Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Podle lídrů voleb jsou v Plzeňském kraji největšími problémy doprava, zdravotnictví a vznik montoven

Dostupnost zdravotní péče, zlepšení dopravní obslužnosti regionu i otázka bezpečnosti v souvislosti s vysokými počty zahraničních agenturních pracovníků v průmyslových parcích v kraji budou jedny z hlavních témat sněmovních voleb v Plzeňském kraji. Vzhledem k rozlehlosti kraje a koncentraci většiny obyvatel do několika větších sídel patří zlepšení dopravní obslužnosti i v odlehlejších částech regionu dlouhodobě k tradičním předvolebním tématům, stejně tak jako dostupnost zdravotní péče. V anketě se na tom shodla většina lídrů politických stran. V anketě nejsou zahrnuty odpovědi hnutí Přísaha, která v Plzeňském kraji zatím nezveřejnila svého lídra

ANO, lídr Jan Volný

Problém: Plzeňský kraj není významně lidnatý, ale rozlohou je jeden z největších. Proto je jeho dlouholetý problém dopravní dostupnost. Další problematika je zdravotnictví a neuspokojivá situace kolem výrobních a skladových lokalit u dálnice D5.

Řešení: V dopravě budeme z rozpočtu státu dále prosazovat dobudování severo-jižního obchvatu Plzně, které již zahájila naše vláda investicí mnoha miliard Kč na hranici Plzně a okresu Plzeň - sever. Pokračování podpory našich silnic, to znamená mimořádné každoroční dotace z rozpočtu SFDI do krajských rozpočtů na investice a opravy silnic druhých a třetích tříd. Ve zdravotnictví budeme pokračovat v investicích do fakultních nemocnic. U nás do Fakultní nemocnice na Lochotíně, do které naše ministerstvo zdravotnictví v tomto volebním období investovalo stovky milionů korun. Řešením situace kolem rozsáhlých výrobních a skladových lokalit by bylo znovuzavedení institutu podobného bývalé evidenci přechodného bydliště. Významně by to pomohlo predikovat a řídit úroveň potřebné infrastruktury a tím zajistit vysokou zdravotní hygienickou úroveň těchto lokalit.

ČSSD, lídr Robin Šín

Problém: Nedostatek nájemních bytů a vysoké ceny nemovitostí. Bezpečnost obyvatelstva s ohledem na větší množství zahraničních agenturních pracovníků. Zajištění dostatečné zdravotní péče na celém území kraje.

Řešení: Cestou z problému s nedostatkem bytů je výstavba obecních bytů s výraznou státní podporou a výhodné novomanželské půjčky. Cestou k zvýšení bezpečnosti je zvýraznění prevence, zavedení institutu přechodného pobytu, asistenti v daných lokalitách a na ubytovnách. Pro zajištění zdravotní péče - dva okresy jsou bez nemocnice - a je nutné zde výrazně zajistit rovný přístup k základním zdravotním službám.

KSČM, lídr Jiří Valenta

Problém: Zahraniční zaměstnanci, činnost pracovních agentur, růst podílu montoven na úkor kvalifikované práce s přidanou hodnotou, sociální problémy v místě ubytování zahraničních zaměstnanců, nárůst kriminality, zaměstnávání zahraničních zaměstnanců bez pracovního povolení. Zajištění a udržení kvality, dostupnosti a šíře zdravotní a lékařské péče v Plzeňském kraji.

Řešení: Tvorba a úprava příslušné legislativy, koordinace činnosti samospráv a státu, obecních policií a Policie ČR, důsledná kontrolní činnost směrem k pracovním agenturám, vyvozování příslušných sankcí. Pro udržení kvality a dostupnosti zdravotní péče, rychlé a efektivní lékařské první pomoci, stomatologických pohotovostí, porodnických služeb, snížení dojezdových vzdáleností, poliklinik a nemocnic v každém okrese kraje je nutná efektivní kooperace mezi příslušnými státními orgány, krajskou samosprávou a obcemi, monitoring potřeb občanů a zpětná vazba.

Piráti a STAN, lídr Josef Bernard (STAN)

V dopravě je třeba zařadit do priorit plné zdvojkolejnění a elektrifikaci trati Praha - Plzeň - Domažlice - Mnichov a vznik společného česko-německého týmu. V zemědělství chybí podpora udržitelného zemědělství a lesnictví. Řešením je jedině změna vlády, jejíž členové jsou v této oblasti v obrovském konfliktu zájmu. Systém evropských dotací do zemědělství podporuje zejména produkci, méně nebo vůbec prvky pro eliminaci eroze půdy, zadržování vody v krajině, rozvoj diversity a podobně. V energetice chybí koncept rozvoje chytré elektrické sítě s důrazem na vyváženost mezi diversifikovanou a centrální energetickou sítí, není prakticky žádná podpora obnovitelných zdrojů energie - instalace fotovoltaiky či větrné elektrárny je očistec. Nápravou je vláda s vizí v oblasti energetiky. V ochraně přírody chybí koncepty plošných adaptačních opatření v krajině pro posílení diversity, schopnosti zadržovat vodu, chybí jasný směr a všeobecná edukace společnosti v oblasti globálního oteplování. V hospodářství je nastaven systém pro velké a silné, enormní byrokratická zátěž, zbytečné předpisy a komplikované procesy pro živnostníky a malé podnikatele. Nápravou je výměna vlády za vládu, která chápe potenciál v inovacích a podnikavosti malých a středních podnikatelů.

SPD, lídr Marie Pošarová

Problém: Chybí okresní nemocnice na Tachovsku, růst montoven na orné půdě, který neustále narůstá, včetně kriminality agenturních pracovníků a bezdomovectví, problematika podnikání.

Řešení: SPD by chybějící nemocnici na Tachovsku řešilo s místní Swiss Med Clinic, kde bychom se domluvili na otevření nemocnice. Problematika montoven a agenturních pracovníků - zvolení politici musí převzít trestní a hmotnou odpovědnost a zákonem zpřísnit zaměstnávání agenturních pracovníků. V podnikání je třeba podporovat české podnikatele a drobné živnostníky a ne nadnárodní korporace. Musíme nadnárodním společnostem zrušit daňové výjimky.

SPOLU, lídr Martin Baxa (ODS)

Problém: Vzhledem k územní struktuře Plzeňského kraje, jehož velkou část tvoří venkovské oblasti, vidím jako hlavní regionální problém dostupnost služeb, zdravotnictví a školství.

Řešení: Hlavním klíčem k řešení dostupnosti toho, co občané v celém kraji potřebují ke kvalitnímu životu, je v první řadě zlepšení dopravní sítě. Chceme proto na celostátní úrovni prosazovat urychlení modernizace sítě silnic I. třídy, v našem případě zejména spojení s dalšími krajskými centry i propojení dvou největších měst - Plzně a Klatov. Budeme usilovat o přípravu vysokorychlostní železnice Praha - Plzeň - Norimberk, která pomůže dál rozvíjet přeshraniční ekonomické vztahy a udrží v regionu vysoce kvalifikované odborníky. Osobně se budu také zasazovat o udržení kvalitních škol v maximu obcí kraje a o rozvoj Plzně jako jednoho z center vzdělávání v rámci celé ČR.

Trikolora Svobodní Soukromníci, lídr Jan Dočekal (Svobodní)

Problém: Plzeňský kraj je krásné místo a v zásadě žádné kritické problémy nemá. Mezi ty menší patří import agenturních pracovních sil do montoven a s tím související zhoršení bezpečnostní situace, dále horší dopravní obslužnost v odlehlých obcích, problémy s kůrovcem v NP Šumava, chybějící nemocnice v Tachově a případně výstavba plánovaného úložiště jaderného odpadu.

Řešení: Jednotlivá řešení nelze ve většině případů omezit pouze na Plzeňský kraj. Zpravidla je nutná úzká spolupráce se sousedícími regiony a státní správou. Východiskem je buď přísun peněz nebo změna legislativy, nebo rovnou obojí. Společným jmenovatelem je ale vždy osekání pravomocí úředníků, zjednodušení, zrychlení a zprůhlednění všech procesů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, volby, sněmovna, Plzeňský kraj, anketa, zdravotnictví, doprava, nemocnice, Plzeň, Jan Volný, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Praha, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle lídrů voleb jsou v Plzeňském kraji největšími problémy doprava, zdravotnictví a vznik montoven  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.