Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hoteliéři na Šumavě i jinde v Plzeňském kraji mají na Vánoce a na konec roku stále ještě volné pokoje

Hotely, penziony a chaty v Plzeňském kraji se koncem letošního roku ještě nevrátí na obsazenost, která byla v roce 2019. Ten byl posledním před covidovou pandemií. Hlavní zimní rekreační středisko, šumavské Železnorudsko, má v exponovaných termínech od 26. prosince skoro plno, ale volná lůžka lze stále sehnat. Lidé určitě víc šetří a také objednávají na poslední chvíli, hodně by pomohl sníh, který je zatím pouze na vrcholech kopců.

V letech před pandemií byly Vánoce a zejména Silvestr vrcholem sezony a exponované lokality jako Šumava měly blokovanou většinu pokojů rok dopředu. Stejně jako loni se zaplní všech zhruba 2000 apartmánových bytů v Železné Rudě, lidé také opět víc vyhledávají chaty a chalupy. Hosté přijíždějí do oblasti většinou až 26. prosince. "Všechny lyžařské areály už se připravují na sezonu. Jejich otevření by mohlo přilákat ještě víc lidí," uvedl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Podle Smoly lidé víc než v minulých letech hodně vyčkávají a bojí se zdražování. "Návrat návštěvnosti do předcovidové doby to ještě letos nebude," řekl. Ubytovací kapacity zatím v Železné Rudě jsou. Zdražily, ale jen v řádu jednotek procent, uvedl.

Železná Ruda opět chystá skibus, který začne jezdit od 12. prosince. "Bude jezdit po celém katastru kromě Alžbětína, tedy z Hojsovy Stráže přes Špičák po Gerlovu Huť, do všech skiareálů. Město koupilo novou rolbu na protahování více než 70 km běžeckých tras, nejvíc ze všech měst v ČR. Novinek máme plno, ale oznámíme je až 15. prosince. Půjde o běžecké lyžování, parkoviště pro karavany a o změny provozovatelů," uvedl.

Ski&Bike Špičák má podle šéfa Vladimíra Kasíka mezi svátky a Novým rokem plně obsazenou kapacitu 60 míst v horských chatách Blaženka a Hanička. "Ceny za ubytování se meziročně zvýšily asi o 20 procent," řekl. Důvodem je hlavně zdražení plynu na vytápění i dalších vstupů.

"Na Silvestra už nemáme volný jediný pokoj," řekla manažerka šumavského Hotelu Rohanov u Kašperských Hor Dominika Mládková. Sportovní hotel s 80 lůžky má od 19. do 26. prosince zimní pauzu. Hosté začínají jezdit od úterý 27. prosince a od čtvrtka má plno. Ceny se meziročně zvedly o několik procent. Vstupenka na silvestrovský večer s neomezeným rautem, přípitkem, živou hudbou a dýdžejem byla loni za 1000 korun, letos za 1200 Kč. "Jsme na Šumavě a nemůžeme tolik zdražovat, aby lidé přijeli," řekla.

"Na Silvestra i na Vánoce máme plno. Německý zájezd přijede 23. prosince a odjíždí až po silvestru," řekl Radovan Sochor, spolumajitel Hotelu U Zeleného stromu v Nepomuku na Plzeňsku. Hotel má 62 lůžek. Poslední čtyři za 14 pokojů jsou volné v sousedním Pivním hotelu s lázněmi. Oba hotely po letech zdražovaly ubytování o deset procent. Sochor jako regionální šéf Asociace hotelů a restaurací uvedl, že obsazenost kapacit v regionu byla silná už od září do listopadu, podobný boom vyhlíží v souvislosti s vánočními večírky firem.

Šumavský Ski&Bike Špičák zdražuje celodenní skipasy o 19 procent na 890 korun pro dospělého

Se skipasem dražším o 19 procent musí pro nadcházející zimní sezónu počítat i lyžaři v šumavském Ski&Bike Špičák, který je největším horským střediskem Plzeňského kraje. Provozovatelé do areálu před zimou investovali více než 45 milionů korun. Na...

Tomáš Silovský, ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Central na plzeňském náměstí, zatím očekává, že letošní rok bude výrazně lepší než loňský. "Máme německou skupinu, která jezdila před covidem. Od 29. prosince do 2. ledna zaplní celý hotel," uvedl. Na Štědrý den má hotel zavřeno, už 26. prosince ale přijedou sportovci. Hotel nechal stejné ceny lůžek jako v roce 2019. Po Novém roce mu ale skončí fixace cen elektřiny, takže zdraží.

Plzeňský hotel Vienna House se 144 pokoji, naproti areálu pivovaru Prazdroj, je 24. až 26. prosince zavřený. "Ale na silvestra Plzeň jede. Očekávám, že by se město mělo vyprodat. Praha už hlásí vysoký zájem a jakmile se vyprodá, tak to půjde do regionů," řekl ředitel Štěpán Sova. Ve dnech kolem silvestra už je hotel ze dvou třetin plný, ale proti minulým letům lidé nechávají rezervace na poslední chvíli. "Všeobecně obsazenost není proti minulým rokům vůbec špatná," uvedl. Turisty lákají adventní víkendy, z cizinců převažují Němci. Hotel zvyšoval ceny zhruba o 15 procent.

"Na Silvestra ani na Vánoce zatím nemáme žádné rezervace, je to špatné, nikdo nevolá. Lidé určitě šetří, všechno je drahé. Hotel bude každopádně otevřený," řekl Martin Perkaus z tachovského hotelu Garni s 50 pokoji. Ještě před třemi lety měl na konec roku hodně rezervací. Ceny za ubytování letos nezvyšoval. Pokud to bude tak špatné ještě příští rok, nevyloučil uzavření hotelu. Uvedl, že v současné době ho zachraňuje několik ubytovaných lidí od agentury, což ale zaplatí jen náklady. Hotel Sokolský dům na domažlickém náměstí má ještě na Vánoce a Silvestra volné pokoje. Ceny za ubytování zvyšoval o jednotky procent. Němci už opět jezdí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Vostradovský

Štítky hotely, obsazenost hotelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliéři na Šumavě i jinde v Plzeňském kraji mají na Vánoce a na konec roku stále ještě volné pokoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.