Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Šumavský Strom duší připomíná jména 683 osob všech profesí, které zemřely při ochraně lesa

Celkem 683 jmen je na novém památníku Strom duší. Nachází se pod Boubínem na Prachaticku a je vzpomínkou na dělníky, lesníky, myslivce či policisty, kteří od roku 1918 zemřeli při ochraně lesa. Dílo vybudovaly Lesy ČR.

Pietní místo připomíná strom s letokruhy a tvoří ho smrkové sloupy. Návštěvníci si tady mohou přečíst jména 683 lidí, kteří zahynuli v soukromých, církevních, obecních i státních lesích po celé republice.

„Myslím, že každý z lesníků zná někoho, kdo zahynul při práci v lese. Památce těchto lidí dnes vzdáváme čest,“ uvedl v tiskové zprávě pověřený generální ředitel Lesů ČR Jiří Groda.

Památník je vzpomínkou na dělníky, myslivce, lesníky, policisty nebo třeba kočí, kteří zemřeli při přepravě dřeva. Místo se nachází u informačního střediska Idina Pila a je celoročně přístupné. Jména dával dohromady Petr Martan, šumavský lesník a autor literatury faktu. 

Strom duší u Boubína připomíná téměř sedm stovek lidí, kteří zemřeli v lese. Foto: Lesy ČR

Lesy ČR i v současnosti evidují tragické události spojené s prací v lesích. „Také letos bohužel zahynul jeden náš těžař. Je to velmi náročná a nebezpečná práce a i takové tragédie se stávají,“ řekl Groda.

Jeho slova potvrzuje Zbyněk Klose, starosta nedaleké obce Kubova Huť. „Také okolo nás došlo k tragickým událostem. Některé z těch lidí jsem znal. Není jiná profese, která by byla v takovém sepětí s přírodou, jako je lesařina. Svým způsobem je to i vztyčený prst, že si s přírodou nemůžeme dělat, co chceme, i když samozřejmě k těm událostem došlo z různých důvodů. Myslím, že to je dobrý nápad a líbí se mi i provedení. Zároveň to k Boubínu patří,“ řekl Budějcké Drbně.

Lesy ČR vybudovaly památník během sedmi měsíců. Investice vyšla na téměř 4,6 milionu korun. Autorem návrhu je architekt Petr Čermák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Šumava, Boubín, strom duší, les, lesy čr, památník, Lesy České republiky, okres Prachatice, Drbna.cz, Petr Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský Strom duší připomíná jména 683 osob všech profesí, které zemřely při ochraně lesa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.