Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministr kultury Martin Baxa obhájil na kongresu post místopředsedy ODS

Pražský kongres ODS zvolil dnes v prvním kole všechny kandidáty na čtyři řadové místopředsedy. Uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého nahradil pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. V čele ODS zůstává na další dva roky premiér Petr Fiala. Post prvního místopředsedy obhájil Zbyněk Stanjura.

Ve volbě čtveřice místopředsedů hlasovalo platně 517 delegátů kongresu. Europoslanec Vondra získal 482, ministr dopravy Kupka 470, ministr kultury Baxa 425. Zajíčka podpořilo 458 delegátů. Martin Baxa v kandidátském projevu řekl, že ODS musí projevit dostatek empatie k občanům. „Budeme muset trpělivě vysvětlovat, že minulé vlády zaťaly takové sekery do naší budoucnosti, že se to bez větší či menší oběti každého z nás nedá vyřešit," uvedl. Ve své řeči se dotkl i nadcházejících komunálních voleb.

„Jako bývalý dlouholetý primátor Plzně cítím vážnost komunálních voleb. Jsem přesvědčený o tom, že našich zastupitelů může být daleko více, a to i díky tomu, že mnozí naši soupeři svými voliči pohrdají. V tom se nám otevřela jedinečná šance. Myslím, že na české politické scéně není nyní žádná jiná síla, která by aspirovala na pozici jedničky,“ řekl ve svém projevu.

Šestačtyřicetiletý rodák z Plzně vystudoval učitelství dějepisu a zeměpisu na Masarykově univerzitě v Brně. Působil jako pedagog na gymnáziu. Do ODS vstoupil v roce 1999. V současné době zastává post ministra kultury. V minulosti byl zastupitelem městského obvodu, je zastupitelem města i kraje. V letech 2004-2008 byl Baxa radním Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. Primátorem Plzně se stal poprvé už ve volebním období 2010–2014. V letech 2014–2018 byl 1. náměstkem primátora. Po komunálních volbách v roce 2018 se vrátil na post primátora Plzně. Této role se po jmenování ministrem kultury vzdal a nahradil jej spolustraník Pavel Šindelář. Ve Sněmovně Baxa zasedá od roku 2017. Od roku 2018 je Baxa místopředsedou ODS.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Občanská demokratická strana

Štítky Martin Baxa, kongres ODS, ODS, politika, místopředseda, kongres, ministr kultury, Alexandr Vondra, Martin Kupka, Petr Fiala, Miloš Vystrčil, Zbyněk Stanjura, Zdeněk Zajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr kultury Martin Baxa obhájil na kongresu post místopředsedy ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.