Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vánoční strom pro město Plzeň se kácel v ranní mlze, večer dorazí na své obvyklé místo na náměstí Republiky

Stejně jako loni, tak i letos se kácel vánoční strom pro plzeňské náměstí Republiky v husté ranní mlze. Nádherně rostlá čtrnáctimetrová jedle ojíněná rostla asi 35 let až do dnešního dne v Třemošné u Plzně na zahradě manželů Kolečkových. Bohužel strom byl v těsné blízkosti jejich domu a příliš stínil. Ještě ve večerních hodinách se strom převeze do centra Plzně a následně se usadí na obvyklé místo. Slavnostně se strom rozsvítí 27. listopadu na první adventní neděli.

Jedle ojíněná rostla na zahradě manželů Kolečkových od 80. let minulého století, kdy ji spolu s malou borovičkou a stříbrným smrčkem dostali od známých. Borovici i smrk již museli pokácet, neboť jejich větve zasahovaly do elektrického vedení. Teď začaly překážet i větve z jedle, která roste v blízkosti domu. Dosahovaly až na terasu. Nabídky na pokácení stromu tedy zaslali okolním obcím. Nakonec si jedli vybralo město Plzeň. Nebude to ale poprvé, co bude tato jedle ojíněná vánočně nazdobená. Když ještě byla menší, Kolečkovi ji o Vánocích zdobili svíčkami. „Netušili jsme, že strom doroste do takových rozměrů. A nikdy by nás nenapadlo, že jednou bude zdobit náměšstí Republiky. Jsme rádi, že tomu tak je," prozradila paní Kolečková. 

Dřevorubci strom podřízli přesně v 9:15 hodin, události přihlížel velký počet místních obyvatel. I tentokrát se vánoční strom kácel v závěsu, bylo třeba jej nejprve uvázat lanem na závěs jeřábu, který jej po zkrácení na požadovanou délku a po úpravě kmene na daný průměr opatrně usadil na podvalník. Tahač s podvalníkem měří až 25 metrů a strom se tak přepravuje v doprovodu pomocného vozidla jako nadměrný náklad, do města vjíždí až v nočních hodinách, aby neomezil běžnou dopravu. Na kácení se podíleli vedle dřevorubců i horolezci. Po příjezdu na náměstí Republiky se strom usadí se do 1,5 metru hlubokého otvoru.

„I když jsme letos dostali 15 nabídek na vánoční strom, do užšího výběru se jich dostalo jen pár. Většinou strom nesplňoval dané požadavky na velikost, pravidelnost a tvar koruny, nebo byl na místě, kam se nemůže dostat potřebná technika,“ přiblížil vedoucí oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně Miloš Pacolt, který na výběr dohlíží. Zatímco loňský vánoční strom cestoval do Plzně šedesát kilometrů, ten letošní se poveze jen osm kilometrů.

Jedle ojíněná pochází ze severní Ameriky. Jde o vysokohorský strom rostoucí v nadmořských výškách 600 až 3400 metrů. Je to velmi přizpůsobivá jedle, která snáší různé klimatické i městské podmínky. Je ale velice citlivá na oxid siřičitý. Díky své pravidelné koruně a odolnosti vůči městskému klimatu je nejvhodnějším druhem jedle do města. Dorůstá výšky až 60 metrů a stáří i více než 300 let a poskytuje životní prostředí mnoha druhům zvířat.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš, Radka Žáková

Štítky kácení vánočního stromu, vánoční strom, strom z Třemošné, vánoční výzdoba, strom, Plzeň, vánoční stromek, jedle ojíněná, advent, Třemošná, Severní Amerika, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom pro město Plzeň se kácel v ranní mlze, večer dorazí na své obvyklé místo na náměstí Republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.