Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Piráti, kteří vypověděli partnerům koaliční smlouvu ve vedení Plzeňského kraje, vybrali své vyjednavače

Piráti, kteří v sobotu vypověděli ODS, TOP 09 a STAN koaliční smlouvu v Plzeňském kraji, ustanovili tříčlenný tým pro vyjednávání s ostatními zastupitelskými kluby vyjma KSČM a SPD. Složení týmu a připravenost k jednání oznámili dosavadním parterům, kteří budou mít jednání klubů v pátek odpoledne. Jako varianty nové vlády kraje vidí Piráti novou koalici s nadpoloviční většinou mandátů, nebo menšinovou koalici s jejich podporou. Informoval o tom po jednání šéf pirátského zastupitelského klubu a náměstek hejtmanky Rudolf Špoták.

Pirátům vadí Jurečko i koncert Chinaski

Piráti vypovězení koaliční smlouvy zdůvodnili tím, že nesouhlasí s tím, že ODS a TOP 09 si v krajské radě "na sílu protlačily svého kmotra" Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Jurečko, který je místopředsedou krajské ODS, uvedl, že postoji Pirátů nerozumí, chtěl s nimi jednat a označení za kmotra považuje za nesmyslné. Špotákovi se také nelíbí personální obsazení krajských nemocnic. Piráti dále odmítají kumulaci funkcí zastupitelů ODS Evy Trůkové a Jana Šaška, kteří vedou krajské výbory a zároveň jsou ve vedení Plzně a Rokycan. Špoták uvedl, že nebyli informováni o tom, že kraj dal milion korun na koncert Chinaski, což byla podle něj předvolební kampaň ODS. Dosavadní koaliční partneři kritiku Pirátů odmítli, uvedli, že koaliční smlouvu neporušili.

O vypovězení koaliční smlouvy rozhodli dnes členové Pirátské strany. Vadí jim mimo jiné Roman Jurečko v představenstvu Klatovské nemocnice. Novinářům to řekl náměstek hejtmanky Rudolf Špoták (Piráti). Koalici na kraji tvoří uskupení STAN + Piráti a...

„Prioritou zůstává práce pro občany kraje. I bez koaliční smlouvy pokračujeme ve stejném formátu. Chceme, aby případná jednání neměla vliv na realizaci řady důležitých projektů," uvedl náměstek hejtmanky Pavel Hais (Piráti). Pro budoucí vyjednávání mají Piráti tříčlenný tým ve složení Rudolf Špoták, Pavel Hais a Jiří Pek. „Máme stále platnou povolební strategii schválenou před volbami v roce 2020, proto budeme jednat se všemi stranami vyjma KSČM a SPD," zdůraznil Špoták. Očekává, že termíny schůzek vyplynou z jednání ostatních klubů v příštích dnech.

Náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek z ODS v pondělí řekl, že argumenty Pirátů považuje za zástupné. „My jsme nic z koaliční smlouvy neporušili. Absolutní lží je to, že je válcujeme na sílu," nekrýval své rozhořčení. Podle něj rada schvalovala za rok až 1300 usnesení a jen asi u deseti nehlasovalo "pro" všech devět radních. Karpíšek dnes uvedl, že se chce sejít s náměstkem hejtmana Pavlem Čížkem ze STAN, dosavadním koaličním partnerem. S Piráty se zatím zástupci ODS ani STAN nesešli.

STAN zatím neplánuje jednat o nové koalici

STAN podle Čížka zatím neplánuje jednat s ostatními politickými subjekty o nové koalici, počká, jestli je nějaký klub osloví. „Jsem připravený na všechny verze, například i na opozici, která vypadá dost pravděpodobná, protože já jsem se tehdy maximálně věnoval sestavení této koalice a jestliže teď jeden partner končí, tak je to těžké. To by se mu musely nabídnout nějaké výrazně jiné lepší podmínky, a to nevím, jestli ta ochota je," řekl. Pokud by teď STAN šel do budoucí koalice bez Pirátů, musel by se podle Čížka spojit s takovými partnery, aby měli dohromady nejméně 23 mandátů. „Nejsme ten nejsilnější partner, tak uvidíme. Ale v této chvíli pro nás vidím nejreálnější opozici," konstatoval.

Hnutí ANO je připraveno se stranami jednat. „Dozvěděl jsem se v sobotu z novin, že to vypovězení smlouvy skutečně proběhlo. Dneska máme klub a musíme sestavit vyjednávací tým, pokud by se někdy do budoucna něco dělo. Budeme čekat, zda nás někdo osloví, sami to aktivně dělat nebudeme, nepospícháme. To není náš boj, to je boj koalice, tak ať si to napřed vyřídí mezi sebou," prohlásil předseda zastupitelského klubu opozičního ANO Petr Vanka. ANO je připraveno jednat se všemi subjekty zvolenými do krajského zastupitelstva. Podle Vanky hnutí nikdy neříkalo, že chce nějaké funkce, ale vždy tvrdilo, že chce "pouze" pracovat pro obyvatele kraje.

V kraji vládne od předloňského listopadu uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. V zastupitelstvu mají 25 z 45 mandátů, z toho Piráti i STAN po sedmi. ODS a TOP 09, kteří získali 11 zastupitelských křesel, mají pět z devíti krajských radních včetně hejtmanky, STAN s Piráti mají v radě po dvou postech. Do hry se teď znovu dostalo opoziční ANO, které získalo ve volbách 12 mandátů, ale jeho klub má nyní včetně nezávislých 16 členů.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Plzeňský kraj, koaliční smlouva, Piráti, vypovězení koaliční smlouvy, Roman Jurečko, koalice ODS, TOP 09, STAN a Piráti Ostatní zajímá, ODS, Starostové a nezávislí, koalice, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti, kteří vypověděli partnerům koaliční smlouvu ve vedení Plzeňského kraje, vybrali své vyjednavače  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.