Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oblíbený lesopark láká na novou naučnou stezku, dětem ukáže život včel i další zajímavosti

Hojně navštěvovaný lesopark Homolka dostal novinku v podobě 13 interaktivních tabulí a dalších prvků naučné stezky, která se zaměřuje především na předškoláky. Děti se během zhruba kilometrové procházky dozví zajímavosti ze života hmyzu a vydovádí se u několika her. Stezku si samozřejmě může užít každý návštěvník, trasa začíná hned u zastávky MHD.

Plzeň má celkem 14 naučných stezek, z nichž vede jen jedna mimo území města Plzně, a to v oblasti Kokotských rybníků. Deset stezek je veřejnosti přístupných neustále, zbývající dvě v Arboretu Sofronka pouze v rámci otevírací doby.

‚‚Homolka je druhým největším lesoparkem v západočeské metropoli, a i díky perfektní dostupnosti městskou hromadnou dopravou je mezi Plzeňany velmi oblíbená a hodně využívaná. Trasa naučné stezky začíná hned u zastávky MHD na náměstí Milady Horákové,“ popisuje náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09).

Obsah naučných tabulí a dalších prvků se mění po 12 letech. Nově se návštěvníci dozví spoustu zajímavostí o listnatých i jehličnatých stromek, houbách, zvířatech a také informace o zdejším unikátním vodojemu.

„Na Homolce se nově můžete seznámit se životem včel nebo zjistit, jaký rozdíl je mezi rohem a parohem, dozvíte se také například základní informace o koloběhu vody nebo si můžete prohlédnout broukoviště. K interaktivním prvkům přibyla na stezce nová tabule, kde se děti mohou zkusit trefit šiškou do dvou otvorů, a tak doplnit veverce Homolce zásoby na zimu. Na jiném zastavení lze porovnat strukturu dřeva stromů,“ přiblížila Martina Kováříková ze Správy veřejného statku města Plzně, která připravovala novou podobu stezky.

Děti si mohou procvičit počítání. Na otáčecích kostkách a destičkách pak třeba určí druhy motýlů, ptáků nebo stromů. Cestou lesoparkem si mohou vyzkoušet, jak daleko doskočí ve srovnání se zvířaty na nově upravené ploše doskočiště. Nová naučná stezka vyšla na 272 tisíc korun. „Autorské ilustrace, včetně kresby veverky a texty básniček jsou z dílny ilustrátora, spisovatele, komiksového kreslíře a scénáristy Vojtěcha Juríka, který pracuje pod přezdívkou Vhrsti a je podepsán třeba pod večerníčkem Bílá paní na hlídání,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Kriegerová.

Díky povedené rekonstrukci vznikla na Homolce i oblíbená kavárna, zdroj: Stavba roku Plzeňského kraje

Homolce se město věnuje zevrubně. Velkou proměnou například prošly nevyužívané veřejné záchodky, které se díky rekonstrukci proměnily na kavárnu s terasou. Lokalita je velmi vyhledávaná, což dokládá také vítězství v internetovém hlasování soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. „Poté, co náš obvod podpořil proměnu nevyužívaného objektu ze 70. let 20. století v dnes velmi vyhledávanou a Plzeňany oblíbenou kavárnu, je Homolka ještě častěji cílem vycházek místních. Proto věříme, že obměněná naučná stezka ve zdejším lesoparku zaujme i ty návštěvníky, kteří si ji už v minulosti prošli,“ doodal starosta druhého městského obvodu Lumír Aschenbrenner (ODS).

Homolka je po Borském parku druhým největším lesoparkem v západočeské metropoli. Rozkládá se na ploše deseti hektarů. Na vrcholu zdejšího kopce ve tvaru homole byl postaven zděný vodojem. Stavbu předaly Plzeňanům k užívání spolu s dokončeným vodovodem a úpravnou vody Škodovy závody v roce 1889. Tehdy se také uskutečnil historicky první odběr vody z řeky Úhlavy, která město zásobuje vodou dodnes.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky park Homolka, lesopark, Homolka, naučná stezka, kavárna, volný čas, městský park, městská hromadná doprava, Plzeň, včela, Milada Horáková, Michal Vozobule, Stavba roku, TOP 09, Lumír Aschenbrenner, Plzeňský kraj, Arboretum Sofronka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený lesopark láká na novou naučnou stezku, dětem ukáže život včel i další zajímavosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.