Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňský kraj chystá na rok 2020 rozpočet se ztrátou 593 milionů korun

Rozpočet s deficitem 593 milionů korun připravil na příští rok Plzeňský kraj. Schodek vznikne kvůli tomu, že hejtmanství počítá s předfinancováním většího množství akcí dotovaných EU, které nemůže hradit z běžných příjmů. Více než půlmiliardový schodek má zčásti pokrýt 338 milionů z rezervního fondu a částečně úvěr. Celkem se rozpočet kraje poprvé přehoupne přes sedm miliard. Předpokládané příjmy budou 7,3 miliardy korun a výdaje 7,9 miliardy. Návrh rozpočtu zveřejnil kraj na webu. Materiál bude 16. prosince schvalovat zastupitelstvo.

Kraj počítá příští rok s čerpáním úvěru ve výši 1,47 miliardy korun. Většinu ale hned splatí podle toho, jak se mu budou na účet vracet peníze z dříve předfinancovaných projektů. Z dotací a z vrácení půjčky příspěvkovým organizacím kraje tak má jít na splácení úvěru přes 1,2 miliardy korun.

Na letošní rok měl kraj schválený rozpočet s příjmy téměř 6,2 miliardy korun, výdaji téměř 7,1 miliardy a se saldem přes 857 milionů korun. Příští rok by měly příjmy kraje meziročně stoupnout o 17,9 procenta, výdaje téměř o 12 procent. Vyšší příjmy kraj očekává z rozpočtového určení daní. Nově budou součástí daňových příjmů i platby za odebrané podzemní vody a za správu vodních toků, kde rozpočet počítá se 14 miliony.

Kraj v příštím roce plánuje zvýšit kapitálové výdaje. Má na ně jít 3,27 miliardy korun, což je meziročně o téměř 12 procent více. Součástí kapitálových výdajů jsou investice na individuální projekty, tedy projekty dotované EU. Na individuální projekty půjde příští rok 1,69 miliardy korun, což je o pětinu více než letos. Počítá se hlavně s investicemi do oprav a rekonstrukce silniční sítě a do vlastního nebo svěřeného majetku.

Výdaje kraj posílí téměř ve všech oblastech. Největší částka půjde tradičně do dopravy, kam by mělo jít přes 2,7 miliardy korun, letos bylo schváleno 2,5 miliardy. Kromě peněz na opravy a stavby silnic v majetku kraje částka zahrnuje také miliardový příspěvek na základní dopravní obslužnost v autobusové a vlakové dopravě. Z individuálních projektů v oblasti dopravy se počítá se 120 miliony korun na opravy silnice mezi Dlouhou Vsí a Radešovem, přes půl miliardy má být na plzeňský okruh.

Zdravotnictví, které představuje po dopravě a individuálních projektech třetí největší výdajovou oblast rozpočtu, má dostat 713 milionů. Z toho na ztrátu nemocnic placenou formou služeb obecného hospodářského zájmu dá kraj 192 milionů a doplatek za letošní rok 48 milionů. O čtvrtinu se oproti letošku zvýší výdaje v sociální oblasti, kam půjde téměř 195 milionů korun. Z toho 120 milionů je na dofinancování 21 příspěvkových organizací kraje. Na regionální rozvoj dá kraj příští rok přes 173 milionů korun, meziročně o 11 procent více. Peníze jsou určeny na dotační programy zejména pro menší obce. Na odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí má jít 40 milionů korun, půl milionu na úpravu lyžařských běžeckých tras, pro stěžejní dotační program Stabilizace a obnovy venkova kraj podle návrhu rozpočtu vyčlení 115 milionů, na zachování prodejen v malých obcích tři miliony korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Plzeňský, 2020, Plzeňský kraj, projekt, Evropská unie, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj chystá na rok 2020 rozpočet se ztrátou 593 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.