Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Velký betlém dětí z Přimdy vyhrál soutěž, objevil se na Hradě

Velký betlém, který koncem loňského roku namalovaly děti ze základní školy v Přimdě na Tachovsku, vyhrál dětskou národní soutěž a objevil se na výstavě v reprezentačních prostorách Pražského hradu. Motivoval děti k další tvorbě a už připravují další, opět ručně malovaný. Každý rok by tak měl být na náměstí nový barevný obraz s Ježíškem. V příhraničním městě s 1600 obyvateli se loni betlém objevil vůbec poprvé. Novinářům to řekla Marcela Husáková, ředitelka školy se 170 žáky.

"Jde o obraz na sololitové desce o ploše 2,2 krát dva metry. Malovaly ho tři týdny akrylátovými barvami čtyři dívky z devítky a čtyři z nich už jsou na středních školách," uvedla. Tesař k tomu udělal rám a autorky své dílo samy odhalily 1. prosince při rozsvěcení stromku. Právě to byla podmínka soutěže, že betlém od dětí musí sloužit jako kulisa pro veřejnost vedle vánočního stromu na návsi či náměstí.

Do přípravy letošního betlému se zapojila řada obyvatel. Muži navrhli, jaký podklad bude nejtrvanlivější. "Šest děvčat začalo malovat už v půlce října," řekla Husáková. Současně přišel e-mail, že Hrad vyhlašuje pro školy a dětské domovy soutěž o nejkrásnější betlém a že jich bude vystaveno deset v reprezentačních prostorách. "Vyfotili jsme ten loňský a hned jsme jim ho tam poslali," uvedla ředitelka.

Na Hrad pak bylo pozváno všech deset vítězů. "Reprezentačními prostory nás prováděla přímo první dáma, paní Ivan Zemanová, a pan Vladimír Mynář (vedoucí kanceláře prezidenta)," řekla ředitelka. Pouze přimdský betlém byl kreslený, byl také největší. "Další byly malinkaté, většinou postavičky. Náš betlém všechny svými rozměry i zpracováním překvapil," uvedla. Škola už má připravený tematický obraz na další soutěž, která by měla být vyhlášena v říjnu. Mezi letošními vítězi byl z Plzeňského kraje ještě výtvor Dětského domova Staňkov.

Autoři | Foto ZŠ Přimda

Štítky ČR, zábava, výtvarné, školy, Vánoce, obce, Plzeňský, soutěž, Pražský hrad, Přimda, Ježíšek, okres Tachov, Ivana Zemanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký betlém dětí z Přimdy vyhrál soutěž, objevil se na Hradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.