Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nelegální odpad zadržený v Plzeňském kraji, putoval do Německa

Nelegálně přepravovaný odpad, který zadrželi celníci začátkem listopadu v Plzeňském kraji, putuje zpět do země původu. Při celostátní akci hlídky celníků zajistili u hranic s Německem ve Folmavě a v Rozvadově ve velmi krátkém časovém rozmezí devět nákladních vozidel převážející celkem 200 tun odpadu. Ačkoliv byl deklarovaný jako čistý plast či pryž, auta převážela směs plastu, papíru, textilu, pryže a skla, sdělila mluvčí celníků v Plzeňském kraji Marcela Kašparová. Do dneška bylo v pěti případech potvrzeno porušení zákona a odpad putoval zpět do země původu.

Celníci zadržená auta odstavili a podněty k prošetření předali ministerstvu životního prostředí a České inspekci životního prostředí. V osmi případech odpad pocházel z Německa a určen byl do Polska a v jednom případě do Bulharska, doplnila Kašparová.

Při celostátní akci celníci v celé ČR během deseti dnů odhalili 17 kamionů, které v rozporu s předpisy převážely 410 tun odpadů, oznámila minulý týden v tiskové zprávě mluvčí generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Většinou to byl plast smíchaný s komunálním odpadem, který byl přepravován oficiálně jako čistý plastový odpad. Podle dokumentace mělo být 16 případů určeno pro Polsko a Českou republiku. Jedna vykládka se měla uskutečnit v Bulharsku. Odpad byl dovážen v 11 případech z Německa, v pěti z Itálie a v jednom z Rakouska.

Letos odhalili celníci již 48 případů nelegální přepravy odpadů, zatímco loni jich bylo za celý rok 19.

Autoři | Foto celnisprava.cz

Štítky ČR, Německo, odpady, clo, Plzeňský, odpad, Plzeňský kraj, plast, Rozvadov, Polsko, Bulharsko, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelegální odpad zadržený v Plzeňském kraji, putoval do Německa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.