Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o tom, zda vedení města správně pracuje na rozšiřování svého bytového fondu?

Staví se v Plzni nové domy s městskými nájemními byty? Budou mít kde bydlet lidé, kteří získávají obtížně nájemní nebo vlastní bydlení na komerčním trhu, tedy senioři, zdravotně postižení, samoživitelé, rodiny pečující o zdravotně postižené děti i mladé rodiny? Vzniká ve městě dostupné startovací bydlení? A jak si vede Plzeň v otázce bytové politiky ve srovnání s jinými městy? Co si tom myslí zastupitelé města se dozvíte v naší Politické koridě.

Otázka: Jak si vede město Plzeň v rozšiřování svého bytového fondu?

David Šlouf (ODS)

Jsem přesvědčený o tom, že město Plzeň je v České republice na špici, co se bytové politiky týká. Máme před sebou úpravu domů ve Smetanových sadech, v ulicích Bolzanova, Thámova, Tělocvičná, Kotkova, Kalikova a Na Jíkalce. Na domy v Kotkově a Kalikově ulici už je letos v rozpočtu 50 milionů Kč, na Smetanovy sady 30 milionů Kč. V současné době rekonstruujeme cca 50 bytů v Korandově ulici zhruba za 100 milionů Kč, Plachého asi za 25 milionů Kč a samozřejmě v plném běhu je revitalizace Zátiší. Prvních 77 bytů na Zátiší bylo postaveno a zkolaudováno loni v červnu a teď se staví v druhé etapě 106 bytů, které budou hotové v září. Toto menší sídliště nabídne bydlení zhruba 500 osob, zejména mladým rodinám a seniorům. Dále jsme usnesením v Radě města Plzně vyčlenili šest pozemků, které chceme do budoucna zastavět městským nájemním bydlením. V současné době se připravují studie proveditelnosti a následovat budou projektové dokumentace. Konkrétně se jedná o lokality na Světovaru, Zátiší, v Liticích, na pravé straně od Karlovarské u lokality Pod Záhorskem a ve dvou prolukách - Na Jíkalce a v Plachého ulici a celkem by tedy ve městě Plzni mělo vzniknout cca 500 nových městských nájemních bytů, které budou určeny zejména pro mladé rodiny a seniory.

Pavel Kotas (ČSSD)

Město Plzeň jde v této oblasti rozhodně mezi městy v české republice příkladem. V minulosti bohužel část bytového fondu přešla do soukromých rukou. Proto je potřeba bytový fond rozšířit. Největším projektem je rozhodně výstavba bytových domů za čerpací stanicí Ono na "Zátiší". Projekt je vyvrcholením snahy několika městských koalic a je financován pouze z prostředků města Plzně. Je unikátní nejen financováním, ale i rozložením cílových skupin nájemníků. Projektů je, ale mnohem víc. Namátkou se v několika nemovitostech města navýšil počet bytů jako v Prostřední 48 , nebo U jam 23. Rekonstrukcí a opravami stávajícího bytového fondu se daří čím dál více bytů pronajmout. V neposlední řadě se kompletně modernizovanými byty jako třeba v lokalitě Plac a přilehlé Korandově ulici. Bohužel dosáhnout na vlastnické bydlení bude stále těžší a těžší, proto je potřeba na vytipovaných lokalitách stavět další nové městské byty. Městský nájemní byt bude čím dál více potřeba pro širší skupinu Plzeňáků.

Jiří Lodr (KDU-ČSL)  

Vnímám Plzeň jako nejen dobré místo pro život, kde se nikdy nezapomínalo na bydlení. Bylo zde vybudováno historicky nejvíce bytů zvláštního určení pro lidi se zdravotním postižením a to plně upravené pro kvalitu života a bylo zde posíleno i možnost podpory osobní asistence. Sociální bydlení se dále podporovalo rekonstrukcí zastaralého bytového fondu na několika místech. Jsem moc rád, že se podpora rodin odehrála i v podpoře bytové politiky vytvořením týmu bytové -sociální politiky pro prevenci propadnutí do dluhové pasti rodin s dětmi. Město zbytný fond bytů prodalo do soukromých rukou za poměrně přiměřené ceny s opotřebením a dnes je patrné, že podpora soukromého bydlení přinesla občanům města užitek starání se o svoje vlastnictví a pohled na bytový fond dnes je velkou radostí. Město provedlo také vlastní výstavbu na Sylvánu a nyní se připravuje další výstavba a opravy bytů na několika lokalitách. Věřím, že ve společné shodě bude hovořit náměstek primátora pro bytovou oblast David ŠLOUF. Velmi potřebný projekt bydlení se realizuje na Zátiší pro rodiny s dětmi a pro bydlení seniorů. Mnoho dalších projektů je v realizační přípravě. Město Plzeň dělá vše po to, aby bylo dostatek bytů, doplňuje tak investiční plány v bydlení soukromých subjektů a nezapomínáme na dopravní obslužnost vztaženou k bydlení, zázemí a infrastrukturu a dostatek zeleně potřebné k našemu životu.

Pavel Bosák (Piráti) 

Je dobře, že po dlouhých letech Plzeň mění svůj přístup k bytovému fondu. Začalo se například s výstavbou Zátiší a zvažují se další lokality. Ale je to pořád děsivě málo vzhledem k potřebě. Bydlení musí být jasná priorita. Fungování celého města je na něm závislé. Pro piráty je dostupné bydlení tématem číslo jedna. Náš ministr pro místní rozvoj, Ivan Bartoš intenzivně pracuje na způsobech financování výstavby městských bytů. Chceme, aby Plzeň měla zásobník připravených projektů, které bude moci do těchto programů zapojit. Ale nelze spoléhat jen na dotace a výstavbu. Přišel čas být tvrdší na developery využívající městské pozemky a vymínit si část bytů pro město?

Václav Štekl (KSČM)

Město by mělo přidat. Ano, je v běhu úspěšný projekt "Zátiší", ale ten z části jen nahrazuje staré nevyhovující domy v dané lokalitě za moderní formy bydlení. Dochází rovněž k rekonstrukcím stávajícího bytového fondu. To však zásadně nenavýší počty městských bytů, které by metropole typu Plzně měla mít k dispozici pro své občany. Vstupujeme do nejistého období zřejmě největší ekonomické krize od roku 1989, kdy by větší počet městských nájemních bytů mohl pomoci části obyvatel se dostat k cenově dostupnému bydlení, i třeba nájemnímu (pořád je levnější než u komerčních bytů). O možnosti koupě vlastního bytu či snad domu na hypotéku si řada lidí již může nechat jen zdát. Části (snad co nejmenší) hypotečních vlastníků se po pěti letech fixace může zhroutit sen o vlastním bydlení vlivem navýšení úrokových sazeb. Pomůže občanům se základním lidským právem Fialova vláda? I město velikosti Plzně by potřebovalo pomoc státu, samo to v této krizi nezvládne…

Michal Vozobule (TOP 09)

Město si po nástupu kolegy Davida Šloufa vede v bytové politice oproti minulosti více než dobře. Konečně došlo k tomu, že vybraný nájem z městských bytů se vrací zpět do opravy domů. To se v minulosti nedělo a městské domy oproti privátním často chátraly a měly nevzhledné fasády. Rozjely se i projekty sociálního a dostupného bydlení. Přiznám se, že v minulosti jsem nebyl příznivcem bytové výstavby ze strany města, ale v současnosti realizovaný projekt na Zátiší mě přesvědčil o opaku. Právě sociální a dostupné bydlení by mělo být primárním cílem bytové politiky města.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu, kromě zástupce ANO. .

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky politická korida, co si myslí zastupitelé Plzně, bytový fond, stavba bytů, sociální bydlení, nájemní byty, Plzeň, bydlení, rodina, politika, Česko, ODS, Česká pirátská strana, Ivan Bartoš, Václav Štekl, Jiří Lodr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co si myslí zastupitelé Plzně o tom, zda vedení města správně pracuje na rozšiřování svého bytového fondu?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.