Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Do komunálních voleb se v Plzni zřejmě zformuje koalice Spolu. ANO i Piráti půjdou samostatně

V Plzni se do podzimních komunálních voleb zřejmě zformuje koalice Spolu, tedy ODS s TOP 09 a KDU-ČSL, která uspěla na celostátní úrovni. Usnesení o tomto postupu už schválilo oblastní sdružení ODS Plzeň-město a na svém zasedání to doporučilo také všem čtyřem největším městským obvodům Plzeň 1, 2, 3 a 4. Novinářům to řekla regionální manažerka ODS Karina Eismanová. V Plzni teď čtvrtým rokem vládne koalice s ANO s ODS, TOP 09 a ČSSD, KDU-ČSL je v opozici. V jiných městech kraje se zatím koalice netvoří.

ODS dále pro vyjednávání s koaličními partnery o společné kandidátce zvolila tým Martin Baxa (do letošního ledna primátor Plzně, krajský předseda ODS a ministr kultury), současný primátor Pavel Šindelář, jeho náměstek David Šlouf a místopředseda krajské ODS Roman Jurečko. Zástupci všech stran už měli společné jednání. TOP 09 s KDU-ČSL, které se spolupráci nebrání, teď čekají na návrhy ODS.

ANO půjde podle krajského předsedy Romana Zarzcyckého do komunálních voleb v Plzni samostatně, obvody ještě debatují s nezávislými. Hnutí minulý měsíc utvořilo novou koalici na kraji, kde se spojilo se STAN a Piráty, kteří se po více než roce rozešli s ODS a TOP 09. Novým náměstkem hejtmana se stal právě Zarzycký, ktrerý je současně prvním náměstkem plzeňského primátora. S kumulací funkcí se podle svých jeho slov vypořádá do měsíce. „Po rozvodu minulých koaličních partnerů jsme využili svého koaličního potenciálu 16 zastupiteli a složili koalici na kraji. To ale neznamená, že bychom ji jakkoli přenášeli na půdu města Plzně nebo obvodů. Uvidíme, jak dopadnou výsledky voleb," řekl Zarzycký, který bude za ANO jedním z hlavních vyjednavačů po volbách. Podle něj je spolupráce na kraji i městě dlouhodobě funkční, což uznává v případě Plzně také ODS i TOP 09.

Co si myslí zastupitelé Plzně o spolupráci vedení města s novou koalicí ovládající Plzeňský kraj?

Po nedávném palácovém převratu ve vedení Plzeňského kraje, do jehož čela se překvapivě dostala nová koalice Piráti, ANO a STAN, zatímco ODS a TOP 09 skončila v opozici, existují obavy, jak bude kraj spolupracovat s vedením Plzně. Tam totiž vládne...

ANO očekává, že volby vyhraje, stejně jako poslední komunální i krajské. Zatím s nikým nevyjednává. „Nechci to dělat a necítím žádný tlak ze strany jakýchkoli partnerů. Podle toho, jak rozdají karty voliči, tak budeme koalice sestavovat. Práce na komunální úrovni je vždy o lidech," řekl Zarzycký. Šéf zastupitelů Pirátů Pavel Bosák také potvrdil, že Piráti půjdou do voleb v Plzni samostatně. „Model, který je teď na kraji, předvolebně určitě nebudeme kopírovat. A volby teprv ukážou, jak nám voliči rozdají karty," konstatoval.

Obecní volby v Plzni vyhrálo v říjnu 2018 ANO se ziskem 22,2 procenta hlasů, ODS měla s 22,11 procenta, třetí byly Piráti s 11,69 procenta. Voličská účast dosáhla 39,46 procenta. Ze 47 mandátů zastupitelstva získalo ANO a ODS shodně po 13 místech, Pirátům připadlo sedm míst, TOP 09 a lidovci s Pravou volbou mají po čtyřech křeslech a ČSSD a KSČM po třech.

Podle Romana Jurečka je značka Spolu pro komunální volby důvěryhodná, poukazuje na společnou práci pro města. Na druhém "břehu" očekává velké soupeření, protože ANO, Piráti, ČSSD, KSČM i SPD podle něj bojují o stejného voliče a STAN má na úrovni města Plzně nejasnou reprezentaci. „Myslím, že je to (Spolu) na 90 procent hotový projekt, napomohly tomu i nedávné události na kraji," podotkl. Zatím ještě není jasné, zda bude Šindelář obhajovat post primátora. „Teď se tvoří Spolu a pak se musí dát hlavy dohromad. Na to je ještě strašně brzo," dodal.

Podle Jurečka vydala republiková ODS doporučení, aby formace Spolu vznikaly v dalších městech. „Důležité je, že Plzeň jde příkladem," zdůraznil. V dalších okresních městech, Klatovy, Domažlice, Rokycany a Tachov, si to ale musí rozhodnout sama okresní sdružení. V Klatovech, druhém největším městě kraje, se zatím žádná koalice nepřipravuje. Teď tam vládne ODS s Nestraníky. „Myslím, že budeme kandidovat sami jako ODS," odhaduje starosta a poslanec Rudolf Salvetr. Jeho obhajoba je pravděpodobná, ale rozhodne místní sněm na přelomu dubna května.

V Rokycanech, kde vládnou Rokycanští Patrioti, Nezávislí, ODS a ANO, už informativní schůzky stran byly, ale žádná koalice se zatím netvoří. Nezávislý starosta Václav Kočí obhajobu ještě zvažuje, má nabídku, že by mohl kandidovat za STAN. „Jako Patrioti Tachova začínáme připravovat kandidátku, do voleb jdeme," uvedl šestasedmdesátiletý starosta Ladislav Macák, který nebude post obhajovat a dá šanci mladším. Na kandidátce ale bude. Podle Macáka půjdou do voleb také Volím Tachov, ČSSD a ANO.

Sdružení pro město Domažlice, které vyhrálo minulé komunální volby a vládne teď s ANO, KDU-ČSL a ČSSD, chce mít opět silnou kandidátku. Starosta Zdeněk Novák potvrdil, že už nebude obhajovat svůj post kvůli věku, příští rok mu bude sedmdesát let, a nebude ani na kandidátce sdružení. KDU - ČSL zatím s ODS o bloku Spolu nejednaly, TOP 09 ve městě nefunguje. „Budeme mít jako lidovci vlastní kandidátku, už ji mám téměř hotovou," prozradil místostarosta Stanislav Antoš. Podle zákulisních informací teď v Domažlicích zvyšují ambice Piráti. Pomohlo jim, že se jejich člen z Domažlic, Rudolf Špoták, stal v polovině února novým hejtmanem. ODS teď více spolupracuje se skupinou kolem Pirátů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, komunální volby, koalice, Plzeň, Domažlice, Rokycany, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do komunálních voleb se v Plzni zřejmě zformuje koalice Spolu. ANO i Piráti půjdou samostatně  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.