Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ustavující jednání krajského zastupitelstva bude příští týden, koalice je zatím ve hvězdách

I když se ve čtvrtek 12. listopadu uskuteční ustavující zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje, stále ještě není zdaleka vůbec jasné, kdo vlastně na kraji bude vládnout. Další kolo vyjednávání o podobě koalice totiž povede seskupení ODS a TOP 09 se STAN a Piráty ve středu. A složit zbraně nehodlá ani vítěz voleb, kterým je hnutí ANO.

Aktuálním problémem vyjednávání je většina v devítičlenné krajské radě, kterou nově požaduje ODS. Strany už se před třemi týdny dohodly, že ODS bude mít hejtmana a tři radní. S novým požadavkem čtyř radních STAN s Piráty nesouhlasí. Žádná ze stran nejedná s vítězným ANO. 

Koalice STAN + Piráti s ODS + TOP 09 by měla ve 45členném zastupitelstvu 25 křesel. Vítězné ANO má 12 mandátů, ODS s TOP 09 má celkem 11 křesel, STAN a Piráti shodně po sedmi, SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, hned po volbách se spojili STAN a Piráti.

Podle lídra a vyjednavače za STAN Josefa Bernarda bylo už 10. října dohodnuto, že hejtmankou bude Ilona Mauritzová z ODS, která k tomu získá ještě tři místa v devítičlenné radě. Po čtvrtečním zasedání regionální rady občanských demokratů chce ale ODS jednoho radního navíc. "Je to velmi závažná změna. Dohodli jsme se, že svoláme širší stranické orgány a že se sejdeme ve středu a řekneme jim (ODS a TOP 09) výsledek," řekl. STAN s nárokem ODS jednohlasně nesouhlasí.

Podle vyjednavače za Piráty Rudolfa Špotáka je nestandardní a neodpovídá volebnímu výsledku, protože STAN s Piráty mají 14 mandátů a nabídli ODS pozici hejtmana. "V některých věcech jsme opět na začátku," řekl. Přitom podle Špotáka se při posledních jednáních vyjednavačů řešil už jen jeden výbor a gesce v radě byly dohodnuté. Respektuje ale, že regionální rada ODS nakonec rozhodla jinak. Dnes večer jedná krajské sdružení Pirátů, tedy celá členská základna. "Probereme alternativy a zjistíme, jak se členové k situaci staví a jak moc máme bojovat, nebo nebojovat," řekl. Ve středu před schůzkou s ODS doladí se STAN další postup.

"Budeme opět jednat (se STAN a Piráty) ve středu," řekl jeden z vyjednavačů ODS Pavel Karpíšek. Podle něj stále trvá usnesení regionální rady. ODS se cítí jako nejsilnější subjekt pro vyjednávání. Regionální rada proto považuje za nutné, aby pro budoucí stabilitu koalice měla ODS s TOP 09 v krajské radě převahu.

ANO znovu potvrdilo, že požaduje post hejtmana a další dvě místa v radě, což veřejně nabízí ODS + TOP i STAN + Pirátům, případně kombinaci těchto stran. "Jednací tým se v pátek dohodl, že nabídku nebudeme modifikovat. Není variantou, že bychom ustoupili z pozice hejtmana," řekl dnes předseda ANO a hlavní vyjednavač Roman Zarzycký. Podle něj se jednání neposunula. "Máme řadu náznaků od jednotlivců, ale my chceme jednat po oficiální linii," uvedl. Dodal, že spolupráce s ČSSD možná je.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky volby, Plzeňský kraj, vznik koalice, ODS, TOP09, Piráti, STAN, Starostové a nezávislí, koalice, TOP 09, Česká pirátská strana, ANO 2011, ČSSD, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ustavující jednání krajského zastupitelstva bude příští týden, koalice je zatím ve hvězdách  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.