Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Konečně i Plzeňský kraj má nové vedení, hejtmankou se stala Ilona Mauritzová

, aktualizováno 12. listopadu 2020, 12:14

Čtyřicet dní od krajských voleb se stala hejtmankou Plzeňského kraje šedesátiletá současná poslankyně a zastupitelka Plzně Ilona Mauritzová (ODS). Pro bývalou rektorku Západočeské univerzity hlasovalo 28 zastupitelů. Proti jich bylo 13, z toho 12 z hnutí ANO, které sice krajské volby vyhrálo, ale nestalo se členem koalice, která kraj příští čtyři roky povede. Čtyři zastupitelé za KSČM a SPD se hlasování zdrželi.

V čele Plzeňského kraje bude uskupení STAN + Piráti s ODS + TOP 09. V 45členném zastupitelstvu mají 25 křesel. ODS a TOP 09 obsadí pět míst z devíti členů krajské rady včetně hejtmanky, STAN s Piráty získali čtyři místa v radě. Zastupitelé už složili slib a zvolili hejtmanku, která už rovněž složila slib. Následuje volba sedmi náměstků hejtmanky, dalších radních a předsedů všech 15 výborů.

Bezprostředně po svém zvolení hejtmanka a poslankyně nastínila, jak by mohla řešit problém kumulace funkcí. „Sněmovna teď jede na 50 procent, střídáme se tam ve skupinách. Vždy jsem říkala, že chci vykonávat funkci hejtmanky na plný úvazek, tedy na 100 procent. Zdůrazňovala jsem, že nebudu kandidovat v roce 2021 ve sněmovních volbách. O způsobu, kterým bych mohla ukončit mandát ve Sněmovně se poradím v grémiu ODS, tedy na regionální radě, ale i v radě kraje. Jsem ve Sněmovně členkou výboru pro zdravotnictví a to v současné době považujeme za velmi důležité,“ konstatovala hejtmanka Mauritzová.  

Ještě před samotnou volbou hejtmana vystoupil Petr Vanka z opozičního hnutí ANO a konstatoval, proč zastupitelé ANO nesouhlasí s Ilonou Mauritzovou, jako kandidátkou na post hejtmana. „Hejtmana by měl nominovat vítěz voleb, tedy ANO, zároveň by to měla být osoba, která získala v krajských volbách nejvíce preferenčních hlasů. To byl bývalý hejtman a lídr STAN Josef Bernard. Paní Mauriztová nesplňuje ani jedno hledisko," uvedl Petr Vanka.  

Kraj povede rekordní počet sedmi náměstků hejtmana

Kraje povedou kromě hejtmanky čtyři uvolnění a tři neuvolnění náměstci a jeden uvolněný radní. Proti tomu zase vystoupil zastupitel a poslanec Jiří Valenta (KSČM). „V roce 2000 začínal kraj se třemi náměstky hejtmana, potom už to dál pokaždé stoupalo. Naposledy jich bylo šest a teď jich má být sedm. Někteří jsou navíc i neuvolnění. Náměstek bere o 16 000 korun více než radní. Teď to narostlo o jednoho, bude to o 768 000 korun navíc o jednoho náměstka. To se nám nelíbí. Navrhuji dva neuvolněné náměstky přeřadit do pozice dvou neuvolněných radních,“ řekl Valenta. Jeho návrh ovšem neprošel.

„Velký počet neuvolněných náměstků nevidím jako problém. Věřím tomu, že postupně bude přibývat těch uvolněných,“ uvedla hejtmanka Mauritzová, která bude mít v gesci zdravotnictví. Jejím prvním uvolněným náměstkem, pro regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU se stal exhejtman Josef Bernard (za STAN). Bude statutárním zástupcem hejtmanky, který povede kraj v případě její nepřítomnosti. Post uvolněného náměstka pro dopravu obhájil Pavel Čížek (STAN). Dalším uvolněným náměstkem pro sociální věci je Pirát Rudolf Špoták, další zástupce Pirátů Pavel Hais bude jako neuvolněný náměstek řídit oblast digitalizace a IT.

ODS má dále neuvolněného náměstka pro ekonomiku, majetek a investice, kterým je Pavel Karpíšek, senátor za ODS a starosta Vejprnic. Dalším neuvolněným náměstkem pro školství a sport byl zvolen Rudolf Salvetr, starosta Klatov. Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka, bude jako jediná radní řídit cestovní ruch a podnikání jako uvolněná. Krejsovou jako jedinou podpořilo hnutí ANO, které jinak při volbě náměstků nehlasovalo nebo bylo proti. TOP 09 získala post uvolněného náměstka pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

Kraj si stanovil podle slov nově zvolené hejtmanky jako hlavní priority zdravotnictví, kvalitní vzdělání, životní prostředí a doprava. „V rámci koaliční smlouvy jsme si určili desatero, o kterém víme, že bychom rádi naplnili. A tou první prioritou je teď zvládnutí koronakrize. Největším problémem jsou ohrožení senioři, a nemocní lidé. Je potřeba zvýšit jejich bezpečí. Dále chceme více propojit koordinační činnost krajských nemocnic a krajského zdravotnického holdingu. Chceme mít dostupnou péči pro naše občany. Je třeba pro ni získat co největší podporu od zdravotních pojišťoven,“ řekla Mauritzová.

Nové vedení kraje se bude také zabývat situací kolem Sušické nemocnice, která je v majetku města. Polovina občanů Sušice chce, aby ji dál provozovalo město a kraj aby přispíval na její provoz. Druhá část lidí si přeje, aby se začlenila do společnosti Nemocnice Plzeňského kraje. „Zanalyzujeme současnou situaci v pracovní skupině, nejlepší řešení ve prospěch, lidí, nemocnice, lékařů a personálu se pak budeme snažit naplnit. Jedeme do Sušické nemocnice už v pondělí s vedením kraje. Chceme zabránit odchodu lékařů, jsme připraveni nemocnici jako kraj finančně podpořit,“ doplnila Mauritzová.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky volby, Plzeňský kraj, ODS, TPO09, Piráti, STAN, hejtmanka Ilona Mauritzová, koalice, volba hejtmanky, vedení Plzeňského kraje, Ilona Mauritzová, ANO 2011, krajské volby, Starostové a nezávislí, KSČM, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konečně i Plzeňský kraj má nové vedení, hejtmankou se stala Ilona Mauritzová  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.