Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výstavba bytů a bezpečnost jsou hlavními tématy kampaně v Plzni, ukrajinské uprchlíky strany příliš neřeší

Udržení co nejnižších cen za městské služby, které mají ulehčit obyvatelům při vysoké inflaci a strmém růstu cen energií, masivní výstavba dostupných městských nájemních bytů a součinnost při dokončování dvou městských okruhů patří v Plzni k nejčastějším tématům stran kandidujících v komunálních volbách. Tématem je také podpora cyklodopravy, MHD a výstavba nové tramvajové tratě na Vinice, zvýšení bezpečnosti či záchrana kulturního domu Peklo. Válka na Ukrajině a ukrajinští uprchlíci, kterých přišlo do kraje přes 31 000, z toho zhruba polovina do krajského města, se do popředí volební kampaně nedostává.

Kampaň už v Plzni běží naplno, kandidáti se setkávají s občany, pořádají akce pro rodiny, v ulicích a MHD, ve schránkách se objevují plakáty, letáky a volební noviny. Lídři chodí do médií na debaty, některé strany jsou aktivní na sociálních sítích. U většiny převažují konkrétní plzeňská témata, například SPD ale zmiňuje spíše celostátní problematiku.

Kandidující strany se v kampani zaměřují zejména na sliby, které mají v příštích letech snížit finanční zátěž obyvatel. Například lídr kandidátky Spolu, náměstek primátora David Šlouf (ODS) už na konci prázdnin řekl, že město příští rok nezvýší současné ceny tepla, vody, nájmů, předplatné v MHD, nezdraží ani svoz odpadů a daň z nemovitosti. „Rozpočet města na rozdíl od domácností toto zatížení zvládne, a to bez omezení investic nebo prodeje majetku," uvedl.

Plzeň nezdraží pro rok 2023 ceny tepla, poplatek za komunální odpad, vodné, stočné ani předplatné na MHD

Plzeňany může potěšit zpráva, že společnost Plzeňská teplárenská pro rok 2023 nezdraží ceny tepla v Plzni pro domácnosti ani pro firmy. Cena tepla tak zůstane pod hranicí 600 korun za 1GJ a zůstane tak nejlevnější cenou tepla v České republice.

 

Strany slibují levné MHD

Náměstek primátora a lídr kandidátky ANO Roman Zarzycký Plzeňanům slibuje, že ANO poskytne nově MHD zdarma pro cestující do 18 a od 65 let, nezvýší ceny vodného a stočného a zajistí nejnižší cenu tepla v ČR. Také STAN slibuje nezdražování MHD. Chce naopak prosadit zavedení jednotlivých jízdenek s poloviční slevou pro studenty od 15 do 26 let, pro lidi na mateřské či rodičovské dovolené a pro válečné veterány, uvádí lídr Aleš Tolar. Piráti chtějí podle své volební jedničky Pavla Bosáka pomoci lidem k levnějším energiím. Cestu ke zlevnění energie pro domácnosti vidí mimo jiné v podpoře sdílené fotovoltaiky.

Udržet kapacity služeb a základních a mateřských škol pro Plzeňany a zachovat nízké ceny ovlivňované městem slibuje také ČSSD v koalici s nezávislými kandidáty pod názvem Plzeň v srdci, řekl lídr Pavel Kotas. KSČM se podle lídra Jiřího Valenty soustředí na dostatek míst ve školách, školkách a v seniorských zařízeních, na dostupné startovací byty pro mladé rodiny, dostupnou zdravotní péči i sociální služby.

Anketu Plzeňské Drbny o post primátora Plzně ovládl lídr Přísahy Petr Denk, získal 30 procent hlasů

Vítězem ankety Plzeňské Drbny, ve které se hlasovalo o tom, kdo by se měl podle čtenářů stát po podzimních komunálních volbách primátorem Plzně je Petr Denk, lídr kandidátky Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty, který získal 30 procent hlasů....

Byty, bezpečnost a záchrana Pekla

Strany se shodují na nutnosti dokončit městské okruhy a ulevit dopravě a na stavbě městských dostupných nájemních bytů, slibují jich v příštích letech stovky. Shodnou se většinou také na posílení hlídek městské policie v ulicích a zvýšení bezpečnosti. Hlásí se také k záchraně kulturního domu Peklo a zachování jeho koncertního sálu. Někteří navrhují dostavbu budovy a vybudování celé městské kulturní čtvrti, jiní uvažují o využití Pekla například pro uměleckou školu. Rozdílné názory mají na budoucnost Americké třídy - někteří ji slibují znovu otevřít, jiní by dokončili omezení dopravy a přestavbu třídy na zelený městský bulvár.

V kampaních také zaznívají sliby ozelenění centrálního náměstí, na budování zelených střech na městských stavbách, na využívání dešťové vody či na záchranu Boleveckého rybníka. Politici plánují stavby a propojování cyklostezek, budování záchytných parkovišť i parkovacích míst pro rezidenty a dovedení vodovodu a kanalizace do všech okrajových částí města. ANO slibuje za čtyři roky vysadit v Plzni 10 000 stromů, koalice Spolu zase další oživování a revitalizace nábřeží řek.

ČSSD a ANO chtějí zastavit výstavbu nové galerie v lokalitě U Zvonu, galerii má stavět kraj, město pro ni ale už před lety vyčlenilo pozemek v centru. Jedním z hlavních hesel Pirátů je město očištěné od vlivu kmotrů, korupce a rozkrádání a masivnější digitalizace městských úřadů, aby fungovaly jako e-shop pro občana. STAN a ANO, které jsou nyní s Piráty v koalici ve vedení Plzeňského kraje, slibují spolupráci s hejtmanstvím při revitalizaci zchátralých bývalých městských lázní, které chce kraj koupit.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv MP Plzeň

Štítky volby 2022, volební kampaň, Plzeň, volby do zastupitelstva, SPOLU, STAN, Piráti, ANO, KSČM, téma kampaní, městská hromadná doprava, stavba, energie, ANO 2011, ruská invaze na Ukrajinu, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ČSSD, Česká pirátská strana, Sta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eliška Dostálová

V článku mi chybí PŘÍSAHA. Jejich lídr Petr Denk je skvělý kandidát na primátora a na Drbně vyhrál anketu se 30 %. PŘÍSAHA chce bezpečnou a čistou Plzeň. Jsou to lidi, kteří budou pracovat pro nás Plzeňáky. Mrkněte na program. Konečně příjemná změna proti tomu, co tu bylo.

Neděle, 11. září 2022, 15:45Odpovědět

Výstavba bytů a bezpečnost jsou hlavními tématy kampaně v Plzni, ukrajinské uprchlíky strany příliš neřeší  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.