Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnou Branku v centru Plzně čeká rekonstrukce. Jde o jedinou zachovanou částí původní Litické brány

Rekonstrukci slavné Branky v místě zvaném U Branky v centru Plzně chystá Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SKV PK) ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni (ZČM). Prostor původní Litické brány projde díky projektu Nová Branka v několika etapách velkou proměnou, součástí bude i archeologický výzkum. Branka se nachází na rohu Smetanových sadů a ulice Bedřicha Smetany.

„Nevyhovující stav Branky vedl k jejímu uzavření a doufáme, že se povede ji co nejdříve opravit, otevřít a umožnit zde veřejnosti průchod,“ řekl ředitel studijní a vědecké knihovny Daniel Bechný a dodává: „V několika etapách projde prostor původní brány proměnou, od archeologického výzkumu až po realizaci nového řešení vzešlého z architektonické soutěže, s cílem stát se opět místem pro setkávání s přidanou informační hodnotou historie tohoto jedinečného místa.“

Branka je jedinou zachovanou částí původní Litické brány. Jde o postranní věž s branou pro pěší. „Litická brána stála na jižní straně města a vyjíždělo se z ní na Litice a dále přes Klatovy a Domažlice do Bavorska. Z architektonického i fortifikačního hlediska se jednalo o velmi propracovanou stavbu. Komplex brány tvořily tři věže s průjezdy a předsunuté opevnění − barbakán. V roce 1711 je uváděna jako brána „zavřená“, po dostavění kláštera sv. Anny začala být nazývána Jeptišskou. V této době už stála pouze prostřední věž brány. Likvidace zbytku komplexu Litické brány byla zahájena zasypáním příkopů v roce 1803. O rok později byla zbořena i nadzemní část stavby,“ přiblížil historii Branky Milan Říský z oddělení propagace a marketingu SVK PK.

Od září do října roku 1981 proběhl v prostoru Litické brány záchranný archeologický výzkum vedený odborníky ZČM. Podnětem tohoto výzkumu byly sanační práce v plzeňském historickém podzemí. Během nich bylo částečně odkryto obvodové zdivo věže, jež byla vyzděna z velkých, důkladně opracovaných kvádrů. Pod průjezdem se nacházela šachta pro závaží padacího mostu.

Vlastní archeologický výzkum se soustředil na vytěžení zásypu šachty pro závaží padacího mostu. Součástí zásypu byly mimo jiné dřevěné prvky interpretované jako relikty původního mostku přes komoru v bráně, zlomky a úlomky závaží z pískovce, jež byly součástí zdvihacího mechanismu mříže nebo mostu, a luxusní novověká keramika. Odstraněním zásypu se odkryl velký obdélný prostor vyzděný z pískovcových kvádrů. Dno šachty bylo vybaveno dvěma nízkými pískovcovými lavicemi.

Branka je historický pětipodlažní objekt původního městského opevnění. Podzemní prostor, který sloužil ke spouštění závaží brány, je hluboký asi šest metrů a navazuje na plzeňské historické podzemí. Branka prošla poslední výraznou sanací na počátku 80. let minulého století, a to jak podzemních částí, tak částí nadzemních, kde byla vytvořena malá expozice.

Ohodnoť článek

Foto Milan Říský, Richard Beneš

Štítky Branka, U Branky, rekonstrukce Branky, FC Viktoria Plzeň, archeologický výzkum, Bedřich Smetana, Západočeské muzeum v Plzni, Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnou Branku v centru Plzně čeká rekonstrukce. Jde o jedinou zachovanou částí původní Litické brány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.