Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslí zastupitelé Plzně o největší ostudě města zvané Skleněné peklo?

Dlouhá léta už hyzdí Plzeň nechvalně proslulá černá stavba přezdívaná Skleněné peklo. V minulosti ji obývaly desítky bezdomovců a narkomanů, každou chvíli tam hořelo. Lidé se báli kolem objektu chodit. Městu se nedařilo ruinu odstranit ani za pomoci soudů. Po letech se změnil vlastník objektu a o území se zajímají investoři. Co si o největší ostudě města myslí zastupitelé Plzně?

Otázka: Zbaví se město Plzeň definitivně ostudné černé stavby na Rokycanské třídě přezdívané Skleněné peklo?

Roman Zarzycký (ANO)

Pokud je mi známo, změnil se původní vlastník. Dosud nemám žádné informace o tom, kdo je novým nabyvatelem. Od nového vlastníka očekávám v brzké době vyklizení celého areálu a ideálně zabezpečení do stavu, který nebude ohrožovat veřejnost (vysklení rozbitých oken, úklid, atd). Pod objektem vede řada významných sítí, proto realizace nového záměru bude přímo závislá na postoji Energo firem. Nový majitel musí také zcelit pozemky pod původním objektem a v jeho okolí. Předpokládám také, že Město Plzeň poskytne pro revitalizaci a narovnání vztahů součinnost. Rozhodně souhlasím s tím, aby tato hrůza z atraktivního území “čtyřky” zmizela a transformovala se do modernější podoby.

Pavel Šindelář (ODS)

Plzeň je dnes po dlouhé době v situaci, kdy se jeví jako reálné, aby objekt známý pod názvem „Skleněné peklo“ přestal hyzdit lokalitu Letné. V minulém roce došlo ke změně vlastníka objektu a některých okolních pozemků. Nový vlastník zahájil jednání s městem Plzeň o nové podobě lokality a v prvním kroku jsme se shodli, že chceme společně nalézt komplexní dohodu o novém funkčním využití lokality a ukončení sporů, které jsou ohledně částečně nelegální stavby vedena. V představách nového vlastníka již objekt „Skleněného pekla“ nefiguruje a počítá se s tím, že dojde k jeho zbourání. Nová podoba by měla zahrnovat kanceláře, byty a obchodní zařízení. Návrh dohody o budoucí podobě Letné představíme zastupitelům města na podzim tohoto roku.

----------------------------

Jiří Lodr (KDU-ČSL)  

Již jako Radní MO Plzeň 4 jsem udělal s tehdejší týmem Doubravce vše potřebné, aby se tehdy černá stavba nemohla legalizovat, tlak byl cítit – nedovolený zásah ovlivňoval i stěžejní sítě bez jednání o přeložce a mnoho těchto aktivit šlo hodně přes čáru – stavba na cizím pozemku, více pater než bylo v povolení stavby, neustálá změna majitelů, nepovolený zásah do břehu Úhlavy apod. Jako Zastupitel na MO Plzeň 4 a Zastupitel Města Plzně se trvale zajímám o řešení této lokality a věřím, že nový majitel udělá vše pro změnu tohoto monstra a vypořádá veškeré právní vztahy s městem. Věřím, že nová stavba se stane veřejně prospěšnou a užitečnou stavbou, která bude zvelebovat tento špičkový prostor, který je důležitý pro občany a návštěvníky města Plzně.

Michal Vozobule (TOP 09)

Podle informací, které máme k dispozici, vlastní budovu nový majitel, který začíná jednání s městem o budoucnosti tohoto území. Je nanejvýš pravděpodobné, že nebude lze jít jinou cestou než zbouráním této černé stavby a přípravou nového projektu. V tuto chvíli můžeme jen doufat, že bude nový majitel odpovědnější než ti předchozí.

Václav Štekl (KSČM)

"Skleněné peklo" na Rokycanské třídě je opravdu "úžasná" reklama města pro všechny, kteří přijíždí do Plzně či ji opouští směrem na Prahu. Je to letitá ostuda a nevím, zda dohlédneme na konec peripetií s touto napůl černou stavbou, kterou původní majitel odmítl řešit a vše skončilo u českých soudů na dlouhou řadu let. Je to memento fungování státní správy (přenesená působnost územní samosprávy) a vizitka vymahatelnosti práva. Pomůže změna majitele k odstranění této jizvy na tváři města? Můžeme doufat. V každém případě to nebude jednoduché. Nový majitel může mít jiné představy o využití objektu. Ve hře jsou jistě i omezení plynoucí z územního plánu. Vše opět může skončit nedohodou. Město by mělo využít všech svých práv a kompetencí, aby již tato jizva konečně zmizela z tváře Plzně.

Pavel Bosák (Piráti) 

Situaci v oblasti tzv. "Skleněného pekla" bohužel nemá město pod kontrolou. Majetkově tam vedle města vystupují hned dva soukromé subjekty. Proto je těžké předpovídat, co se bude dít dál. Nebál bych se spekulovat, že tu ze strany původního vlastníka docházelo? k jisté formě vydírání stylem: "Když mi nepovolíte, co chci, budete se muset dívat na odpornou ruinu". V tomto případě myslím, že bylo správné takovému nátlaku neustoupit. Byl by to nebezpečný precedens pro příští podobné oportunisty. Na druhou stranu se domnívám, že orgány veřejné správy měly být přísnější a již dříve donutit majitele zabezpečit staveniště tak, aby nedocházelo obecnému ohrožování. Nezbývá tedy než dál důsledně hlídat, zda jsou všechny zákony a městské vyhlášky dodržovány a doufat, že současní majitelé přijdou s návrhem řešení přijatelným pro město a jeho obyvatele.

Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Odpověď nedodal v požadovaném termínu i přes upomínku pouze zastupitelský klub ČSSD, jinak odpověděli představitelé všech politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.    

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky politická korida, Plzeň, politika, skleněné peklo, prodej, změna vlastníka, černá stavba, odstranění stavby, developeři, investoři, pozemek, Roman Zarzycký, ANO 2011, Václav Štekl, Pavel Šindelář, Michal Vozobule, Pavel Bosák, Jiří Lodr, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co si myslí zastupitelé Plzně o největší ostudě města zvané Skleněné peklo?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.