Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náměstek primátora Plzně Zarzycký (ANO) si neprosadil neuvolněnou funkci, stále zůstává na dvou "židlích"

První náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký z ANO bude na magistrátu pracovat dál jako uvolněný, tedy "na plný úvazek" a za plný plat. Na pondělním jednání zastupitelstva neuspěl se žádostí, aby mohl funkci vykonávat jako neuvolněný. Proti se postavila zejména ODS, s níž je ANO ve městě v koalici. Zarzycký je od února zároveň uvolněným ekonomickým náměstkem hejtmana. Po včerejším neúspěchu na městském zastupitelstvu bude proto žádat na červnovém zastupitelstvu kraje, aby jako neuvolněný vykonával funkci ve vedení Plzeňského kraje.

Mezi ANO a ODS tak pokračují spory, které se vyhrotily v únoru v zastupitelstvu kraje. Opoziční ANO se spojilo s koaličními Piráty a STAN, čímž odstranili vedení kraje ODS. V Plzni koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD nadále funguje.

Kumulaci více uvolněných pozic odmítá etický kodex krajského zastupitelstva i pravidla ANO. Aby se Zarzycký vyhnul funkcím uvolněného náměstka ve městě i kraji, chtěl, aby zastupitelé Plzně jeho post odhlasovali jako neuvolněný. Zároveň chtěl část kompetencí předat dvěma radním z ANO a nechat si jen odpovědnost za zoo, sportovní infrastrukturu a sport. Nadále by také, jako dosud, nebral peníze za funkci předsedy představenstva Plzeňských městských dopravních podniků.

Jeho návrh se ale nelíbil ODS. "Nezlobte se na mě, ale já si neumím představit to, že jako primátor mám neuvolněného prvního náměstka, který mě zastupuje, když tady nejsem. Mně to spolu neladí," uvedl primátor Pavel Šindelář (ODS). Navrhl Zarzyckému, aby se tedy stal řadovým radním nebo náměstkem, ale funkci prvního náměstka, která podle koaliční smlouvy náleží ANO, aby přenechal některému ze svých stranických kolegů. Zarzycký to odmítl. "Hrozí vám, že pokud se budete ke svému koaličnímu partnerovi chovat takovým dehonestujícím způsobem, že koaličnímu partnerovi s vámi dojde trpělivost, jako se to stalo na kraji," řekl k ODS.

Opoziční Piráti naopak jeho návrh podpořili a pochválili ho. Proti souběhu uvolněných funkcí vystupují dlouhodobě, řekl Pirát Petr Vileta. Zarzycký i Piráti připomněli, že naopak politici ODS jsou v Plzni pověstní hromaděním uvolněných funkcí. Lidovec Petr Náhlík po Zarzyckém chtěl, aby se vzdal mzdy, kterou by pobíral i jako neuvolněný náměstek. To ale Zarzycký do svého návrhu nezahrnul. Jako uvolněný náměstek primátora má stanovenou měsíční odměnu 88 840 korun, pro neuvolněného náměstka města velikosti Plzně určuje nařízení vlády maximální měsíční odměnu 54 515 korun, pro neuvolněného radního 12 114 korun. Uvolněný náměstek plzeňského hejtmana má stanovenou měsíční odměnu 117 193 korun, neuvolněný náměstek hejtmana může mít maximální odměnu 71 914 korun.

ODS řekla, že Zarzyckého návrh podpoří, jen pokud nebude nadále prvním náměstkem primátora. Na to ale Zarzycký nepřistoupil. Pro jeho návrh nakonec kromě ANO hlasovali ještě Piráti a jedna zastupitelka ČSSD. ODS, TOP 09, KDU-ČSL i nezařazení zastupitelé byli buď proti nebo se zdrželi hlasování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky náměstek primátora, uvolněný náměstek, koalice, radnice, radniční koalice, Magistrát města Plzně, Roman Zarzycký, ANO 2011, ODS, Plzeň, Česká pirátská strana, Plzeňský kraj, TOP 09, ČSSD, Starostové a nezávislí, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek primátora Plzně Zarzycký (ANO) si neprosadil neuvolněnou funkci, stále zůstává na dvou "židlích"  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.