Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Do sněmovních voleb jde v Plzeňském kraji celkem 18 politických uskupení

Své kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v řádném termínu podalo celkem 18 politických uskupení. Jedná se o 16 politických stran nebo hnutí a dvě koalice. Před čtyřmi lety sestavilo kandidátky 25 politických stran, hnutí a uskupení.

Kandidátku koalice Spolu povede v kraji poslanec, plzeňský primátor a místopředseda ODS Martin Baxa. Za TOP 09 je v koalici lídrem náměstek hejtmanky pro kulturu a památky a bývalý poslanec Marek Ženíšek. Lidovci si za svého lídra na společné kandidátce vybrali místostarostu centrálního plzeňského obvodu Stanislava Šece.

Koalici Pirátů a STAN povede do voleb bývalý hejtman Josef Bernard. Lídrem kandidátky SPD bude krajská předsedkyně Marie Pošarová, KSČM povede jako při minulých volbách jediný komunistický poslanec za Plzeňský kraj Jiří Valenta. Lídrem hnutí ANO se stala na poslední chvíli Ivana Mádlová, která na prvním místě kandidátky nahradila poslance Jana Volného.

V Plzeňském kraji vyhrálo sněmovní volby v roce 2017 ANO. Získalo 30,98 procenta hlasů, druhá ODS měla 12,09 procenta, pro SPD hlasovalo 10,56 procenta voličů, Piráti dostali 10,01 procenta hlasů. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě KSČM s 8,65 procenta hlasů a ČSSD, kterou volilo 7,97 procenta voličů. Pod pětiprocentní hranicí skončily STAN (4,85 pct hlasů), TOP 09 (4,82 pct hlasů) a KDU-ČSL (3,49 pct hlasů). Voleb se zúčastnilo 59,91 procenta voličů. Z 11 poslanců je ve Sněmovně pět za ANO, dva z ODS a po jednom za ČSSD, Piráty, SPD a KSČM.

Kandidovat budou v Plzeňském kraji: Strany: Nevolte Urza.cz., Koruna Česká, ANO 2011, Aliance pro budoucnost, ALIANCE NÁRODNÍCH SIL, ČSSD, VOLNÝ blok, SPD, KSČM, Hnutí Prameny, Trikolora Svobodní Soukromníci, PŘÍSAHA Roberta Šlachty, Strana zelených, Otevřeme Česko normálnímu životu, Švýcarská demokracie, SENIOŘI 21.
Koalice: SPOLU – ODS, KDU – ČSL, TOP 09, PIRÁTI a STAROSTOVÉ

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Plzeňský kraj, koalice, ODS, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie, KSČM, Česko, ANO 2011, volby do Poslanecké sněmovny PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do sněmovních voleb jde v Plzeňském kraji celkem 18 politických uskupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.