Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oprava sokolovny v Rokycanech se může protáhnout až na sedm let

Rekonstrukce více než 110 let staré sokolovny v Rokycanech, která měla začít letos, se může protáhnout až na sedm let. Na opravu tři roky uzavřené budovy, jejíž strop a krovy jsou napadené dřevomorkou, vypíše město v první čtvrtletí příštího roku veřejnou architektonickou soutěž. Projektanta chce mít do konce roku 2020. Novinářům to dnes řekl starosta Václav Kočí (Pro naše Rokycany). Stále není vyloučená ani úplná demolice.

"Připravujeme zadání soutěže, jsme ve spojení s Českou komorou architektů," uvedl starosta. Do konce roku to podle něj čtrnáctitisícové město nestihne.

Zastupitelé letos odmítli levnější i dražší varianty opravy, jejichž náklady se pohybovaly od 100 milionů až do 350 milionů Kč. Neuspěl ani návrh odstranit do roka pouze havarijní stav stropu za 12 milionů korun. Kočí se ale teď obává toho, že architektonická soutěž na rekonstrukci celého komplexu může vyústit v nejdražší variantu, která město velmi zatíží. "V soutěži, která bude řešit všechny části objektu, se určitě dočkáme nákladných návrhů. Může přijít i varianta úplné demolice, ale to si musíme vyříkat na zastupitelstvu, aby to bylo v předmětu zadání," uvedl. Podle něj by bylo lepší oslovit jen vybraná architektonická studia. Město shání dotace.

"Není to nic na krátkou dobu. Shodli jsme se zástupcem komory architektů, že dokončení revitalizace sokolovny, když to půjde hodně optimisticky, bude za pět až sedm let," uvedl Kočí.

Do sokolovny se vešlo až 600 lidí, Rokycany teď nemají sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. Podle místostarosty Jana Šaška (ODS) je nyní jediný sál v restauraci Střelnice, kam se nevejdou větší akce. Bály a plesy se odehrávají v Žebráku a Plzni.

Sokolovnu, jejíž základní kámen byl položen v roce 1902, převzala radnice předloni od TJ Sokol, který na opravu neměl peníze a nesplácel ani půjčku od města. V budově byla v říjnu 2016 uzavřena historická část - hlavní sál a přilehlé salonky. Funguje přístavba, tedy restaurace, šatny, kanceláře i menší sousední objekt s tělocvičnou. Objekt na hlavní ulici z Plzně na Prahu není památkově chráněný.

Autoři | Foto TJ Sokol

Štítky ČR, stavby, kondice, správa, Sokol, Rokycany, Václav Kočí, oprava, Česká komora architektů, Plzeň, Jan Šašek, ODS, Česká obec sokolská, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava sokolovny v Rokycanech se může protáhnout až na sedm let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.