Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jediný den v roce se z důvodu čištění odkryjí tajemné prostory vodojemu Homolka, veřejnost je ale neuvidí

Jednoznačným králem mezi všemi plzeňskými vodojemy je ten na Homolce, který zásobuje vodou občany města od 4. října roku 1889, kdy byl poprvé uveden do provozu. Každoročně se vodojem na jeden den vypustí a kompletně vyčistí. Podívejte se s Plzeňskou Drbnou do nepřístupných a tajemných útrob tohoto unikátního vodojemu, připomínajícím hradní prostory. O jeho čištění jsme si povídali s Karlem Kučerou z městské společnosti Vodárny Plzeň.

K čemu vlastně slouží vodojem Homolka a jak vůbec vypadá?
Společně s vodojemem Lobzy a Vinice zásobuje vodou 1. tlakové pásmo – tedy centrum Plzně, Petrohrad, Lobzy, Letnou, Doubravku, Roudnou, část předních Skvrňan, Jižní Předměstí, Doudlevce, Božkov, a některé další části Slovan. Vodojem Homolka má celkem čtyři komory, dvě jsou historické, dvě jsou novější a pochází ze 60. a 70. let. Dohromady mají obsah asi 14 000 krychlových metrů.

Co obnáší čištění takového objektu?
Jednou ročně se čistí všechny vodojemy v Plzni. To je dané normou. Když je vypouštíme, tak to pro veřejnost samozřejmě není přístupné. Plnění vodojemu se zastaví. Voda pak jde do sítě a do odtoků. Snižují se všechny čtyři komory najednou. Při určité úrovni vody tu jednu komoru kterou čistíme úplně odstavíme. Zbylou vodu přečerpáme do vedlejší komory. Zbytek té vody, kde už by mohl být nějaký kal, tedy posledních pár centimetrů, vypustíme do kanálu.

A jak tedy vypadá z technického hlediska samotné čištění?
Vodojem se čistí tak, že přijdou chlapi, natáhnou se tam hadice a z hydrantu a tlakovou vodou ostříkají stěny i dno. Čistí se to jen mechanicky tlakovou vodou. Nepoužívá se žádná chemikálie. Až na konci se dno vydezinfikuje chlornanem sodným. Ale to je chemikálie, která se dává i do pitné vody. Jinou nepoužíváme.

Když je vodojem vypuštěný, nemůže to ohrozit dodávky pitné vody v Plzni?
Zásoba upravené vody ve všech plzeňských vodojemech vydrží pro Plzeň a okolí asi na 1,5 dne. Pokud se čistí vodojem Homolka, tak samozřejmě funguje v té době vodojem Lobzy, kde je 20 000 kubíků. Jde to z toho druhého vodojemu. V době, kdy vodojem čistíme, jdeme do rizika, kdy máme té vyrobené vody méně. Ale jinak to nejde udělat.

Vodojem Homolka s úpravnou vody začal Plzeňanům sloužit už v roce 1889, tehdy se dokonce uskutečnil historicky první odběr vody z řeky Úhlavy, která zásobuje město vodou dodnes. Stavba platila za naprostý technický unikát a vyšla na milion zlatých, což by v přepočtu na dnešní dobu dělalo čtvrt miliardy korun. Její realizace byla dokončena za jeden a půl roku. Úpravna vody má aktuálně kapacitu tisíc litrů vody za sekundu. Vodojemy na území města Plzně mají kapacitu 82,5 tisíc kubíků vody, přičemž z některých těchto vodojemů je voda dále předávána i do okolních měst a obcí.

FOTOGALERIE: Vypuštěný plzeňský vodojem Homolka

Středa, 5. října 2022, 15:43

FOTOGALERIE: Vypuštěný plzeňský vodojem Homolka
FOTOGALERIE: Vypuštěný plzeňský vodojem Homolka

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dana Veselá, Vodárna Plzeň

Štítky Vodárna Plzeň, vodojem, Homolka, historie, úpravna vody, čištění vodojemu, vypuštěný vodojem, Plzeň, Karel Kučera, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Drbna.cz, Petrohrad, Vinice, Letná, Roudná, Doubravka, Skvrňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný den v roce se z důvodu čištění odkryjí tajemné prostory vodojemu Homolka, veřejnost je ale neuvidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.