Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová expozice v zoo Plzeň ukazuje zvířata žijící na stromě

Plzeňská zoologická zahrada otevřela novou expozici, která přibližuje živočišná společenstva obývající starý strom. Kolem letitého rozložitého dubu, rostoucího v prudkém svahu, vyrobila z akátového dřeva ve výšce 6,5 metru stromový dům. Expozice v dosud nevyužité části areálu zoo mezi pavilonem Amazonie a skleníkem Mediterraneum pod DinoParkem je pojatá jako naučná stezka do koruny stromu a je součástí dlouhodobějšího projektu zahrady nazvaného Po stopách člověka, řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

"Jeden jediný strom, v našem případě starý mohutný košatý dub, je pro mnoho jiných rostlin a živočichů, včetně člověka, světem ve světě. Uvnitř každého společenstva funguje velké množství vzájemných vztahů mezi organismy," řekl.

Nová expozice se snaží hravou formou vysvětlit tyto vazby dětem s pomocí modelů hub, hmyzu a ptáků. Ve stromovém domku mohou návštěvníci poznávat hlasy deseti druhů ptáků a pozorovat jejich modely v korunách protilehlých stromů. Dozvědí se také o různých druzích dubů, které rostou v ČR, o tom, že pro mnoho kultur představovaly posvátné stromy, i o využití dubového dřeva.

Stavbu založenou na betonových patkách dokončila zoo loni koncem roku. Plocha domku je rozdělena na podestu o rozměrech 6,5 krát 7,5 metru, čtyřmetrovou přístupovou rampu a patnáctimetrovou lanovou cestu podél svahu. Expozici budou využívat k výuce i školy. Z celkových třímilionových nákladů přispěl první městský obvod polovinou částky.

Autoři | Foto Zoo Plzeň

Štítky ČR, příroda, zoo, Plzeň, FOTO, strom, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, dub, Martin Vobruba, Amazonie, zahrada, zoologická zahrada, naučná stezka, Česko, dřevo, svah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová expozice v zoo Plzeň ukazuje zvířata žijící na stromě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.