamery. My naopak chceme, aby se lidé ve městě cítili dobře a ne aby tady všude byly nějaké zákazy,“ řekla Davídková.

Určitě se okamžitě najdou rýpalové, kteří teď, jak je v Plzni populární, všechno okamžitě svádějí na Ukrajince. A budou tvrdit, že pošlapané záhony mají na svědomí určitě cizinci, kteří si nepřečtou český nápis na ceduli. „Neuvažujeme o tom, že by se cedule psaly i v ukrajinském jazyce,“ doplnila Lucie Davídková.

V sadovém okruhu okolo historického centra města je zhruba 528 metrů čtverečních záhonů a na nich se pravidelně každý rok střídají jarní cibuloviny a letničky. Na záhonech zahradníci na podzim každý rok vysadí tisíce jarních cibulovin. Rostou tam pak narcisy, tulipány, hyacinty, modřence, ladoňky a řepčíky. Ty později nahradí letničky. Celkem se v sadovém okruhu vysazuje 24 druhů a kultivarů letniček, letos jich bylo celkem 7 200 kusů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Visitplzen.eu, plzen.eu

Štítky pošlapané záhony, květinový záhon, cedule se zákazem vstupu, jarní cibuloviny, sadový okruh, květinová výzdoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodci devastují záhony se zasazenými cibulovinami opatřené cedulemi zakazující vstup. Hlínou prošla i žena na vysokých podpatcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.