Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vážně zraněný vlk sražený autem zůstává v péči záchranné stanice, nemůže se postavit na nohy

Těžce zraněný vlk, kterého našli houbaři v silničním příkopu mezi obcemi Horní Blatná a Potůčky zůstává v péči záchranné stanice živočichů v Bublavě na Sokolovsku. Nebyl v žádném případě odvezen do plzeňské záchranné stanice. Její experti na záchraně zraněného vlčete pouze spolupracovali se svými kolegy z Bublavy.

„V sobotu dopoledne jsme se k celé události dostali jen čistě náhodou, když nás kontaktovala místní policie s tím, že je třeba věc urychleně a akutně řešit. Policie postupovala naprosto perfektně, profesionálně a dle instrukcí přesně tak, jak by se postupovat v takovémto případě mělo, za což děkujeme,“ vysvětlil šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Operativně poslala policie záchranářům do Plzně fotografie poraněného zvířete. „Že se opravdu jedná o vlka, nám potvrdil kolega z plzeňské zoo Tomáš Košatka. V ten moment proběhlo z naší strany hned několik telefonátů, jak s Přírodovědeckou fakultou UK, tak dalšími odborníky a státními orgány ochrany přírody. Výsledkem byla skutečnost, že vlka nakonec zajistila místně příslušná ZSŽ z Bublavy, která má dané území na starosti. Pokud vím, tak vlka odvezla na veterinární vyšetření a řeší jeho léčbu spolu s veterinářem. Tím pádem vlk není u nás v Plzni, ale je u kolegů v ZSŽ Bublava,“ vysvětlil události kolem záchrany vlka Karel Makoň.

Vlk obecný sražený autem a nalezený v příkopě u silnice nemohl na zadní nohy. „Po našem příjezdu jsme jej naložili a odvezli na důkladné veterinární vyšetření do Veterinární ambulance Dvory. Tam mu byla věnována opravdu perfektní péče. Po vyšetření nebylo zjištěno nic závažného. Bohužel zatím se vlček nemůže postavit na zadní nohy. To může mít za příčinu otok který tlačí na míchu. Doufejme, že brzy odezní a on se bude moci vrátit do přírody. Zatím jenom polehává a odpočívá, věříme, že to zvládne,“ informuje na facebooku záchranná stanice Drosera Bublava. Pokud by veřejnost chtěla přispět na léčbu zraněného vlka, zde je číslo účtu: 6005200359/0800.

„Fakt, že řidič srazil zvíře a z místa nehody ujel bez toho, aniž by věc řešil, je prasárna! Naopak nálezci (houbaři) i policie postupovali naprosto perfektně! Jedná se o zcela mimořádnou věc, která vyžaduje mimořádné a týmové řešení! A i přesto, že se jedná o obávanou šelmu, lidmi opředenou nejrůznějšími mýty a nesmysly, tak se vše obešlo bez dramatických událostí, příběhů a krveprolití. Držme vlkovi i kolegům palce a věřte, že je o zvíře postaráno, co nejlépe to jde,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drosera Bublava Facebook

Štítky zraněný vlk, záchrana vlka, záchranná stanice, vlak srazilo auto, Bublava, policie, okres Sokolov, Horní Blatná, Plzeň, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vážně zraněný vlk sražený autem zůstává v péči záchranné stanice, nemůže se postavit na nohy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.