Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nedostatek veřejných toalet vyřešila Plzeň projektem Vlídné WC, ten se osvědčil a pokračuje dál

Projekt Vlídné WC, díky kterému město Plzeň řeší problém s nedostatkem veřejných toalet se osvědčil a pokračuje dál. Lidé si díky němu mohou v klidu a důstojně odskočit do nejbližší provozovny zapojené do tohoto systému. A to zdarma a bez prosebného přemlouvání personálu. Aktuálně je do projektu zapojeno 58 plzeňských kaváren, barů a restaurací.

Městský obvod Plzeň 3 v roce 2016 jako první inicioval projekt oficiálně nazvaný Vlídné WC, jehož cílem bylo řešit problém s nedostupností veřejných toalet nejenom pro občany města, ale především pro turisty. „Inspiraci hledal obvod v partnerském městě Regensburg, které je v podobném projektu zapojeno. Základem je úspěšná spolupráce mezi městskou správou a místními majiteli restaurací,“ uvádí starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO). Restaurace, bary či kavárny, které službu umožňují, jsou označené samolepkou v barvách města s dobře známým symbolem panáčka a panenky.

Je dobře známo, že počet veřejných záchodků nepokrývá skutečnou potřebu a náklady na údržbu i opravy stojí městské obvody nemalé peníze. Projekt Vlídné WC je vzájemně vzájemným obchodem pro všechny zainteresované. „Provozovatelé restaurací a kaváren, kteří jsou přihlášeni do projektu Vlídné WC, odvádí nižší poplatky za předzahrádky. To znamená, že místo pěti korun na metr čtvereční a den, platí koruny pouze dvě,“ vysvětluje místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Oboustrannou spolupráci chválí podnikatelé i město

„Spokojenost s fungováním projektu je oboustranná. Není nám známa jakákoliv komplikace spojená například se zneužíváním ze strany bezdomovců,“ dodal starosta David Procházka. Obvod nechal začátkem listopadu zkontrolovat, zda všechny restaurace dál o dohodu stojí, a zda jsou řádně označené. Majitelé zapojených podniků si už dříve stěžovali na jedinou věc a tou byla špatná kvalita samolepky, kterou se označují provozovny, kde je možné využít Vlídné WC. Samolepka totiž na slunci velmi rychle vybledla a byla absolutně nečitelná.

Spolupráci si pochvaluje také Stanislava Lásková, majitelka známého plzeňského baru a galerie Azyl. „Jsme zapojeni už několik let, turisté u nás využívají tuto službu. Zajdou, slušně požádají. Nikdy jsme nezažili, že by to někdo nějak zneužíval. Žádný bezdomovec k nám rozhodně nepřišel. Stává se nám, že přijdou lidé s průvodcem v ruce, kde je uveden seznam Vlídných WC v Plzni. Jsem ráda, že službu město kompenzuje úlevou na pronájmu za předzahrádku. Nápad je to rozhodně dobrý, už ze slušnosti by se lidem měl poskytovat přístup na toaletu, i když si zrovna nechtějí dát například kávu. Ale já osobně neměla problém ani dříve, pustit na toaletu člověka, který to zrovna potřeboval a neměl jinou možnost. V polovině případů si pak ti lidé stejně něco objednají,“ popsala své zkušenosti Stanislava Lásková.

Aktuální seznam podniků zapojených do projektu Vlídné WC najdete ZDE na stránkách MO Plzeň 3.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vlídné WC, projekt vlídné WC, toalety, veřejné toalety, MO Plzeň 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek veřejných toalet vyřešila Plzeň projektem Vlídné WC, ten se osvědčil a pokračuje dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.