Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se lépe starat o seniory? A kdo jsou vlastně senioři a seniorky?

PR článek

Seniorský věk lze také označit jako věk důchodový. Známe také definici, co značí věk biologický. Ten se ale od údajů rodného čísla liší. Je to ten pocit a faktický stav na „kolik se cítíte“. Jaké kvality obsahuje biologický věk a jak se o jejich zlepšování chce postarat nové krajské zastupitelstvo Plzeňského kraje? To nám prozradila kandidátka ČSSD a bývalá hejtmanka Milada Emmerová.

„Jde především o mobilitu – to je schopnost pohybu, záruka soběstačnosti. Hovoří se také o vitalitě – to je schopnost aktivního stárnutí. Všechny kvality seniorského věku jsou podmíněny zrakovou a sluchovou kapacitou. Říká se, že slepý člověk je odloučený od věcí, zatímco hluchý od lidí. Co je horší? Zkusme si zapnout televizi bez zvuku… zatímco slepému udělá podobnou službu sluchadlo a vysílání rozhlasu. Důležitým kritériem je také nezhoršená chápavost, vnímavost k informacím a pokynům. Neméně důležitá je také uvědomělá péče o chůzi v dobré obuvi, a tak zabránit pádům, které často kvalitní život mohou bleskově rychle ohrozit,“ říká Milada Emmerová.

Jak bychom se měli o seniory tedy lépe starat, aby jejich biologický věk představoval vždy menší číslo, nežli je první dvojčíslí čísla rodného?

Je to dobrá a dostupná medicínská péče včetně prevence. „Například pro seniory plánujeme přednostní očkování proti koronaviru, hned po Novém roce, jako rizikové skupině obyvatel! Chceme zlepšit organizaci zdravotní péče, aby byla skutečně dostupná. S tím i upravit jízdní řády dopravních prostředků s ohledem na potřeby seniorů. Nebudeme se vyhýbat pojízdným prodejnám na vesnicích a v periferiích měst. Naopak,“ říká kandidátka ČSSD.

Sociální demokraté chtějí nadále pěstovat a zdokonalovat seniorskou vitalitu. Akademie a univerzity třetího věku jsou tím správným impulsem k sebezdokonalování i v pokročilém věku. „Chceme zvyšovat počet ajťáků, kteří seniory naučí ovládat moderní počítačovou techniku v rámci přísunu informací a celoživotního vzdělávání. Budeme také pěstovat mezigenerační vztahy v rámci Spolku Soužití 2001, který se oslaví 20 let činnosti. Zahrnuje i zdravotně postižené a sociálně ohrožené. Udržení úrovně sociálních služeb s důrazem na seniory je pak neméně důležité. Tím zajistíme jejich pobyt doma, mezi jejich blízkými. Schopný senior s láskou pečuje o příbuzné děti v předškolním věku, což má velký význam pro oba protějšky,“ říká Emmerová.

Kulturní akce pro seniory

Pro seniory chceme také uspořádávat více speciálních kulturních akcí. „Uspořádejme výstavu ručních prací všeho druhu na krajské úrovni. Svazu důchodců děláme populární přednáškové dny, kdy je lékař anebo jiný odborník seznamuje s nejčastějšími chorobnými stavy kolem seniorského věku a s jejich léčením. O tyto přednášky je mimořádný zájem, především z řad seniorů. Děláme toho dost, ale stále je možné se zlepšovat. Hlavně bychom chtěli více zapojit studenty se zdravotnickým zaměřením ze ZČU a LF UK. Jejich pacienty totiž budou převážně senioři, a tak neuškodí, když je i vyslechnou a budou naplňovat jejich mysl důvěrou.“

Současná střední délka života je 79 let, což je významný posun k lepšímu. „Snažme se proto, abychom s prodlužováním věku prodlužovali i jeho kvalitu. Nechceme takovou verzi, kterou jsem slyšela při představení Hamleta: „Smrt mu oddálíš, ale život mu neprodloužíš…“ dodala lékařka Milada Emmerová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel: ČSSD / Zpracovatel: Political Booster s.r.o.

Štítky ČSSD, krajské volby, Milada Emmerová, senioři, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se lépe starat o seniory? A kdo jsou vlastně senioři a seniorky?  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.