Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Únikem jedovatých látek na území Plzně se zabývali i zastupitelé, občany děsí nebezpečný provoz v zástavbě

Únikem jedovatých chemikálií z plzeňské firmy SUEZ, který způsobil smrt tří jejích zaměstnanců se zabývali na svém pondělním jednání zastupitelstva také zastupitelé Plzně. Opozici z řad Pirátů zajímalo, jak se k události postavilo město, jak je možné, že v je v obytné zástavbě takto nebezpečný provoz. Dále chtěli vědět, jak se reagovalo na oznámení občanů, kteří upozorňovali na nepříjemný zápach už několik dní před tragédií.

„Dozvěděli jsme se o té události od operačního střediska hasičů někdy před polednem. Informovali nás, že tam došlo k úniku sirovodíku, vyrazili jme proto na místo. Zjišťovali jsme informace od krajských hasičů, kteří tam zasahovali. Řekli, že jde o lokální únik, který je uvnitř budovy a že nedošlo k úniku sirovodíku do ovzduší ven. Ten zápach, který tam byl předtím cítit během týdne, pocházel z čističky odpadních vod,“ vysvětlil Aleš Průša, vedoucí odboru bezpečnosti a prevence.  

„Bylo to v gesci hasičů. Nebylo to v objektu města Plzně ani na majetku města Plzně. Spojil jsem se ještě v pátek s generálním ředitelem firmy Zdeňkem Horsákem. Ten mě informoval, že šlo o lokální záležitost, která zůstala uvnitř objektu, který provozuje společnost SUEZ. Mluvil jsem s ním ještě v neděli večer o odstraňování následků tragické havárie,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).   

Vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová uvedla, že během celého minulého týdne byl opravdu hlášen ze strany veřejnosti nepříjemný zápach v okolí firmy SUEZ. „Předávali jsme to na Českou inspekci životního prostředí. Tento provoz ve společnosti má speciální integrované povolení od kraje a kontroluje ho ČIŽP. Byli tam ve čtvrtek i v pátek na místě,“ konstatovala.

Na to reagoval šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák slovy, že velká část takového monitoringu spadá pod státní správu. „My, jako město, bychom měli mít lepší pojem o tom, co se ve městě děje. Proč tyto provozy fungují v hustě zabydlené oblasti. Je to nebezpečná situace. Existuje způsob, jak zajistit, aby takové provozy v hustě zabydlených oblastech nebyly,“ dotazoval se Bosák.

Primátor Baxa přislíbil, že město si nechá zpracovat společně se životním prostředím komplexní popis celé havárie i reakce ohledně monitoringu situace. „Občané byli opravdu znepokojeni tou situací a je třeba vědět o tom, co se děje ve městě,“ doplnil primátor.

Firma SUEZ zatím úplně přesně neví, co bylo příčinou úniku vysoce koncentrovaných chemikálií na bázi síry. Automatizovaná linka, odkud toxické látky unikly, je odstavená. Situace je na místě je stabilizovaná. Společnost SUEZ spolu s policií podrobně analyzuje veškeré kroky, které neštěstí předcházely. Firma v součinnosti s policií nyní zjišťuje příčiny havárie. Sestavujeme časovou osu všech pracovních úkonů provedených během pátečního dopoledne a v předchozích dnech. Analyzují se vzorky ze všech nádrží umístěných v areálu, revidují záznamy z kamer a auditují se vnitřní procesy společnosti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky únik chemikálií, hasiči, záchranáři, smrt, tragédie, zastupitelstvo Plzně, SUEZ, Plzeň, Suezský průplav, Česká pirátská strana, havárie, Martin Baxa, Pavel Bosák, Česká inspekce životního prostředí, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únikem jedovatých látek na území Plzně se zabývali i zastupitelé, občany děsí nebezpečný provoz v zástavbě  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.