Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volební veletoče v Plzni rozčílily šéfy stran i voliče, bleskově domluvená koalice nevydržela ani 24 hodin

Žádné porevoluční vedení města Plzně zatím nevyvolalo po komunálních volbách takové pozdvižení, jaké se podařilo vzbudit bleskově vytvořené čtyřkoalici, ve které se spojilo ANO, Piráti, STAN a nově také PRO Plzeň. V původní koalici ohlášené jen pár minut po ukončení sčítání hlasů byli místo strany PRO Plzeň dva nezávislí kandidáti z SPD. Proti tomu se ovšem vzbouřili republikoví předsedové Pirátů i STAN a koalice s SPD nevydržela ani 24 hodin! Jak jste spokojení s výsledky voleb? Hlasujte v anketě pod článkem.

Volby v Plzni vyhrála koalice Spolu s 27,72 procenta hlasů, což je 15 mandátů v zastupitelstvu. ANO bylo těsně druhé s 27,26 procenta a rovněž 15 mandáty. Třetí byla letos PRO Plzeň s pěti mandáty, čtvrtí Piráti mají čtyři mandáty, čtyři zastupitele má také STAN. Šestá je SPD se čtyřmi mandáty.

Informace o vytvoření původní koalice s podporou dvojice přeběhlíků z SPD, která vyšachovala ze hry vítěze plzeňských voleb, koalici SPOLU se okamžitě dostala na čelní místa všech médií v Česku. Komentovali ji nejen známí novináři, ale i mnozí politici. Stala se trnem v oku nejen pro mnohé voliče, ale i pro předsedu Pirátů Ivana Bartoše a předsedu STAN Víta Rakušana. Ti v neděli shodně uvedli, že si nepřejí, aby se koalice v Plzni opírala o extrémisty. Koalici podle jejich slov musí tvořit jen demokraté. O koalici začala veřejnost bouřlivě diskutovat i na sociálních sítích, kde mnozí zpochybnili i svoji účast ve volbách, kterou označili za zbytečnou.

Reakce na bleskově domluvenou koalici na sebe nenechaly dlouho čekat. Spolupráce s SPD je trnem v oku pro mnohé voliče i samotné vedení strany. Předseda Pirátů Ivan Bartoš na svém Twitteru uvedl, že je proti takovéto spolupráci. O věci jednal také...

 

Voliče Pirátů o tomto rozhodnutí jejich lídři ani nijak neinformovali a vše se dozvídali z médií. Starostové byli na sociálních sítích aktivnější a nový vznik vládnoucí koalice s velkou slávou oznámili. „Na velké radnici (magistrátu) vznikne koalice STAN + ANO s podporou nezávislých + Piráti,“ napsali na sociální sítě a připojili k tomu řadu barevných srdíček. Zástupce z SPD jaksi zapomněli zmínit, což jim jejich voliči nedarovali.

„Děkuji, díky vám mám druhý den po volbách pocit, že jsem hlasoval špatně!“ napsal například Martin Burkyt. „A to si jako myslíte, že po tomhle vás bude příště někdo volit? Jako co to je? Proč jste to neřekli dopředu? S SPD? Tímhle jste pro mě skončili a můj hlas už nikdy nedostanete. Podraz všech, co vás volili,“ uvedl Petr Král.

Novým primátorem Plzně bude lídr ANO Roman Zarzycký, dosavadní první náměstek primátora a současně ekonomický náměstek hejtmana. Jeho prvním náměstkem bude Pavel Bosák (Piráti) a dalším náměstkem Aleš Tolar za STAN. Zástupce PRO Plzeň Jiří Uhlík oznámil, že jeho hnutí bude chtít místo v městské radě.

Voliče Starostů ani Pirátů pak vůbec neuklidnila prohlášení lídrů, která vypadala poměrně zmateně. „Nám to takhle nabídli. Řekli, že jich není 15 ale 17, a my jsme odpověděli, že tak je to ok, že uzavíráme memorandum a budeme to směřovat ke koalici," komentoval spolupráci s SPD lídr STAN Aleš Tolar. V noci na pondělí pak zaslali Starostové prohlášení, kde zrůraznili, že jednání s SDP vedl pouze lídr ANO. „S nezávislými kandidáty za SPD vyjednávalo samostatně pouze ANO s cílem posílit tak v úvodu povolebních vyjednávání svůj zastupitelský klub," stojí v e-mailu, který STAN rozeslal novinářům. 

„Já bych v životě s  SPD nejednal. Pan Zarzycký za mnou přišel, že má dohodnutou sedmnáctku. Ptal jsem se: To je SPD? On mi řekl, že ne, že to jsou nestraníci, lidé, kteří nikdy nebyli členy SPD. Museli jsme to vzít, druhá možnost byla, že by ANO šlo s ODS,“ vysvětloval v neděli lídr Pirátů Pavel Bosák serveru Novinky.cz

Změna! Místo SDP to zkusíme s PRO Plzeň

Necelých 24 hodin po podepsání původního memoranda o povolební spolupráci ANO, Pirátů, STAN a dvou přeběhlíků z SPD bylo všechno jinak. Zástupci všech stran deklarovali, že vládnout v Plzni budou bez podpory nezávislých zastupitelů zvolených na kandidátce SPD. Místo nich přizvali ke spolupráci stranu PRO Plzeň.

„V sobotu v noci jsme sice veřejnost informovali o prvním kole povolebních vyjednávání s Piráty a STANem, kdy jsme získali podporu i dvou nezávislých kandidátů zvolených za SPD a měli jistotu 25 hlasů, tedy většiny v 47členném zastupitelstvu, ale dnes se nám podařilo k jednáním přizvat i hnutí PRO Plzeň a dospěli jsme k dohodě, že společně máme většinu 28 hlasů,“ řekl v neděli večer lídr ANO Roman Zarzycký. „Koalice, tak jak jsme ji dnes domluvili, se obejde bez nezávislých kandidátů SPD a tedy o jejich podporu se nemusíme a nebudeme opírat,“ dopnil Tolar.

Zarzycký dále připustil, že asi udělal neuvážené prohlášení. Pak ovšem, jak je zvykem u ANO, obvinil novináře, že oni mohou za všechen ten humbuk. „Chtěl bych se omluvit koaliční partnerům, Pirátům a STAN, že museli podstoupit to martyrium, protože oni s SPD nikdy nejednali," sdělil Zarzycký.

VOLBY 2022: Lídr ANO se dnes vzdal podpory dvou zastupitelů za SPD, nahradí je hnutí PRO Plzeň

Neuplynulo ani 24 hodin od oznámení nově domluvené koalice a všechno je zase jinak. Bleskově po skončení sčítání hlasů oznámili lídři ANO, STAN a Pirátů, že společně podepsali memorandum o spolupráci a převahu v zastupitelstvu jim měli zařídit...

 

Nutno dodat, že ani tato varianta voliče Starostů moc neuklidnila, ba naopak. Vadí jím právě ona spolupráce s ANO. Bez povšimnutí to nenechali ani pražští novináři.

 „Ještě v pátek v 19:54 jste na tuto zeď přidali příspěvek 4xNE, kde jste jasně deklarovali, že po volbách neutvoříte koalici s extremistickými nebo populistickými stranami. Vy nepovažujete ANO za populistickou stranu? Pokud ano, co způsobilo tento obrat o 180°?“ ptá se jeden z mnoha diskutujících a jako řada dalších připojil ke svému komentáři i plakát, který právě Starostové hojně a opakovaně sdíleli.

„Pro mě je to obrovské zklamání a rozčarování! Tohle je prostě špatně! Nechat se několik týdnů permanentně urážet od Babiše, poslouchat, že STAN je stranou organizovaného zločinu...a pak si pár minut po sečtení hlasů padnout do náruče s ANO. To je prostě nepochopitelné,“ neskrývá se rozhořčení například Jiří Pruner.

„Piráti a STAN chtějí primátora za ANO? Jdete na ruku Babišovi?“ ptá se Petr Kunz na facebookovém profilu Starostů a jako mnoha dalším se mu odpovědi nedostává.

„Odevzdali jste primátorský řetěz Babišovu lokaji.“

Rýpnutí si neodpustil ani politický matador a glosátor Miroslav Kalousek. „Plzeň je čtvrté největší město v republice. Volby v něm vyhrála koalice spolu, Piráti a STAN. Rozhodli se však vítěze voleb obejít, ještě v noci ohlásili koalici s ANO a primátorský řetěz chtějí odevzdat Babišovu lokaji. Pokládám to za ostudu a mravní selhání,“ nešetřil kritikou na svém Twitteru.

Jedno je tedy zřejmé. Koalice, která nově usedne ve vedení městě, zatím v žebříčcích popularity kralovat nebude.

ANKETA: Jste spokojeni s výsledky voleb?

Celkem hlasovalo2260 čtenářů

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koláž Drbny

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, Piráti Plzeň, Pavel Bosák, Roman Zarzycký, Aleš Tolar, Plzeň, koalice, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Andrej Babiš, volby, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Podraz všech, co vás volili,“ uvedl Petr Král.
A co si kdo myslí? Vždyť celá ta komedie s volbami je divadlo pro malé děti, anebo pro silně slabomyslné dospělé.

Úterý, 27. září 2022, 20:22Odpovědět

Volební veletoče v Plzni rozčílily šéfy stran i voliče, bleskově domluvená koalice nevydržela ani 24 hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.