Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nové vedení Plzeňského kraje nebude uzavírat koaliční smlouvu

Nové vedení Plzeňského kraje, které nastoupilo po odvolání předchozí rady, nebude sestavovat koaliční smlouvu. Programové prohlášení ale koalice ANO, STAN a Pirátů sepíše. Zaznělo to na jednání krajských zastupitelů. Více než hodinu se také dohadovali o volbě nového předsedy kontrolního výboru. Nakonec vybrán nebyl a bude se volit na mimořádném zastupitelstvu 2. května. Současná koalice slíbila, že tuto funkci získá v souladu dosavadní tradicí opozice.

Jan Šašek, zastupitel opoziční ODS, která v kraji do 14. února vládla v koalici s TOP 09, STAN a Piráty, dnes současné koalici připomněl, že hned po zvolení slíbila, že připraví programové prohlášení. „A koaliční smlouva by měla být standardem," dodal.

Podle předsedy nejsilnějšího zastupitelského klubu ANO Petra Vanky přišla současná koalice s novým konceptem vládnutí. „Sešli se v ní lidé, kteří si řekli, že si budou rozumět a kteří se budou snažit prosadit to, co slíbili voličům. Čestné slovo a podání ruky je daleko důležitější než koaliční smlouva," uvedl. Zastupitelka ODS Marcela Krejsová kontrovala, že by opozice ráda věděla, jaké budou priority stran současné koalice v následujících dvou letech. „Nechtějte, abychom studovali vaše volební sliby," dodala. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) odpověděl, že nejde o sliby, ale o program. Podle Šaška by bylo fér dát na stůl cíle, aby se veřejnost dozvěděla, jestli se je koalici podařilo splnit.

„V programovém prohlášení určitě přijdeme se zásadními věcmi. Ale velké akce musíme teď, v době válečného konfliktu, znovu prověřit, abychom pak nezjistili, že na ně kraj nemá. Je to nová situace. Základní samozřejmě je - kontinuálně pokračovat v tom, co bylo připraveno," uvedl náměstek hejtmana a šéf klubu STAN Pavel Čížek. „Já nežádal programové prohlášení, ani ho nepotřebujeme. Jsme uskupení rozumných lidí. Potěžkáme si vaše záměry," řekl bývalé koalici náměstek hejtmana a krajský šéf ANO Roman Zarzycký. Podle něj probere vedení všechny záměry a řekne, co je ve finančních možnostech kraje, hlavně vzhledem k růstu cen stavebních materiálů a prací. Uvedl, že se určitě bude pokračovat v projektech rozšíření domova s pečovatelskou službou Kralovice a v modernizaci krajských nemocnic, ale musí se přehodnotit.

Šašek dále spolu s předsedou klubu ODS a senátorem Pavlem Karpíškem kritizovali tajnou elektronickou volbu předsedy kontrolního výboru, kterou koalice prosadila. „Měli bychom hlasovat aklamací, jak jsme zvyklí. Porušili jste zavedená pravidla," řekl Karpíšek. Zastupitelé kvůli nedostatečnému počtu hlasů nikoho nevybrali a volbu šéfa kontrolního výboru přesunuli na mimořádné jednání 2. května. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky politika, Plzeňský kraj, koaliční smlouva, předseda kontrolního výboru, koalice, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ODS, Jan Šašek, TOP 09, Petr Vanka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vedení Plzeňského kraje nebude uzavírat koaliční smlouvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.