Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V soutěži obřích dýní se neztratily gigantické plody ze západu Čech. Ta úplně nejtěžší ze všech vážila 48,5 kg

Obří dýně z Domažlicka se rozhodně neztratily v celorepublikové konkurenci v 17. ročníku soutěže o nejtěžší vypěstovanou dýni, která se uskutečnila v Jakubově u Moravských Budějovic. Dýně od Václava Langa z Klenčí pod Čerchovem se umístila na třetím místě.

Vítězem se stal Jindřich Číhal, který vypěstoval dýni o hmotnosti 48,5 kg. Ten je i nejúspěšnějším pěstitelem v celé historii této soutěže. Na druhém místě skončil Karel Brabec s dýní, která vážila 44 kg. Ten pro změnu v historii soutěže vypěstoval zatím nejtěžší dýni, která vážila 75 kg. Třetí místo patřilo Václavu Langovi, který z 300 km vzdáleného Klenčí dovezl dýni o hmotnosti 40 kg.

„Do Jakubova jsme na zadních sedadlech osobního automobilu vezli hned dvě dýně od našich pěstitelů, pánů Václava Langa a Daniela Fertšáka, kteří je zapůjčili do soutěže, aby mohly reprezentovat náš městys. Vedle třetího místa Václava Langa obsadil Daniel Fertšák se svojí dýní 10. příčku v soutěži. Navíc získal městys Klenčí čestné uznání za nejvzdálenější dýni v soutěži v roce 2022,“ informoval Jiří Anderle, předseda Výboru pro kulturu, sport a osady v Klenčí pod Čerchovem.

V minulých letech se klenečtí účastnili soutěže o největší vypěstovanou dýni, která se konávala původně v Šalmanovicích u Třeboně. „Tam jsme před sedmi lety získali 1.místo, před 6 lety 3. místo. V roce 2018 v Jakubově pak 2.místo, přepředloni 3.místo a předloni 2.místo a vloni 6.místo,“ ukončil Jiří Anderle výčet pěstitelských úspěchů soutěžících z Klenčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Anderle

Štítky obří dýně, soutěž, Klenčí pod Čerchovem, dýně, Česko, okres Domažlice, Jakubov u Moravských Budějovic, Karel Brabec, Jakubov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěži obřích dýní se neztratily gigantické plody ze západu Čech. Ta úplně nejtěžší ze všech vážila 48,5 kg  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.