Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rostou počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří žádají o ubytování v plzeňském asistenčním centru pomoci KACPU

Počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří přicházejí do krajského asistenčního centra pomoci (KACPU) v Plzni, se po letních propadech opět mírně zvyšují. Výrazně roste podíl těch, kteří požadují ubytování, protože v ČR nemají příbuzné nebo známé. Zatímco v březnu, po začátku ruské agrese na Ukrajině, chtěly v KACPU ubytování jednotky procent běženců, teď se podíl zvýšil na 30 až 40 procent z počtu odbavovaných.

Ubytovatelé přitom podle slov hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) hrozí, že když po zdražení energií nedostanou od státu místo 250 Kč/osobu/den o sto korun víc, vypoví kraji smlouvy. O zvýšení příspěvku, které prosazuje už měsíc Asociace krajů, zatím vláda nerozhodla. Plzeňský kraj se podle Špotáka obává v zimě vyššího přílivu uprchlíků, kteří ve své zemi nebudou mít kde bydlet nebo čím topit. Už teď se jich hodě vrací, řekl.

„Vycházíme z informací ubytovatelů, kteří nám říkají, jak moc jim rostou platby za energie. Dělali jsme si průzkum a jejich požadavek je zřejmě oprávněný. Každopádně o tom bude muset rozhodnout vláda, tedy ministerstvo vnitra a financí, jestli prostředky uvolní," řekl. Státní příspěvek nemá být podle něj pro komerční ubytovny na výdělek, ale k pokrytí nákladů. „Spousta ubytovatelů nám hlásí, že pokud k navýšení na 350 korun nedojde, tak s námi budou rozvazovat smlouvy. Jednotky z nich už řekly, že končí," uvedl Špoták.

Pobytové vízum má aktuálně v regionu s 580 000 obyvateli přes 34 200 Ukrajinců. Plzeňský kraj má smlouvu se 185 firmami poskytujícími ubytování a s 384 ubytovacími místy. „Celkem máme téměř 5400 ubytovaných osob," řekla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Hejtman očekává, že s přicházející zimou počty uprchlíků porostou více. „Ale hlavní nebezpečí je v tom, že teď pořád 30 až 40 procent nově příchozích požaduje ubytování," řekl Špoták. Pokud by počty narostly na jarní vysoké stavy a procento žádostí o ubytování by zůstalo, tak by kraj se současnými kapacitami nedokázal zajistit ubytování všem. Z partnerské Ivano-Frankivské oblastí na jihozápadě Ukrajiny, s níž kraj navázal spolupráci v dubnu, má signály, že po ruských útocích na obydlená území v posledních dvou týdnech ztrácí hodně lidí střechu nad hlavou, nefunguje jim elektřina a na zimu budou muset prchat na západ Ukrajiny nebo do střední Evropy.

Peníze pro ubytovatele dostává kraj od státu pravidelně, i když se zpožděním. „Dosud jsme ale nedostali ani korunu, a to ani ostatní kraje, na provoz KACPU z dotačního titulu ministerstva vnitra. My požaduje něco přes čtyři miliony korun," uvedl hejtman. Neobává se, že by některé komerční kapacity využívané v kraji pro uprchlíky skončily kvůli tomu, že tam začnou najíždět turisté na zimní dovolené. „Většinou jde o ubytovny a byty, tedy místa, která nejsou až tak navázaná na turistický ruch," uvedl hejtman. V tříhvězdičkovém hotelu by podle něj nestačila na pokrytí nákladů majitelů ani zvýšená suma 350 Kč.

KACPU zatím nepočítá s rozšířením provozní doby, funguje v pondělí, středu a pátek. „Zatím si vystačíme. A to i vzhledem k tomu, že policie má teď hodně starostí s uprchlíky ze Sýrie, kteří se snaží dostat do Německa," řekl Špoták. Za středu odbavilo KACPU 279 lidí, z nichž 106 získalo ubytování.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky KACPU, uprchlíci z Ukrajiny, asistenční centrum pomoci, ubytování pro uprchlíky, Ukrajina, uprchlík, Rudolf Špoták, Česko, Plzeň, zima, Česká pirátská strana, Ministerstvo vnitra České republiky, Plzeňský kraj, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rostou počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří žádají o ubytování v plzeňském asistenčním centru pomoci KACPU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.