Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Solidaritu s demonstranty vyjádřily v Plzni stovky lidí, většina z nich byli běloruští studenti

Zhruba dvě stovky lidí se dnes v podvečer sešly na náměstí Republiky v Plzni. Většina z nich byli studenti Západočeské univerzity. Setkání je reakcí na prezidentské volby a násilí proti demonstrujícím. Na setkání v Plzni byli i ti, kterým v Bělorusku hrozilo vězení za jejich protirežimní postoje.

Po Praze a Brně se lidé scházejí i v Plzni. Mezi účastníky jsou studenti, pracovníci plzeňských podniků i političtí aktivisté. Jednou ze spolupořadatelek setkání je i osmadvacetiletá Olga, v Plzni žije už sedm let.

„Pocházím přímo z Minsku, jsem stále v kontaktu s rodinou. Co se tam děje se dozvídám z internetu a videí, co lidé posílají z ulic. Jeden z těch důvodů této akce je, abychom se zde sešli my jako Bělorusové a také abychom řekli Čechům, co se u nás děje,“ vysvětluje Olga.

Už v sobotu zavlála na budově magistrátu historická vlajka Běloruska. Ta je mnohdy vnímána jako symbol svobody.

„Jsme si dobře vědomi toho, že v těchto situacích hodně pomáhá, že se lidé v Bělorusku necítí sami a že okolní svět jim dává najevo, že za nimi stojí a chápe o co bojují. Takový režim jako je Alexandra Lukašenka do Evropy nepatří,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09), který také vystoupil na dnešním setkání.

Spolu s primátorem Martinem Baxou se náměstek Vozobule také setkal se studenty Západočeské univerzity. Kolik Bělorusů v Plzni žije je těžké odhadovat, dnešní akce ale ukázala, že celou situaci ve své domovině intenzivně prožívají. Jedním z nich je i Jurij, ten z politických důvodů opustil svou rodnou zem a v Česku žije už 15 let. I on dorazil do Plzně podpořit své krajany v boji za demokracii.

„Byl jsem koordinátorem takového odporu proti Lukašenkovi a byl jsem zároveň regionálním předsedou mladých sociálních demokratů, takže i tato politická aktivita mě přinutila odjet. Byl velký nátlak na mou osobu i rodinu. Hrozilo mi, že budu zatčený. Na manželku bylo podáno trestní oznámení. To byla poslední kapka, takže jsem musel odjet, abych zajistil bezpečnost své rodiny. Myslím, že to bylo i v zájmu tajných služeb, aby aktivisté ze země odjížděli,“ popisuje Jurij.

Stejně jako ostatní i on je stále v kontaktu s přáteli, kteří v Bělorusku zůstali. Sám přiznává, že má radost z toho že lidé, co dříve nechtěli o celé situaci ani mluvit, teď vyšli do ulic.

„Jeho zdroj moci je zločin. On ví o tom, že porušuje lidská práva, že prostě zabíjel spoustu svých oponentů a když přijde o moc, tak půjde do vězení. Je to strach toho psa, který je zahnán do kouta a nemá úniku. Varianty bohužel nejsou růžové. Lukašenko několikrát zopakoval, že prostě neodstoupí samostatně, pokud ho někdo neodstraní. Druhou variantou je, že rozpoutá občanskou válku,“ uvažuje dále Jurij, který je stále politický aktivní, nyní v Pirátské straně.

„Celý ten režim se 26 let držel díky strachu. Ten teď lidi začínají ztrácet, a to mu nahání hrůzu. Je to jeho taktika, kterou dělal vždy. Po volbách brutální potlačení a druhý den byl klid. Teď ty lidí mlátili tři dny a čtvrtý den jich vyšlo do ulic ještě víc,“ dodává závěrem Jurij.

V Bělorusku pokračují demonstrace, jejichž účastníci považují Lukašenkovo šesté vítězství v prezidentských volbách za zfalšované a žádají jeho rezignaci. Protesty mají i své oběti, v nemocnici zemřel dnes demonstrant, kterého na západě Běloruska postřelili policisté.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky demonstrace, Bělorusko, Plzeň, protesty, násilí, Praha, Západočeská univerzita v Plzni, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Náměstí Republiky, rodina, Michal Vozobule, Minsk, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Solidaritu s demonstranty vyjádřily v Plzni stovky lidí, většina z nich byli běloruští studenti  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.