Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sokolský běh republiky znovu rozšířil své hranice. Oslavu pohybem si užily tisíce běžců na více než 60 místech

PR článek

Heslo letošního Sokolského běhu republiky, “Jedinec nic, celek vše!”, bylo dodrženo do puntíku. Již 4. ročník obnovené sokolské tradice si užily tisíce běžců po celém Česku, i daleko za jeho hranicemi. K radosti z pohybu pomohlo na velké části území Česka příjemné slunečné počasí a nadšení všech, kteří se rozhodli oslavovat vznik republiky.

Hlavní závod konaný v Praze potvrdil velkou oblibu u sokolů i široké veřejnosti a na jeho start se 28. října postavilo celkem 522 závodníků. Rozmanitý program u Tyršova domu, sídla České obce sokolské, zahájily už od 11 hodin závody dětí a na start se v kategoriích do 6, 10 a 14 let postavilo celkem 135 malých závodníků. Velká chvíle a vyvrcholení společné oslavy přišla ve 14 hodin, kdy se ne start postavilo několik tisícovek běžců na 53 místech Česka, aby hromadně vyběhli. Ještě těsně před startem se proběhla online zdravice s ambasadory zapojenými do běhu v dalších lokalitách, například s Ivanou Večeřovou z Brna, Radkem Liškou z Terezína nebo Veronikou Preti z Kačice. 

O startovní výstřel se v Praze postarala starostka České obce sokolské Hana Moučková spolu s předsedou Odboru sportu Janem Hauptem, která k závodu dodává: „Dělá mi upřímnou radost vidět každý rok zvyšující se počet běžců na akci, která navazuje na první Rozestavný běh z roku 1919. Slavíme výročí republiky pohybem, který nám je v Sokole vlastní. Myslím si, že i krásné počasí přispělo k velkolepé oslavě výročí republiky, i 160 let Sokola.“  Do kopců Petřínských sadů se posléze vydalo 387 běžců včetně sportovců Davida Svobody, Martina Koukala, Radka Šloufa nebo Jiřího Ježka. Na startu nechyběl ani senátor Parlamentu České republiky Pavel Fischer.

To, že je jednou z hodnot Sokola soudržnost, potvrdili běžci ze všech koutů světa, když v rámci své registrace přispěli více než 100 000 Kč děčínské sestře Valince, která bojuje s dětskou mozkovou obrnou. Není pochyb, že tato velkorysá částka malé slečně pomůže s nákladnou léčbou a potřebnými rehabilitacemi. A aby to nebylo málo, na pražském závodě v ČEZ Energy zóně závodníci a veřejnost vysportovali na handbiku dalších 51 584 Kč. S tím ve finálové jízdě pomohli i vedoucí Odboru sportu České obce sokolské, Jan Haupt, a moderátorka Lucie Výborná. 

Tisíce běžců a stovky organizátorů spojili ve sváteční den síly, aby si připomněli tradici a zároveň ukázali, že dokážeme při sobě držet i v dnešní rychlé době. Většina míst, která se letos do oslavy pohybem zapojila, má po dnešním dni odběháno. Ale přeci jen se ještě bude slavit! Bratři a sestry z Washingtonu, San Francisca, Lisabonu a Curychu vyběhnou o víkendu 29. a 30. října. A pak si můžeme zase říct, za rok nazdar na startu!

Ohodnoť článek

Štítky Sokolský běh, sport, běh, Česko, slavnost, Praha, Česká obec sokolská, Parlament České republiky, ČEZ, Ivana Večeřová, David Svoboda, Martin Koukal, Radek Šlouf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolský běh republiky znovu rozšířil své hranice. Oslavu pohybem si užily tisíce běžců na více než 60 místech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.