Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Počty uprchlíků z Ukrajiny začnou před zimou více růst, očekává s obavami vedení Plzeňského kraje

Vedení Plzeňského kraje očekává, že počty uprchlíků z Ukrajiny začnou před přicházející zimou více růst. Pokud by stouply na jarní úroveň po ruském vpádu na Ukrajinu, neměl by kraj pro všechny ubytování. Běženců zatím přibývá jen mírně, teď jich do krajského asistenčního centra pomoci v Plzni (KACPU), otevřeného tři dny v týdnu, přichází okolo tisícovky týdně.

Výrazně se ale zvýšil podíl těch cizinců, kteří požadují bydlení, protože v ČR nemají příbuzné nebo známé. Z jarních tří až pěti procent je to stále na 30 až 40 procentech. „Extrémně se počty nezvyšují, silné jsou pondělky. Ale očekáváme, že s blížící se zimou se navýší," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Nárůst očekává zejména kvůli tomu, že v řadě míst Ukrajiny je poničená infrastruktura až ze 60 procent a Ukrajinci tam nebudou mít kde bydlet a čím topit. „Podle informací z partnerské Ivano-Frankivské oblasti mají po bombových útocích obrovské problémy s elektřinou a vodou. A uvidí se, jak moc to stihnou opravit před zimou," řekl. Předpokládá se, že se přesunou na západ Ukrajiny nebo do střední Evropy.

Kraj zatím nemá problémy s ubytováváním běženců, i když se obával, že mu řada soukromníků kvůli zdražení energií vypoví smlouvy, protože požadovali vyšší příspěvek na ubytování. Vláda ho ale po měsíčním tlaku Asociace krajů od 1. listopadu zvýšila z 250 korun na osobu a den o stokorunu. Ubytovatelé podle Špotáka zvýšení berou v potaz a smlouvy s krajem ukončují jen jednotliví z nich. Podle hejtmana by mohl zatím zvýšený příspěvek soukromníkům stačit, ale uvidí se. Případný zlom bude po Novém roce, kdy začnou platit vyšší zálohy na energie, očekává hejtman.

„Momentálně máme ještě 1500 až 1700 volných lůžek," uvedl. Pokud by byla situace podobná jako na jaře, po začátku ruské agrese, tak by to podle Špotáka určitě nestačilo. „Tak do 14 dnů bychom byli bez volných ubytovacích kapacit," řekl. Muselo by se tedy znovu využívat nouzové ubytování v tělocvičnách a kulturních domech v obcích s rozšířenou působností, jejichž kapacita je v nižších stovkách lůžek. „Tomu se snažíme vyhnout," dodal. Nevyloučil, že v případě zhoršující se situace by jednal s novým vedením města Plzně o dalších možných ubytovnách.

Pobytové vízum má aktuálně v plzeňském regionu s 580 tisíci obyvateli přes 34 600 Ukrajinců. Kraj má smlouvy s 290 ubytovacími zařízeními, kde má teď podle Špotáka ubytováno zhruba 6200 uprchlíků. „Pořád jsme jedním z nejvytíženějších krajů v počtu uprchlíku na obyvatele, ale na druhou stranu máme mezi kraji nejvíce zaměstnaných uprchlíků," řekl.

Aktuálním problémem je podle hejtmana to, že kraji zhruba dva měsíce nechodí platby za ubytování a u ministerstva financů má pohledávky ve výši asi 60 milionů korun. Kraj také stále nárokuje u ministerstva vnitra 2,5 milionu až tři miliony korun na provoz KACPU od března do konce června. „Čekali jsme, až bude vypsaný dotační titul a budou tam specifikace uznatelných a neuznatelných nákladů. Minulý měsíc jsme posílali žádost," dodal Špoták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky KACPU, uprchlíci z Ukrajiny, ubytování pro uprchlíky, ubytovací kapacita, Ukrajina, Plzeňský kraj, uprchlík, Rudolf Špoták, Plzeň, Česko, Česká pirátská strana, Ministerstvo vnitra České republiky, Asociace krajů České republiky, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty uprchlíků z Ukrajiny začnou před zimou více růst, očekává s obavami vedení Plzeňského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.